Тръмп е бизнесмен. В момента играе хазарт и му се

...
Тръмп е бизнесмен. В момента играе хазарт и му се
Коментари Харесай

Кристофър Дембик: Следващата икономическа криза ще бъде по-дълбока

" Тръмп е предприемач. В момента играе хазарт и му се получава във връзка с търговията, " споделя Кристофър Дембик

© Цветелина Белутова Профил

Кристофър Дембик е ръководителят на макроикономическите разбори в капиталовата Saxo Bank от 2016 година Фокусът му е върху паричната политика и макроикономическото развиване на световно равнище. Преди да се причисли към банката през 2014 година, е помощник към френското министерство на финансите и стопанската система в Тел Авив. Завършил е Полската академия на науките с магистърска степен по бизнес администрация и Института за политически науки в Париж с магистратура по интернационалните връзки. Проблемът е, че, когато идната рецесия стартира, няма да разполагаме с задоволително принадлежности да направляваме пазара, защото лихвите и в този момент са доста ниски. Мисля, че България няма интерес да одобри еврото в близкото бъдеще. Тръмп е предприемач. В момента играе
хазарт и му се получава във връзка с търговията. Още по тематиката
Китай готви търговски отстъпки, в случай че Съединени американски щати се откажат от митата
6 юни 2018
Меркел най-сетне показа концепциите си за промяна на еврозоната

Призивите на френския президент Макрон получиха отговор след месеци очакване
4 юни 2018
Съединени американски щати постановат мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, Канада и Мексико

Облагането влиза в действие в петък, Европейската комисия ще реагира с контрамерки
31 май 2018
Еврокомисията предложи 2 милиарда евро помощ за искащите да одобряват еврото

Компромисът в Брюксел е разочароващ за самодейността на Еманюел Макрон
31 май 2018 Последните макроикономически прогнози залагат на закъснение на икономическия напредък в Европа. Защо?

Първо, намираме се в края на бизнес цикъла. Периодът на възобновяване се оказа по-дълъг, в сравнение с чакахме, само че към този момент завършва. Това не е непредвиден поврат, най-малко що се отнася до кредитния цикъл.

Второ, през последните години икономическата интензивност се дължеше най-вече на ниските лихви по заемите, което е обезпокоително. Евтините заеми значат мощно задлъжняване както в частния, по този начин и в обществения бранш. Това не е белег на устойчиво възобновяване.

През идните две години можем да чакаме криза, изключително в Съединени американски щати. Проблемът е, че когато тя стартира, няма да разполагаме с задоволително принадлежности да направляваме пазара, защото лихвите и в този момент са доста ниски или негативни, а нямаме доста други лостове, които да използваме. Това значи, че в някакъв миг централните банки още веднъж ще би трябвало да се намесят и да изкупуват активи.

Вече се чуват предизвестия, че се задава идната рецесия . Споменахте идна криза в Съединени американски щати. Какво ви дава мотив за паника там?

Като за начало - финансовите пазари. Обикновено има ранни знаци за идни рецесии, като да вземем за пример изравняваща се крива на доходността. Използваме и знак на Saxo Bank, наименуван " кредитен подтик " - това е притокът на нов заем, най-вече търговски и индустриални заеми, като % от Брутният вътрешен продукт. Индексът към момента не е негативен, само че е доста близо, а когато премине в минусова територия ще прерасне в криза. Това се удостовери с последните седем цикъла на рецесията.

Друг фактор са макроикономическите данни. Числата от първото тримесечие демонстрират, че потреблението в Съединени американски щати съществено се забавя. Забавените заплащания по кредитните карти и автомобилните заеми доближават най-високите си равнища от последната рецесия. Всичко това се случва в интервал на цялостна претовареност. Представете си какво би се случило, в случай че безработицата се увеличи. И това се дължи точно на обстоятелството, че възобновяване беше задвижено от дълг. Евтиният заем води до задлъжняване и в даден миг би трябвало да се изплатиш.

Описаната обстановка припомня на тази на имотния пазар в Съединени американски щати през 2007-2008 година Възможно ли е тази криза да е също толкоз остра?

Според мен ще бъде даже по-дълбока. През 2007 година политиците и централните банки се намесиха доста бързо, с цел да спасят финансовите институции. От политическа позиция това беше добър ход, тъй като различният сюжет имаше голяма обществена и политическа цена. Но от икономическа позиция казусът беше, че тази тактика не заздрави финансовия бранш. Просто вложихме повече дълг в системата.

Всичко беше наред през последните две години, тъй като икономическата интензивност беше мощна. Но рано или късно тя постоянно пада и това е огромният проблем в този момент – имаме насъбраните отговорности и проблеми от преди 2007 година и от горната страна на това е дългът, който е стихотворец от този момент.

Кога съгласно вас ЕЦБ ще вдигне лихвите?

Никога. Ако съм прав, че се задава криза или мощно закъснение на растежа към 2019 година, не можем да чакаме повишение на лихвените проценти. Може да прекратят програмата за количествените облекчения, само че лихвите няма да се трансформират скоро.

Вече 10 години Saxo Bank разгласява своите ексцентрични прогнози за идната година. Какво съставляват те и кои са най-интересните за 2018 година?

В днешно време най-голямото предизвикателство пред вложителите на фондовите пазари е несигурността. Това, което се опитваме да вършим ексцентрични прогнози, е да ги срещнем с тези феномени, които не чакат – така наречен черни лебеди. Всяка година имаме 10 прогнози и най-малко една от тях се материализира в множеството случаи. Една от най-известните беше от 2014 година, когато предвидихме внезапния спад на цената на петрола.

През тази година имаше една, която доста ме зарадва – африканската пролет. Прогнозата ни беше, че ще забележим вълна от демократични придвижвания в Зимбабве и Южна Африка, което се случи. Е, не е цялостна народна власт, само че е стъпка в тази посока.

Френският президент Макрон подаде поръчки за голям брой промени във Франция и Европейския валутен съюз. Доколко са постижими?

Реформите на Макрон във Франция вървят доста добре, тъй като няма съпротива от политическите партии и синдикалните организации. Има и голяма социална поддръжка. Шансовете му във Франция са огромни.

В Европа обаче ще срещне неуспех, без подозрение. Предложенията му не могат да се осъществят при сегашните високи равнища на популизъм. Меркел не е сътрудник, популизмът в Италия е преграда, а в ЦИЕ партиите, които са близки до концепциите на Макрон, нямат мощна поддръжка от страна на популацията. Няма сътрудник, заради което ще се провали.

Върви ли Европейски Съюз към " Европа на две скорости "?

Ситуацията и сега е такава, само че не е институционално открита. Между политическите специалисти в Западна Европа даже не се води сходен спор, а за нас това е безспорен факт. Въпросът в този момент е да се споразумеем на политическо равнище по какъв начин да продължим оттук насетне. От икономическа позиция е повече от явно, че има огромна разлика сред страните в ЦИЕ и Западна Европа. Ако погледнем даже единствено на Запад, стопанските системи и там не се движат на една скорост.

Кои са най-големите опасности пред растежа в Европа през идващите две години?

На първо място, частните вложения са прекомерно ниски, изключително в развитите западни стопански системи. В множеството страни даже виждаме, че от четвъртото тримесечие на предходната година се забавят още повече.

От позиция на външните провокации изпъква геополитическият риск. Той е прекомерно комплициран, с цел да бъде оценен. Въпреки това Федералният запас на Съединени американски щати разполага със своите принадлежности, с цел да го остойности и да го трансформира в показател. И все още този показател се намира на най-високата си стойност от последната година. Рискът се дължи най-вече на обстановката в Близкия изток. Живял съм в Тел Авив няколко години – и тогава не беше елементарно, само че през днешния ден ситуацията е в пъти по-сложна поради ситуацията в Саудитска Арабия, Русия и ролята на Съединени американски щати.

Тревожи ме и вероятността, че може да се окажем с евроскептично болшинство в Европейския парламент през 2019 година Италия да вземем за пример има вяра, че това ще се случи.

Виждате ли опасности за международната търговия поради ограниченията от страна на Съединени американски щати?

Нулев риск. Когато се срещам с клиенти, ги предизвестявам да не се концентрират върху търговски войни по две аргументи. Първо, не можем да предвидим какво ще направи Доналд Тръмп, с цел да оценим риска. А в случай че не може да се остойности, няма причина да се тревожим авансово. Второ, настоящата обстановка не може да се назова комерсиална война, каквато бе следена през 30-те години на предишния век, когато не бяхме в интервал на глобализация. В днешно време вярната дума би трябвало да е протекционизъм.

Тръмп е предприемач. В момента играе
хазарт и му се получава във връзка с търговията. Според мен няма причина за паника. Китай, Съединени американски щати и Европа са наясно, че в случай че стартират комерсиална война, всички ще са губещи. И имам вяра, че Тръмп също схваща това.

В началото на 2017 година българското държавно управление съобщи, че ще подаде документи за ERM II до края на полугодието. Как наподобява сходна самодейност в профил?

След референдума във Англия и откакто знаем, че идващият европейски бюджет ще бъде фокусиран върху еврозоната, ходът е понятен и рационален. България още има потребност от европейските фондове и това е методът да постигнете по-голямо въздействие.

Като икономист обаче съм по-скептичен. Валутата ви е закрепена към еврото, само че в еврозоната губите всевъзможен надзор над паричната си политика. Не съм сигурен, че стопанската система ви е задоволително мощна и конкурентна, с цел да преодолее риска. Икономики като Словакия, България и даже Полша са основани на ниски разноски за произвеждане. Проблемът се вижда и сега в Италия, която изпитва съществени компликации поради прекомерно мощното евро. Мисля, че България няма интерес да одобри еврото в близко бъдеще.

Докъде могат да стигнат цените на петрола до края на годината?

Според специалистите на Saxo Bank цената би трябвало да се задържи към 80 щатски $ на барел по няколко аргументи. От една страна, Тръмп изиска от Саудитска Арабия да усили производството, с цел да компенсира по-ниското количество от Иран. От друга страна, Венецуела, която е мощен производител, ускорява позициите си.

Ефектът върху Европа ще е повече инфлация. Но едва ли ще се отрази на покупателната дарба на популацията. Негативният резултат ще се усети по-скоро от Съединени американски щати – там повдигането на цената има директен негативен резултат върху джоба на потребителя.

Интервюто взе Лилия Игнатова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР