Трафикът в Буенос Айрес при пълен мрак, след като аварията

...
Трафикът в Буенос Айрес при пълен мрак, след като аварията
Коментари Харесай

Стара мрежа и малко инвестиции - основните причини за токовия срив в Аржентина

Трафикът в Буенос Айрес при цялостен мрак, откакто повредата стана към 7 часа сутринта

На 1 декември 1999 година два милиона аржентици в столицата и седем провинции остават без ток поради повреда, откакто през февруари същата година това се е случило с 300 000 души в Буенос Айрес. През 2009 година в прилежаща поради срив в мрежата на мрачно останаха над 60 млн. души. На 16 юни 2019 година подобен случай засегна евентуално над 50 млн. поданици на Аржентина и Уругвай, както и елементи от Бразилия, Парагвай и Чили.

Електрозахранването бе възобновено в множеството елементи в границите на деня, а съответната причина би трябвало да бъде открита в идващите две седмици. Засега управляващите в Аржентина не изключват опцията за бойкот посредством интернет, само че и считат, че хакерска офанзива е съвсем необикновено да аргументи сходни вреди.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Но злокобните фрагменти с потънали в цялостен мрак градове, спрял превоз и минали на генератори лечебни заведения - и то съвпаднали в ден на общински избори - още веднъж повдигнаха въпроса за положението на енергийната инфраструктура в Южна Америка. На доста места угаснаха връзките, стопираха водните помпи, а магазините затвориха.

Президентът Маурисио Макри даде обещание в детайли следствие на " невижданото " прекъсване на тока тъкмо ден преди народен празник в Аржентина. Тепърва ще се пресмятат и икономическите вреди, въпреки че това се случи в неделя.

Министърът на енергетиката Густаво Лопетеги твърди, че е имало срив в " системата от интерконектори ", само че тоталният срив е бил провокиран по-късно от последвали събития. " Това е извънредно събитие, което не би трябвало да се случва в никакъв случай. Това е нещо доста съществено - не може внезапно да оставим цялата страна без електричество. " Такива сериозни моменти е имало в предишното, само че при рекордна горещина, когато поради климатиците се усилва потреблението. Сега температурите в неделния ден не са били високи и мрежата е разполагала с 20 % запаси.

Макри така и така е с бързо намаляваща известност преди президентските избори през октомври, а този случай единствено ще усили митингите на аржентинците против високите сметки на комуналните услуги, разяснява Associated press. Страната продължава да се бори с една от най-високите инфлации в света, към една трета от популацията живее под прага на бедността, а Макри се пробва да стабилизира стопанската система с орязване на разноските, добавя организацията.

Енергийните компании Edesur и Edenor упорстват, че управляват ситуацията и че аржентинската мрежа е постоянна. Но не е загадка, че тя страда от дефицит на вложения, обновяването се бави и планове за подстанции и далекопроводи се отсрочват с години. Двете компании упорстват, че повредата е почнала " без човешка интервенция " и отвън техните електропреносни мрежи. Автоматичното защитно изключване на едната от двете мрежи (другата е в Патагония) е било провокирано от случай в мрежата за транспорт при язовира " Ясирета " на река Парана покрай Парагвай в североизточната част на страната. Сред догатките за причинителите на огромната повреда са и продължителните превалявания и крайбрежните стихии към Ясирета и електроцентралата Салто Гранде.

Енергийният специалист Раул Бертеро, президент на неправителствения Център за проучване на енергийните регулации в Аржентина, споделя пред АР, че този път в рухването на системата роля са изиграли неточности в проектирането и потреблението на мрежата: " Такъв проблем не е чужд, има технологии и изследвания за избягването или удържането му в границите на съответна територия. " Той напомня, че сходни сривове са се случвали в Съединени американски щати, Канада или Италия. Но в никакъв случай разпрострялата се на хиляди километри Аржентина не е преживявала нещо сходно - само остров Огнена земя е останал непокътнат, тъй като няма връзка с националната мрежа.

Гласувалите на изборите за губернатори на няколко провинции в неделя трябваше да употребяват смарт телефоните си, с цел да осветят бюлетините в " тъмните " стаички. Първоначалните данни сочат, че опозицията е постигнала огромни победи малко преди изборите, на които Макри ще се изправи против Алберто Фернандес. Неговите симпатизанти от средите на перонистите и лявоцентристките блокове победиха в три от провинциите и имат късмет да завоюват в четвърта. Кандидатурата и акцията на Фернандес наподобяват като маневра на някогашния президент Кристина Фернандес де Кирхнер, която е негов политически настойник и претендент за вицепрезидент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР