trafficnews.bgОбщина Пловдив ще има третия най-голям бюджет в България през

...
trafficnews.bgОбщина Пловдив ще има третия най-голям бюджет в България през
Коментари Харесай

Варна задмина Пловдив със 120 млн. лева повече в бюджета, София харчи 1,623 млрд. през 2019-а

trafficnews.bg

Община Пловдив ще има третия максимален бюджет в България през 2019 година.  За втора поредна година Пловдив отстъпва второто място на Община Варна, само че разликата във финансовия запас сред двете общини става все по-голяма.

В проекторамките на локалните бюджети за 2019 година се вижда, че Пловдив ще харчи към 352 млн. лв., а Варна ще разполага с 472 млн. лв.. За съпоставяне през 2018-а година бюджетът на града под тепетата бе 369 млн. лв., а на морската ни столица 384,7 млн. лв..

Бюджетът на Пловдив, който е качен на уеб страницата на администрацията, е 303 млн. лв., а по време на публичното разискване стана ясно, че остатъкът от миналата бюджетна година ще е към 49 млн. лв.. В тези средства има 37 млн. лв. от инфраструктурни обекти, които не са осъществени.

В бюджетите на общините влизат делегираните от страната действия, локалните доходи от налози и такси, европейските стратегии и преходния излишък.   Голямата разлика в бюджетите на втория и третия по величина град се дължи  от една страна на големия транш от страната към Варна за реконструкцията на бул. „ Васил Левски ”. Вътрешноградското шосе ще коства 75 млн. лв. на страната, а към 40 млн. лв. за него са заложени през 2019-а година.  

В финансовата стратегия на Варна, която е 185 млн. лв.,  са записани и 23 млн. лв. за пречиствателна станция в Златни пясъци по водния им цикъл.  Това е другата причина Пловдив да изостава доста в съревнованието си с Варна. В рамката на бюджета за 2019-а под тепетата не е очакван Водния план, който е на стойност 120 млн. лв..  В момента по-голямата част от публичните поръчки са замразени, като едната - за пречиствателната станция е във Върховен административен съд, а два от лотовете за ВиК мрежата са прекъснати.

Ако Пловдив съумее да завърши по-бързо процедурите по Водния цикъл и откри финансиране за някои от огромните си планове от страната,  то разликата с Варна може да бъде стопена доста.  

Парите на Столична община пък са 1,623 милиарда лв., което е с 80 млн.  повече от Бюджет 2018. Капиталовата стратегия на София е над 551 млн. лв., като усещане прави, че от тях 58% са средства от европейските стратегии. Най-много средства са в перата „ Общо в превоз и транспортна инфраструктура ” ще се влагат 447.9 млн. лв., като включително влиза и разрастването на метрото.

Четвърта по бюджет е Община Бургас с макрорамка от 253 млн. лв.. Следващите по величина общини Русе и Стара Загора ще разполагат със надлежно 113 и 115 млн. лв.. а

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР