Трагичната смърт на император Николай II Александрович и неговото семейство

...
Трагичната смърт на император Николай II Александрович и неговото семейство
Коментари Харесай

Последният руски император Николай II е имал богатство, равно на 300 млрд. долара

Трагичната гибел на император Николай II Александрович и неговото семейство посредством разстрел от болшевиките е предмет на многогодишни разисквания, спекулации и разбори. Сред обстоятелствата, споменаващи се постоянно за последния съветски император обаче има един, който е доста впечатляващ и незадоволително прочут - Николай II е бил третият най-богат човек в историята.

По данни на уеб страницата The Richest неговото положение, поради данните за инфлацията, би се равнявало на днешни 300 милиарда $. За съпоставяне актуалният най-богат човек в света - изпълнителният шеф на Amazon Джеф Безос разполага с към 130 милиарда $.


Николай II Романов е най-големият наследник от петте деца в фамилията на император Александър III и императрица Мария Фьодоровна. Обучаван е в двореца, а когато е на 19 година постъпва в армията, където остава четири години.

Качва на престола през 1894 година след гибелта на татко си. Възцаряването му разсънва известни очаквания в обществото за либерализация. Тези очаквания скоро биват попарени от самия монарх, който при започване на 1895 година декларира намерено пред представители на земствата и дворянството, че ще брани правилата на самодържавието и ще продължи водената от татко му Александър III консервативна политика.

Промени обаче настъпили. С манифест от 17 октомври 1905 година съветският народ получил правото на цялост на личността, независимост на словото, печата, събранията и съюзите. Със свободна воля бил определен парламент – Държавна Дума. Русия станала правна страна – правосъдната система била на практика отделена от изпълнителната власт.

Николай II е заставен да се отхвърли от престола по време на Февруарската гражданска война през 1917 година. Разстрелян е дружно със фамилията си - брачната половинка му и петте му деца (макар да има теории, че принцеса Анастасия и престолонаследникът Алексей са оцелели) през юли 1918 година.

Според данните на The Richest Николай II е бил третият най-богат човек в историята. На първо място е владетелят на Малийската империя Манса Муса с 400 милиарда $, а на второ - американският предприемач и филантрон Андрю Карнеги.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР