Тръмп не е фашист, но е най-недемократичният президент на САЩ,

...
Тръмп не е фашист, но е най-недемократичният президент на САЩ,
Коментари Харесай

Демокрацията не е даденост, разтревожена Олбрайт

" Тръмп не е фашист, само че е най-недемократичният президент на Съединени американски щати ", разяснява Мадлин Олбрайт, някогашен държавен секретар на Съединени американски щати при президентството на Бил Клинтън, в изявление за La Razon.

Мадлин Олбрайт е родена в Прага 1937 година и е мигрант в годините на Втората международна война. Тя бяга със фамилията си в Лондон, откакто Хитлер нахлул в Чехословакия. След нацисткия призрачен сън те се завръщат, само че през 1948 година още веднъж напущат страната, след успеха на комунизма. Олбрайт е на 11 години, когато идва в Съединени американски щати. Работила е като академични учител и американски дипломат в Организация на обединените нации.

През 1997 година, Бил Клинтън й поверява външната политика на страната. Автор е на няколко книги, последната от които е " Фашизъм: предизвестие ", в която някогашният държавен секретар предизвестява за заплахата от появяването на извънредно десен шовинизъм и изолационизъм в Съединените щати, предизвестие, което се отнася и за Европа.

В сегашното изявление, тя разяснява, че в случай че Тръмп завоюва през 2020 година, ще бъде доста неприятна вест и предизвестява, че никой не може да приема за даденост демокрацията в своята страна:

" Фашизмът " е система за придобиване и поддържане на власт и това, което отличава един властнически водач от фашист, е потреблението на принуждение, с цел да се добере до властта или да я поддържа. Всеки фашист е властнически, само че не всеки властнически лидер или деспот е фашист. Това, което намирам за забавно е, че и Хитлер, и Мусолини са се възползвали от демокрацията.

Авторитарният популизъм, корупцията в политическите елити, възходящото обществено неравноправие и това, което се случи е, че в този момент имаме съществени проблеми в нашите общества. Някои произлизат от технологии, от войни, а други са генерирани от наследството на комунизма. Като образец, след края на комунизма в Централна и Източна Европа имаме олигарси, които корумпират системата, с цел да продължат да управляват страните и обществата, стопанската система и политиката.

Глобализацията носи доста преимущества, само че има негативна страна, тя няма лице, а хората желаят да запазят своята еднаквост, вяра, език, всичко, обвързвано с патриотичното, само че не би трябвало да се бърка с хипер-национализма, което е доста рисково, тъй като той постоянно има потребност от зложелател. С икономическата рецесия и мигрантите, национализмът се пробва да упрекна някого, да откри изкупителна жертва.

Принципно, предизвестието е за американците. В Съединените щати се повтарят някои от рисковите неща, които се случиха в моята страна през тридесетте години на предишния век, когато се появи изолационистко придвижване. Искам да кажа ясно, че не назовавам Тръмп фашист, само че имам вяра, че той е най-недемократичният президент в актуалната американска история.

Той има вяра, че може да е над закона, не почита институциите и наскърбява пресата, назовава я зложелател на народа. Притесняват ме някои неща в Германия, Австрия и Италия, само че това не е фашизъм и въпреки всичко е извънредно дясно.

Искам да пробудя хората, изключително младежите, да вземат участие в демокрацията. Работим доста интензивно, скоро организираме избори за Конгрес. Конгресът е противотежест на изпълнителната власт.

Лично аз мисля, че би било доста неприятно, в случай че Тръмп бъде избран отново. Много пъти посетих Европа напоследък и водачите там се усещат доста комплицирани от това, което се приказва и случва в Съединените щати и смятат, че още шест години с Тръмп, би било много рисково.

Има доста въпроси за това, което прави Тръмп и доста терзания за позицията на Съединени американски щати в света. Все повече и повече хора се питат какво тъкмо прави нашия президент.

Аз съм бежанец и едно от нещата, които татко ми сподели, когато стигнахме до Америка е, че американците не би трябвало да одобряват, че тяхната народна власт е обезпечена. Да, американската народна власт е доста мощна, само че не може да се одобри, че тя постоянно ще бъде такава.

По отношение на Путин и стабилността на Европа, да, Путин беше сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Той знае по какъв начин да употребява агитация и има цел, да подкопае демокрацията в Централна и Източна Европа, да върне тези области в съветската сфера на въздействие и да раздели европейците от Съединени американски щати, техният съдружника. Той също по този начин желае да подкопае американската народна власт.

Надявам се, че не сме в нова Студена война и се надявам да имаме опция да оправим взаимоотношенията със страните, с които имаме компликация, като Русия и Китай, да се конкурираме на избрани равнища, само че и да си сътрудничим на други.

Аз съм огромен бранител на НАТО, играе значима роля и смисъла му към момента е огромно, само че тук съм съгласна с Тръмп, че страните би трябвало да извършват своите финансови вноски в НАТО. Най-важният проблем в този момент е държанието на Турция, един от основните членове, тъй като купува оръжие от Русия.

Разширяването на НАТО се случва, тъй като има страни, които желаят да бъдат там. Не става въпрос за американския експанзионизъм, а за желанието на страните да бъдат част от алианса. Русия загуби Студената война, комунизмът не работи. Путин сподели, че най-голямото злополучие на 20-ти век е разпадането на Съветския съюз, това е огромно непознаване на историята, когато помислим за милионите хора, които са починали в двете международни войни.

Във всички общества има разделения, а Тръмп направи разделянето в Съединени американски щати по-голямо. Това, което би трябвало да създадем е да подобрим американската народна власт, образованието и здравната система и да разберем какви са последствията от технологиите за заетостта и кой печели от световната търговия. По този метод можем да подобрим демокрацията. Не желаеме да имаме властническо държавно управление. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР