trafficnews.bgМогат ли да ви глобят, ако сте пили и сте

...
trafficnews.bgМогат ли да ви глобят, ако сте пили и сте
Коментари Харесай

Само по свидетелски показания: Глобиха 2 бона мъж за алкохол в спряла кола

trafficnews.bg

Могат ли да ви глобят, в случай че сте пили и сте седнали зад кормилото на кола, само че сега не я управлявате?

Отговорът на този въпрос е " да ". За това свидетелства решения на Районния съд в Пловдив, което удостоверява наказателно разпореждане на " Пътна полиция " Пловдив. Нужно е единствено някой да удостовери, че сте карали преди този момент. 

Шофьорът, който научи този урок от първа ръка, е глобен с 2000 лв. и отнемане от право да ръководи МПС за период от 24 месеца, а наказването е такова, така като мъжът изрично отказал да даде алкохолна проба.

Действието се развива на авиобаза " Крумово ". Полицаи пристигнали на мястото по сигнал за нарушаване в музея към авиобазата. На входа чиновниците на реда били пресрещнати от жена, която твърдяла, че доскоро начело е спряла кола, от която е излязъл мъж, който се олюлява. Със клатушкане той отишъл до близкия банкомат и със усложнения изкарал портфейла си, с цел да вземе банковата си карта. Жената счела, че мъжът е солидно почерпен и помолила полицията да го ревизират, защото мъжът се канил още веднъж да потегли. И по този начин... от дълг към гражданското общество, решила да вземе нещата в свои ръце. 

По това време въпросният мъж към този момент бил в колата си, седнал на шофьорското място. Двигателят на автомобила не работил, а той приказвал със спътника си. Полицаят се доближил, почукал на прозореца на лидера, след което разговарял с него, като при диалогът усетил, че в реалност същият лъха на алкохол. Служителят на реда взел ключовете от автомобила, след което направил инспекция на документите му – неговите и на човекът до него и повикал патрул на КАТ, с цел да извършат инспекция за алкохол.

На място дошъл служител на реда от бранш „ Пътна полиция “, който поканил мъжа да бъде тестван за приложимост на алкохол с дрегер, само че той изрично отказал, включително и да даде кръвно проучване.

Съставили му акт за отказа да се откри дали е пил, въз основа на който след това е наложена санкцията и лишаването от шофьорска брошура. 

Мъжът е обжалвал пред Районния съд в Пловдив глобата, но магистратите заключват, че от показанията на свидетелката се открива и приема, че мъжът е карал автомобила, слязъл е от него и е залитал към баномата, където изглеждал дезориантиран. Съдът намира за задоволително изискване този роман, с цел да удостовери събитията по нарушаването - че точно този мъж е карал до доскоро тази кола. Показанията на служителя на реда също се вземат поради - той заварил мъжа зад кормилото на автомобила, готвейки се да го приведе в придвижване, лъхайки на алкохол. 

Съгласно нормата на член 174, алинея 3 ЗДвП, водач на МПС, който откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за определяне използването на алкохол или упойващи вещества  или  не извърши предписанието за здравно проучване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се санкционира с отнемане от право да ръководи МПС за период от 2 години и санкция 2000 лева

Така съдът в Пловдив не смята, че казусът би могъл да се квалифицира като  “маловажен случай ” и липсват учредения за проверка на санкцията. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР