Тръмп абсолютно не разбира НАТО, щом иска участието на Бразилия.

...
Тръмп абсолютно не разбира НАТО, щом иска участието на Бразилия.
Коментари Харесай

Вашингтон поуст: Тръмп абсолютно не разбира НАТО, щом иска участието на Бразилия

Тръмп безусловно не схваща НАТО, щом желае присъединяване на Бразилия. За американските военни съдружници на НАТО добър ден е този, в който президентът Тръмп не помни, че те съществуват, написа Рик Ноак в разбор за " Вашингтон поуст ".

В неприятни дни той назовава алианса " толкоз неприятен, колкото и НАФТА ", размишлява дали съществуването му може да докара до Трета международна война и повдига въпроси по отношение на бъдещето му. Вторник евентуално ще попадне в категорията на неприятните дни за НАТО. Още един път Тръмп сподели, че или не схваща алианса - или при положение, че го направи, пренебрегва всичко, което знае за него.

По време на конференция с бразилския президент Жаир Болсонару, Тръмп сподели: " Аз имам намерение да посоча Бразилия като главен съдружник отвън НАТО, а евентуално - в случай че започнете да мислите за това - може би съдружник в НАТО. Трябва да приказвам с доста хора, само че може би съдружник в НАТО. "

Това може да е забавно предложение - в случай че Бразилия се намира някъде сред Гърция и Англия. НАТО е Организация на северноатлантическия контракт и е европейско-северноамерикански съюз, който в доста връзки е пригоден към двата района. За да добави Бразилия, Тръмп не би трябвало просто да " приказва с доста хора ", само че също по този начин ще би трябвало да накара всички държави-членки на НАТО да се съгласят да трансформират член 10 от учредителния контракт на Алианса от 1949 година, съгласно който единствено европейски страни могат да се причислят, с изключение на Канада и Съединени американски щати.

За да бъдем почтени, други по сходен метод също предложиха да се промени тази част от контракта и да се отвори алианса за нови членове, като Австралия, Япония и Нова Зеландия. Преди повече от десетилетие представителят на Съвета за външни работи Джеймс М. Голдгейер написа, че прибавянето на нови страни отвън Европа може да бъде от изгода, " изключително в миг, когато европейците имат проблеми с осъществяването на личните си задължения в региона на защитата. "

Но за разлика от Тръмп, последователите на смяната на учредителния контракт се аргументираха в интерес на по-силен и окуражаващ алианс. Президентът на Съединени американски щати постоянно наподобява демонстрира интерес да реализира противоположното.

Докато Тръмп постоянно подлага на критика европейските членове на НАТО за това, че не изразходва задоволително средства за защита, даването на участие на Бразилия няма кака да се преглежда като метод за поправяне на салдото, а вместо това като още един опит на Тръмп да наруши съюза. Някои от предходните забележки на Тръмп повдигнаха подозрения по отношение на главните правила за механизмите на Алианса и всяко предложение на Тръмп ще се преглежда с внимание от страна на членовете.

" За разлика от всеки президент от 1949 година, президентът Тръмп е променчив и непредсказуем във връзка с уговорката си към НАТО, оставяйки съдружници в непрекъснато подозрение. Така че, предполагайки, че измененията, които се изискват от американското управление за реализиране на консенсус за преразглеждане на контракта, наподобяват надалеч ", разяснява Дъглас Люте, който бе непрекъснат представител на Съединени американски щати в НАТО сред 2013 и 2017 година

Дори в случай че учредителният контракт бъде изменен в интерес на Тръмп, Съединените щати няма да могат сами да прибавят страни и ще се нуждаят от утвърждението на всички останали членове. Държави като Германия и Франция най-вероятно ще имат възражения против приемането на десен президент, който е упрекнат в нахлуване над демократични институции и чиито политики могат да нарушат разпоредбите за присъединение към НАТО.

НАТО отговори на настояването за коментар, като препрати всички запитвания към " управляващи в Съединени американски щати ".

След встъпването в служба на Тръмп, алиансът се занимава повече с въпроси за финансиране, в сравнение с със угриженост за положението на демокрацията измежду нейните членове. През март 2017 година Тръмп предопредели под напрежение звук за бъдещите полемики в НАТО, като упрекна Германия, че дължи на Съединени американски щати " големи суми пари " за НАТО, тъй като изразходва доста по-малко средства за защита, в сравнение с другите съдружници.

Експерти и представители на държавното управление бързо отхвърлиха рецензиите, а немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен съобщи, че " НАТО няма сметки за дълг ".

За разлика от препоръчаното от Тръмп, държавите-членки не заплащат на НАТО, с изключение на за дребен логистичен бюджет. Вместо това държавите-членки се ангажират независимо да изразходват най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита и се съгласяват да се намесят, в случай че някой от техните съдружници бъде нападнат.

Много от членовете на НАТО понастоящем не стигат до този предел, само че това се отнася и за Бразилия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР