Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване.

...
Трагедията в Италия е отражение на катастрофата в италианското здравеопазване.
Коментари Харесай

Трагедията в Италия не е случайна! Развъдникът на COVID-19 се оказа шокиращ

Трагедията в Италия е отражение на злополуката в италианското опазване на здравето. Парите за него не са малко, само че изтичат по незнайни канали. А лечебните заведения неслучайно се трансфораха в развъдници на болестта. Така стартира разбор на "Дойче Веле " на тематика "Коронавирус: Трагедията в Италия не е инцидентна. Защо се стигна дотук? ".

Над 15 000 заболели от ковид починаха в Италия. Насред нещастието стартира и търсенето на аргументите. Набелязана е към този момент и изкупителна жертва: Европейският съюз (ЕС). Неговата политика била унищожила италианското опазване на здравето.

Положението, в което са изпаднали 10-те милиона поданици на Ломбардия, би било мъчно за преодоляване в доста страни, включително и в някои немски провинции: 12 000 пациенти с тежки признаци на COVID-19 се лекуват в лечебните заведения, 1300 се борят за живота си в интензивните отделения. Пациентите в районите на Южна Италия са едвам към една десета от тези в Ломбардия, само че и там към този момент изнемогват.

Важно е по какъв начин се харчат парите за опазване на здравето
При това сумите за публично опазване на здравето са относително отмерено разпределени всред двадесетте района на Италия. Местните управляващи дават отговор за организацията и структурата на опазването на здравето.

Ако съпоставим обстановката в другите елементи на Италия ще видим, че не всичко зависи от сумите, които се дават. Много е значимо по какъв начин те се изразходват.

Държавният бюджет за опазване на здравето в Италия възлизаше на 118 милиарда евро през 2019 година - спрямо 2009 година той се е нараснал с осем милиарда. През това десетилетие бюджетът за опазване на здравето е бил намаляван единствено един път - през 2012 година, когато държавното управление се притесняваше, че страната може да банкрутира.

Като цяло обаче парите за здраве не набъбнаха по този начин, както желаеха мнозина. Особено спрямо интервала сред 1999 и 2009 година, когато покачването беше с 90%.

Корупция и неефективност
А финансови благоприятни условия не са липсвали: с помощта на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), Италия всяка година икономисва десетки милиарди евро от лихвите по държавния дълг. Италианските политици неведнъж успяваха да обезпечат и пари за увеличение на пенсиите.

Бюджетът за тях се е нараснал с 45 милиарда евро от 2009 година насам - до 276 милиарда евро. Това са 32% от всички обществени разноски. Тази наклонност на нараствания е в действие и до през днешния ден, в това число и заради връщането на опцията за ранно пенсиониране на 62-годишна възраст.

А в този момент излезе, че Европейски Съюз бил отговорен - за това, че не всички държавни разноски са можели да нарастват свободно. И това се приказва в една страна, чийто бюджетен недостиг постоянно надвишава авансово избрания.

Корупцията и проведената престъпност са част от каналите, по които парите изтичат. Здравната система на Италия е отражение на неефективно функциониращата стопанска система на страната.

Грешките на системата станаха явни
 Болниците се трансфораха в развъдник на болестта
Болниците се трансфораха в развъдник на болестта
Пациентът става жертва на бюрокрацията, таксите и дългото очакване. Който не желае да чака половин година и повече за животоспасяваща интервенция или обзор, заплаща от личния си джоб.

Пропуските в държавната система усложняват и забавят преодоляването на сегашната зараза. Плановите действия са централизирани, а някои райони разполагат единствено с една лаборатория за тестване.

Грешките на политиците в Южна Италия, които разпределяха парите най-вече в полза на своята партийна клиентела, вместо да основат запас, от който да се купуват защитни маски и дрехи, в този момент се оказват съдбоносни.

В Ломбардия бяха мобилизирани доста чиновници от публичното опазване на здравето и от частния бранш. На юг обаче мудността на държавните институции е явна.

Фатален се оказа и различен един проблем на системата: неналичието на задоволително общопрактикуващи лекари и неприятното съоръжение на съществуващите. Затова пациентите всеобщо се струпват в незабавните отделения на лечебните заведения - без значение дали са съществено заболели или имат някакъв малък проблем. Първите инфектирани с ковид също се озоваха там.

Така лечебните заведения за малко време се трансфораха в разплодник на вируса. Оттам потегли цялото злощастие.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР