Тръмп може да се нуждае от Върховния съд, за да каже, че опитът му за преврат не нарушава конституцията

...
ВАШИНГТОН — Докато Доналд Тръмп иска да вземе делото си
Коментари Харесай

ВАШИНГТОН — Докато Доналд Тръмп иска да вземе делото си за връщане в Белия дом на около 200 милиона американски избиратели, той може първо да трябва да спечели пет — мнозинство във Върховния съд на САЩ.

С наближаването на предварителните избори за президент през 2024 г. бившият президент, който вече има четири криминални обвинения, вероятно ще се изправи пред още едно правно предизвикателство, което изглежда се насочва към съдилищата: дали забраната на конституцията бунтовниците да кандидатстват за длъжност се прилага за неговия опит за преврат на 6 януари 2021 г.

„Въпросът за дисквалификацията на Доналд Тръмп съгласно 14-та поправка ще бъде решен от Върховния съд“, прогнозира Майкъл Лутиг, известен консервативен бивш федерален апелативен съдия, който някога е бил считан за висшия съд от президента Джордж У. Буш.

14-та поправка след Гражданската война забранява всеки, който е положил клетва да спазва Конституцията, но който впоследствие „участвал в бунт или бунт срещу“ или давал „помощ или утеха на враговете“ на Конституцията да не търсят каквато и да е федерална или държавна служба.

И докато либерално ориентираната група „Свобода на словото за хората“ настояваше че изборните служители във всичките 50 щата и окръг Колумбия спазват тази забрана, като не допускат Тръмп до първичните и общите избори, тези усилия наскоро бяха подсилени от малко вероятни съюзници. Двама професори по право, и двамата членове на консервативното федералистко общество, публикуваха обширна статия за преглед на закона, в която се заключава, че Тръмп е абсолютно дисквалифициран да се кандидатира за длъжност поради действията си от 6 януари.

„Ако публичните данни са точни , случаят дори не е близо. Той вече не отговаря на изискванията за длъжността президент или която и да е друга щатска или федерална служба, обхваната от Конституцията“, пишат Уилям Бауд от Юридическия факултет на Чикагския университет и Майкъл Полсен от Юридическия факултет на Университета на Сейнт Томас. „Всички, които са ангажирани с Конституцията, трябва да си вземат под внимание и да го кажат.“

Ръководителите на кампанията на Тръмп не отговориха на множество запитвания на HuffPost по въпроса.

Един бивш адвокат на Тръмп от Белия дом , Тай Коб, каза, че макар да не е убеден, че усилията да се отстрани Тръмп от изборите ще успеят, той намира анализа за убедителен. „Наистина изглежда много завладяващо“, каза той.

По ирония на съдбата, въпреки обвиненията срещу него в 91 престъпления в четири отделни обвинения, включително две, свързани с усилията му да остане на поста въпреки преизбирането, Тръмп може да продължи да търси президентството, дори ако е осъден и вкаран в затвора. Само решение на Върховния съд, което го дисквалифицира на основание 14-та поправка, може да задържи името му извън бюлетината.

И тъй като Върховният съд поддържа свой собствен график и не е обвързан от изборни срокове, съществува възможността Тръмп да може заключи достатъчно делегати, за да спечели номинацията на републиканците — или дори да бъде официално номиниран — само за да бъде впоследствие отстранен от гласуването за президент.

Той знаеше тези обвинения предстояха и той все пак се кандидатира за президент, знаейки много добре, че поваля със себе си Републиканската партия. Това е най-егоистичното нещо, което съм виждал в живота си. Оскар Брок, член на Националния комитет на Републиканската партия от Тенеси

Тази перспектива кара някои републиканци, които от години са гласно анти-Тръмп, да се тревожат за потенциалните последици.

„Това ще разбие страната“, каза Дейвид Кохел, дългогодишен консултант на GOP в Айова. „Ако премахнете Тръмп от гласуването с правен трик като този, ще предизвикате насилие, което ще опозори 6 януари.“

Друг анти-Тръмп републиканец, бивш партиен председател на щата Ню Хемпшир Фъргюс Кълън се съгласи, че смъртта на Тръмп трябва да дойде в урните, за да могат много републиканци да приемат неговата легитимност. „Страхувам се, че единственият начин този вампир да бъде убит по начин, който избирателите ще приемат, е ако Бог или избирателите забият залога в себе си“, каза той.

Други висши републиканци обаче казват вината е на един човек и само на един човек: Доналд Тръмп.

„Той знаеше, че тези обвинения идват, и въпреки това се кандидатира за президент, знаейки много добре, че сваля Републиканската партия със себе си, “, каза Оскар Брок, член на Републиканския национален комитет от Тенеси. „Това е най-егоистичното нещо, което съм виждал в живота си.“

Блокиране на бунтовниците

Свобода на словото за хората започна да полага основите за задържането на Тръмп извън бюлетината за 2024 г. през юни 2021 г., повече от година преди Тръмп официално да обяви своята кандидатура. В писма от пет страници, изпратени до изборните служители във всеки щат и окръг Колумбия, юридическият директор Рон Фейн пише, че ограничението на 14-та поправка е също толкова обвързващо, колкото и другите конституционни изисквания, като кандидатите да са на възраст поне 35 години и естествено родени граждани на САЩ.

„Един конституционно недопустим бунтовник не отговаря на изискванията за кандидатстване в по-голяма степен от това, че би бил петгодишен или предишен президент с два мандата и неговата документация очевидно би била дефектна,“ се посочва в тези писма.

Две години по-късно държавните секретари и избирателните комисии получават по-подробни пакети от 20 страници, в които им се казва, че имат конституционно задължение да забранят Тръмп, заедно с проектозаповеди, обявяващи Тръмп за неизбираем. „Затова пишем, за да поискаме да упражните правомощията си и да изключите г-н Тръмп от гласуването“, се казва в новите писма. от бюлетината, но че неговата група е готова да съди служители на изборите, ако те не го направят. „Събрахме първокласни правни екипи и сме готови да тръгнем“, каза той.

Видеоклип на бившия президент Доналд Тръмп се възпроизвежда, докато избирателната комисия на Камарата на представителите на 6 януари провежда изслушване в Капитолия Хил на 28 юни 2022 г.

Фейн и други анти-Тръмп активисти получиха навременен и тежък подарък миналия месец с издаването на „The Sweep and Force of Section Three“ на Baude и Paulsen. В него те заключават, че длъжностните лица и съдиите по изборите имат не само способността, но и положителното задължение да забранят на Тръмп да се кандидатира отново.

Анализът от 126 страници предоставя правната и историческа основа за делото срещу Тръмп , предлагащ ръководство стъпка по стъпка за предстоящи съдебни битки.

Относно контрааргумента, че авторите на изменението са се интересували само от длъжностни лица от Конфедерацията и офицери от армията да си възвърнат позициите на власт и не са имали предвид забраната да се прилага занапред Бауд и Полсън предоставят 10 страници подробно опровержение.

„Те не казаха, че ще забраним бивши офицери от Конфедерацията или лица, които са нарушили клетвите си в „късната война“. И аз мисля, че този език е бил в по-ранните чернови: „в края на войната“, каза Полсен в скорошен подкаст. „Те решиха да приемат общо правило, перспективно правило, че не само предателите от Гражданската война, но и всеки, който е изневерил на клетвата си към Конституцията и е заемал длъжност, изискваща такава клетва, ще бъде забранено и това ще бъде перспективно.“< /p>

Относно любимото твърдение на поддръжниците на Тръмп, че 6 януари всъщност не е било „бунт“, двамата посочват, че самият Конгрес, с преобладаващо и двупартийно гласуване, го описа като такъв в резолюция, даваща на Конгреса златен медал на четирима полицейски служители на Капитолия, които защитаваха сградата през този ден.

И относно решаващия момент дали Тръмп е „участвал“ или е предоставил „помощ и утеха“ на онези, които активно участват в нападението над Капитолия , Полсън и Боде посочват, че самият Тръмп е събрал своите последователи във Вашингтон, окръг Колумбия, на този ден, който им е казал да тръгнат към Капитолия, за да притиснат законодателите и собствения си вицепрезидент да му дадат втори мандат, и кой това следобед разпали още повече тълпата си, като атакува Майк Пенс, че не е направил това, което е поискал.

„Безспорно е честно да се каже, че Тръмп е „замесен“ в бунта на 6 януари както чрез действията, така и чрез бездействието си, ” написаха двойката.

В очакване на Върховния съд

Въпреки че статията на Бауд и Полсън все още не е публикувана от Юридическия преглед на Университета на Пенсилвания, тя вече навлезе в политическия дискурс около републиканското първично състезание.

Бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън го повдигна на първия дебат на Републиканската партия в Милуоки миналата седмица. „Това е нещо, което може да го дисквалифицира според нашите правила и според конституцията“, каза той, добавяйки по-късно пред репортери, че „Тръмп поставя нашите избиратели в много трудна позиция и трябва да помислим сериозно за това.“< /p>

На неотдавнашен форум на кандидатите в Атланта бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи каза пред репортери, че макар да уважава възгледите на Лутиг по въпроса, той не е загрижен за това как се е развило. „Гласоподавателите на нашата партия ще трябва да решат този въпрос“, каза той.

Другите кандидати, които се състезават за номинацията през 2024 г., обаче, продължиха стратегията си да не критикуват Тръмп за неговия 6 ян. действия или правните последици, произтичащи от тях, и до голяма степен запазиха мълчание и по въпроса за 14-та поправка.

Длъжностните лица, отговарящи за администрирането на избори в цялата страна, обаче обърнаха внимание. „Офисът на главния прокурор сега внимателно преразглежда свързаните с това правни въпроси“, написа държавният секретар на Ню Хемпшир Дейвид Сканлан, който ще наблюдава първите в страната първични избори на републиканците в щата, в съвместно изявление с главния прокурор на щата Джон Формела.

Офисът на държавния секретар на Ню Мексико Маги Тулуза Оливър заяви в изявление, че 14-ата поправка на Тръмп ще бъде разследвана, но няма да бъде обявено решение до крайния срок за подаване на кандидати през февруари. „Ако Доналд Тръмп подаде документи в Ню Мексико, за да се кандидатира за президент, тогава ще вземем решение“, каза говорител.

Което оставя въпроса кога точно съдебното дело може да приключи пред Върховен съд на САЩ. Ако някой служител на изборите отстрани Тръмп от гласуване в щата, това решение ще трябва да премине през съдилищата на този щат, преди да може да бъде обжалвано пред Върховния съд на нацията. Предизвикателство за премахване на името на Тръмп от бюлетина би имало още по-дълъг път.

Luttig, например, вярва, че важността на въпроса ще принуди съдиите да действат бързо. „По-скоро рано, отколкото късно“, каза той. „Вярвам, че трябва и ще бъде решено преди първичните избори.“

Норм Айзен, бивш адвокат на Белия дом при президента Барак Обама, който по-късно работи по първия импийчмънт на Тръмп в Камарата, е по-малко оптимистично настроен за бърз отговор.

„Върховният съд се движи по график по свое собствено решение“, каза той. „Ако не действат бързо, проблемът може да не бъде решен от първичните избори и може да не бъде решен от конгреса.“

А късно решение, което дисквалифицира Тръмп, каза Брок, член на RNC, би постави партията в огромно затруднение, ако той всъщност е номинираният - особено след като Тръмп вероятно няма да сътрудничи за „освобождаването“ на своите делегати, така че да могат да гласуват за кандидат, който действително отговаря на условията да се кандидатира.

Той каза, че сценарият не е нищо, което RNC някога е планирал. „Никога не сме създали инструментите“, каза той. „Защото никой никога не си е представял ситуация, в която вероятно осъден престъпник ще бъде републиканският кандидат за президент.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР