Трагичната смърт на рапъра Кобака може да застигне всеки от

...
Трагичната смърт на рапъра Кобака може да застигне всеки от
Коментари Харесай

Защо никога не бива да оставяме двигателя включен в гаража

Трагичната гибел на рапъра Кобака може да застигне всеки от нас. Нека погледнем статистиката в Съединени американски щати, с цел да придобием визия какъв брой огромни са рисковете - всяка година се записват 50 000 случая на отравяне с въглероден моноксид и сред 1000 и 2000 смъртни случая, породени от подлия газ.

Въглеродният моноксид се образува при непълното изгаряне на органични субстанции. Той съставлява прозрачен газ, който няма нито миризма, нито усет и остава неосезаем за индивида.

За да разберем по какъв начин работи, би трябвало да си напомним механизма на дишането в най-общи линии. В атмосферния въздух се съдържат към 21% О2. Когато вдишаме, част от него се свързва с молекулата на хемоглобина в кръвта и се придвижва до всички кафези, органи и тъкани в тялото, където кислородът се освобождава, а на негово място се свързва въглеродният диоксид, който на собствен ред се придвижва до белия дроб, отделя се от хемоглобина и го издишваме.

Коварството на въглеродния моноксид се състои в това, че той също се свързва хемоглобина и то доста по-здраво от кислорода. Настъпва задушаване и гибел на клетъчно равнище.
 Снимка 413721

Какви са признаците

При леко отравяне признаците наподобяват тези на простуда или грип, само че без температура. Ако излагането на отровния газ продължи, положението се утежнява: замаяност, гадене и повръщане, отмалялост, комплициране, болки в стомаха, затруднено дишане. Ако вдишването на газа продължи се следи загуба на баланс, виене на свят, ускорение на пулса, болежка в гърдите, влошено психологично положение, припадъци, загуба на схващане и най-после гибел.

Дългосрочното излагане на ниски равнища на въглероден моноксид оказва въздействие върху мисленето, концентрацията и страстите на индивида, което може да докара до лесна раздразнимост, меланхолия, взимане на импулсивни или ирационални решения.

Кои са източниците на отровния газ

Оставянето на включен мотор в гаража не е единственият риск от отравяне. Газът се образува при непълното горене на въглища, дърво, газ и други субстанции, употребявани в отоплителните системи на дома ни: бойлери, печки, котли, централни отоплителни системи. Неправилната им апаратура и неприятната вентилация са измежду най-честите аргументи за отравянето с въглероден моноксид. На риск ни излагат и зле почистените комини.
 Снимка 413722

Помощ при отравяне

Ако заподозрем, че сме били едва изложени на отровния газ, би трябвало да посетим персоналния си доктор, само че при по-значителни признаци е нужна незабавна здравна помощ. Лекарите може да прибегнат до общоприета кислородна терапия, при която да дадат на потърпевшия да диша 100% О2 с маска.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР