/trafficnews.bgМъжете също плачат от домашно насилие. Представителите на силния пол,

...
/trafficnews.bgМъжете също плачат от домашно насилие. Представителите на силния пол,
Коментари Харесай

Пловдивско семейство държи болен дядо три дни под ключ без вода и храна

/trafficnews.bg

Мъжете също плачат от домашно принуждение. Представителите на мощния пол, които се жалват от тормоз, непрекъснато пораства. Обикновено става въпрос за хора над 55 години. Това сочи статистиката на неправителствената организация „ Джендър други възможности “. 

Жестоко и нечовешко отношение, съпроводено от побой и даже отнемане от храна, са единствено част от образците, регистрирани по време на нейния финален разбор. Почти 90% от случаите са свързани с тормоз на остарели хора, а терорът идва от техните родственици за завещание.

Сред най-потресаващите истории е драмата на държан под ключ в продължение на три дни мъж на напреднала възраст, който е и неработоспособен. Той бил прикрепен на легло и оставен без вода и храна.  След повече от 72 часа е открит в безпомощно положение от свои родственици.  Веднага е потърсена протекция за възрастния пловдивчанин и с помощта на неправителствените организации той е настанен в приют.

Оказва се, че повода за експанзията към него бил парцелът, в който дядото живеел.

„ Имали сме случаи, синове и дъщери да заключват хладилниците на родителите си, както и закани за убийства. Ставали сме очевидци на грозни изрази като: „ Айде умирай по-бързо ” или „ Ти още ли си жив ”. Всичко това е за придобиване на наследства. През последните шест месеца сме съветвали шестима мъже ”, описа пред кореспонденти юрист Милена Кадиева, специалист по плана.

Тя добави, че с помощта на акциите и осведомителните мероприятия, хората все по-често приказват за проблемите си у дома. По думите й, доста от жертвите на домашно принуждение подават тъжби и се обръщат към тях, едвам когато са животът им е застрашен.

Един от образците, които от организацията описа и  TrafficNews  съобщи, е за млада жена от пловдивско, която е била наръгана от мъжа си. Той близо 5 години я е тормозел, биел и даже насилвал полово.

„ По време на програмата направихме разбор на делата в Районен съд, свързани с домашното принуждение, за три години обратно. Средно на година е имало 250 каузи от този вид. След информация от 30 производни съвещания излиза наяве, че междинната възраст на измъчваните дами е 45 години. Най-младата е на 23, а най-възрастната на 80. При мъжете междинната възраст е 55 години. За три години са формирани 297 преписки и единствено сред 100 и 150 стигат до съда ”, сподели още юрист Кадиева, като моли, всеки станал по един или различен метод жертва на принуждение да се обръща към Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

През последните 6 месеца фондацията са организирали три семинара и конгреси, за повишение на компетенцията на разнообразни представители на институциите.

Идеята на организацията е да се провеждат семинари във всичките структурни звена на Министерство на вътрешните работи, с цел да се срещнат способените органи с всички признаци на домашно принуждение.  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР