Трагедията със застреляния полицай отново поставя на дневен ред въпроса

...
Трагедията със застреляния полицай отново поставя на дневен ред въпроса
Коментари Харесай

Липса на подготовка и модерно оборудване - пред какви проблеми са изправени граничарите?

Трагедията със убития служител на реда още веднъж слага на дневен ред въпроса с оборудването на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Стари оръжия със стоп патрони, липса на уреди за нощно виждане и даже неспособност за връзка с останалите екипи на терен са измежду проблемите, които съгласно специалистите имат граничните служители на реда.

Според синдиката на Министерство на вътрешните работи през последните 12 години с 25% са намалели щатовете на служителите на реда, които са на терен, а обстановката на границата не може да бъде овладяна единствено от чиновниците на " Гранична полиция " и командировани от вътрешността на страната служители на реда.

" Това можеше да свърши някаква работа като краткотрайно решение, палеативно решение, до момента в който бъдат увеличени щатовете на Министерство на вътрешните работи респективно на " Гранична полиция ", до момента в който бъдат назначени и подготвени хора, които да бъдат ситуирани по застрашените сектори от границата ", съобщи Валентин Попов от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

Според престъпния специалист Иван Савов измежду аргументите за нещастието са неналичието на съответно образование и екипировка, в това число уреди за нощно виждане, които не издават местонахождението на граничния служител на реда.



" Нямаш самостоятелни средства за отбрана, нямаш каска, нямаш униформено облекло, което подхожда на региона и терена. Вие знаете ли какво значи в гориста околност или на морава, където има огромна видимост, един човек с мрачно сини или черни облекла да се появи? Това значи, че този човек е като ходеща цел. Същото е този човек в нощно време този човек с едно фенерче в ръка ", споделя Иван Савов.

Полицейският профсъюз от години предизвестява за проблем с оборудването.

" Автомобилният парк е раздрънкан безусловно. Има черни петна по границата, региони, в които няма покритие нито на мобилни оператори, нито на системата Тетра. Колегите по границата, както и по принцип в министерството са въоръжени с с револвер Макаров, който е пример от далечната 1945 година ", изясни Валентин Попов.



Новината за въоръжаването с дълго оръжие провокира спорни реакции.

" Това е част от решаването на казуса, казусът обаче е, че тези елементи са прекалено много. Би помогнало - най-малкото се гледа по различен метод на служител на реда, въоръжен с дълго оръжие ", счита Валентин Попов.

Не на същото мнение обаче е криминалистът Иван Савов.

" Това е все едно на един недееспособен човек да сте му дали да кара дребна кола и в един миг да му кажете тъй като ти не си толкоз заплашителен с тази дребна кола, дай ще ти дадем огромна кола, нима станеш по заплашителен. Никой не приказва за организация, никой не приказва за образование на хората ", сподели той.

Най-спешно е да се назначат още хора в бранша, разяснява Валентин Попов.

" Единственото, което може да се направи и то би трябвало да се направи незабавно е назначение на хора, образованието им и разполагането им по границата, като е наложително тези хора да бъдат доста добре екипирани и оборудвани ".

Според синдиката на Министерство на вътрешните работи в сигурността би трябвало да се влага. А равнището на сигурността зависи от размера на инвестицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР