Трафикантите използват бракувани автомобили, за да превозват нелегални мигранти през

...
Трафикантите използват бракувани автомобили, за да превозват нелегални мигранти през
Коментари Харесай

НОВА МОДА: Карат бежанци с бракувани трошки

Трафикантите употребяват бракувани коли, с цел да транспортират незаконни мигранти през територията на България. Новата наклонност се следи през последните месеци, като единствено за десетина дни има няколко регистрирани случая на хванати с подобен вид транспорт в пограничните региони на страната, откри инспекция на „ Телеграф “.

В уеб страниците за разгласи изобилства от предложения за изкупуване на остарели коли с единственото изискване те да са в придвижване. Офертите варират от 700 до 2000 лв. за подобен автомобил, а предлагащите да ги изкупят означават, че дават незабавно документ за дерегистрация.

Допълнителна екстра за хората, които желаят да се отърват по този метод от остарелия си автомобил, е и че се предлага безвъзмезден превоз и взимане на колата от място. Сред обявите няма по какъв начин да се разбере дали фактически колите се изкупуват за скрап, за елементи или за незаконен транспорт на бежанци.

Фирми

Прави усещане, че все по-често в трафика вземат участие подобен вид леки коли. Търсят се и бракувани микробуси. Хит са колите за спешна помощ, както стана ясно от последните два случая на хванати с реанимобили мигранти. Търсят се обаче и бракувани брандирани бусове на куриерски компании или на други известни сдружения. Целта е при транспорт с подобен автомобил той да не буди съмнение, с цел да бъде спрян за инспекция.

Често колите са дерегистрирани, само че с сложени сменени номера, откраднати от друго транспортно средство. При някои пък се записват, само че на необразовани хора. Източници на „ Телеграф “ настояват, че има цели ромски кланове, които се занимават с тази активност и трансферират коли. В тази нова ниша на нерегламентираната активност се включват всевъзможни престъпно проявени видове. Дори напоследък ало-измамници и дилъри на опиати все по-често зарязват предходните си действия, с цел да печелят от трафик на мигранти.

Връзки

Както към този момент „ Телеграф “ писа, цените за прекачване от границата с Турция до границата със Сърбия варират сред 5000 и 10 000 евро. По-скъп е транспортът с лек автомобил, защото се смята за по-малко рисков. При тъпченето на хора в бусове и камиони има риск от задушаване, както към този момент се удостовери след фрапантния случай с 18-те починали край софийското село Локорско. Независимо от това ежедневно през територията на страната минават забележителен брой мигранти.

От Министерство на вътрешните работи по неофициална информация действително съумяват да заловят не повече от 10% от преминаващите. Българските незаконни групи работят в синхрон с престъпни престижи от Турция и Сърбия, които по метода „ хавала “ получават средства и координират трафика на мигранти от Близкия изток и Африка към Западна Европа. Хавалдарите в Истанбул имат свои хора в София, които поддържат връзка по трасето със свои сътрудници във Виена и Берлин.

Щом бежанецът бъде трансфериран на наша територия, той дава на посрещача си съответния код, с който потвърждава, че е дал пари кеш. Посрещачът се свързва с изпращача и дава знак, че всичко е тъкмо. Тогава парите потеглят сред обособените хавалдари, с цел да стигнат до крайния адресат.

Трасета

На ден у нас влизат по най-малко 3-4 групи бежанци, настояват гранични служители на реда пред „ Телеграф “. Те са предстоящи по разнообразни явки от трафиканти, които ги товарят на бусове, камиони или леки коли от вида на към този момент упоменатите. Половината от сумата прибира водачът, останалото е за уредника на канала. Главно се транспортират по автомагистралите „ Марица “ и „ Тракия “ от турската граница до сръбската. Използва се и Подбалканският път. В София има и квартири, където биват настанявани, защото по трасето се вършат прехвърляния, с цел да не пътуват единствено с еднакъв автомобил. Това не е във всички случаи, а по убеждение на всеки един от уредниците на канал. Указанията към водачите на всички обаче са безапелационни – да не се стопира по никакъв мотив за полицейска инспекция. Ако автомобилът претърпи злополука или бъде заварден по този начин, че да не може да продължи по пътя си, водачът изоставя „ товара “ и прави всичко допустимо, с цел да се измъкне от органите на реда.

Вървят пешком последните километри от браздата

Групите бежанци, които биват прехвърляни през границата с Турция на българска територия, е належащо да изминат няколко километра пешком, преди да бъдат натоварени от очакващите ги трафиканти. Каналджиите към този момент единствено ги трансферират и им дават тенденция накъде да вървят. Подобно е и ситуацията на изхода от страната в посока Сърбия. Трафикантите оставят мигрантите на километри от граничната вадичка и ги упътват къде да минат, с цел да бъдат поети от другия трафикант отвъд. Целта е да се скрият оптимално от патрулите на Гранична полиция. Добре се знае, че униформените главно пазят по пътищата и употребяват коли. Не се вършат пеши патрули по границата и това улеснява каналджиите при прехвърлянето на незаконните.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР