Тръгна петиция с настояване за повече шанс за живот на

...
Тръгна петиция с настояване за повече шанс за живот на
Коментари Харесай

Тръгна петиция за повече шанс за живот на десетки хиляди онкоболни у нас

Тръгна петиция с гледище за повече късмет за живот на десетки хиляди онкоболни с откриване на Национален /или Балкански/ профилиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възобновяване на онкоболни след химиотерапия.

" Държавата не желае, а обществото желае ли? " - пита в петицията доцент доктор Влади Манев -председател на Програмния съвещателен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака към Фондация " Контрол на добитите имунни дефицити, свързани с измененията в околната среда " и притежател на наградата " Изобретател на 2016 година ".

Доц. Манев е българският академик, за който към този момент писахме, че преди 30 години прави революционно изобретение в медицината. Открива нов стратегически метод в имунотерапия на рака - по какъв начин да бъде освободен отделяният от раковите кафези протеин, който блокира Т-клетките на имунната система при използване на лекуване на заболели със злокачествени тумори (ин витро). Теорията му за лекуването на рака се удостоверява с Нобеловата премия за медицина за 2018 година,която бе присъдена на американеца Джеймс Алисън и японенеца Тасуку Хонджо.

Заради неналичието на стратегическа държавна политика България пропусна този късмет да има нобелист в медицината, само че българският академик бие през днешния ден още веднъж камбаната за опцията страната ни да стане център за възобновяване на стотици хиляди онкоболни от Балканите в Европа. Ще пропуснем ли и този късмет, пита българският академик.

" Ако успеем да съберем задоволително подписи в петицията, ще може да ги депозираме в Народното събрание за гласоподаване на бюджет за откриване на " Национален/или Балкански Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възобновяване ", споделя доцент Манев, който не стопира да работи за тази идея.

А картината на онкоболните у нас е стряскаща.

През последните 20-30 години заболеваемостта от " рак " по публична статистика у нас се е покачила 2,5-3 пъти. Умират годишно към 19 000 и се разболяват всяка година нови към 38 000 онкоболни, отбелязва ученият в петицията и показва главните проблеми в актуалната здравна онкология.

" Първо по време на химиотерапията е допустимо да зародят противопоказания за провеждането и да се спре за незнаен интервал от време. Второ - след привършване на химиотерапията след няколко месеци или години са вероятни рецидиви. Те са тези, които вършат болестта злокачествено. Трето - през последните години най-съвременното и перспективно направление за битка с рака е " Имунотерапията и имунопрофилактиката на рака ". За решаването на главните проблеми е нужно откриване на научно-приложна клинична новаторска здравна конструкция където да се прави медицина в тази новаторска област. Това е изчезнало звено в онкологията ", безапелационен е доцент Манев.

Той задава и пет въпроса към страната:

Защо страната не желае да признае заболяването " рак " за най-тежкото обществено значимо заболяване?
Защо страната не желае да признае имунотерапията на " рака " за стратегическо направление с държавен приоритет?
Защо страната не желае да разкрие Национален/или Балкански/ Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възобновяване след химиотерапия каквато конструкция няма у нас и на Балканите?
Защо няма държавна политика за развиване на здравната просвета в стратегическото направление за " Имунотерапия и имунопрофилактиката на рака " посредством основаване на равнопоставени нормативни условия с тези във водещите новаторски страни в света/ Съединени американски щати, Германия и други?
Защо България няколко десетилети продължава да е на последно място измежду всички други страни членки на Европейски Съюз по степента на развиване на медицинските науки въобще и в частност за правене на медицина за битка с рака в стратегическото направление " Имунотерапия и имунопрофилактика на рака " и за какво като има признати доста държавни документи няма нужното развиване в това стратегическо направление на медицината?

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР