Тръгнахме да правим път през Божурище, но той няма да

Тръгнахме да правим път през Божурище, но той няма да ...

Борисов: Асфалтът не се яде, но създава инвестиции и работа.

„Тръгнахме да правим път през Божурище, но той няма да свърши никаква работа. Няколко огромни инвеститори искат да влязат тук, но не мога да си го позволя, защото трафикът ще се блокира. Затова ще се направи околовръстен път от бул. „Царица Йоана", който да минава оттук и да свързва магистралата със Сърбия. Това струва над 50 млн. лв. Проектът го имаме вече. На министрите съм дал в най-кратки срокове да започнат процедурата, трябва да се отчуждават и земи”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на откриването на дистрибуционен център на мебелна компания в Божурище, който ще отговаря за целия Балкански полуостров.
„Заради бавните отчуждителни процедури искахме да променим закона, който беше спрян от Радев. Ние не сме го правили, за да правим на инат на някого, точно обратното - на нас ни правеха. Строим, а съдът, ако има недоволни от оценените имоти, оценява и ние даваме пари, но през това време строим. Това е чист прагматизъм, но обещавам да направя всичко възможно да ускорим максимално процедурите и в следващите дни да осигурим и парите, за да има смисъл нашето идване тук и благодарностите към нас да не са напразни. Поемаме този ангажимент", добави още Борисов.
Той припомни, че на откриването на завода на друга компания в Костинброд преди около 10 дни също са обещали да отпуснат пари за нов път. „Асфалтът дали се яде или не, той създава милиарди инвестиции и хиляди работни места", допълни премиерът.
Той разказа, че когато са правели индустриалната зона, не е имало никакви инвеститори, но изведнъж те станали толкова много, че се е наложило и да ги спират.
По-рано през деня в Министерския съвет премиерът се срещна с колегата си от Федерална провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.
„С Йоханна сме приятели от много години, била е на нашата граница. България е държавата, която има нула миграция благодарение на всички взети мерки, спазвайки всички европейски правила“, изтъкна Борисов.
Той акцентира върху интереса на страната ни от увеличаване на инвестициите от Долна Австрия, особено в проекти с висока производствена и високотехнологична стойност. Според българския министър-председател конкретни резултати може да даде сътрудничеството в областта на цифровизацията на икономиката, внедряването на иновации и информационните технологии.
Друга сфера с потенциал за взаимодействие е производството на резервни части и компоненти за водещи световни производители на автомобили и предприятия в сферата на услугите със значителна добавена стойност. Борисов посочи също предимствата на индустриалните зони и технологичните паркове в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

Източник: actualno.com