trafficnews.bgДимитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази

...
trafficnews.bgДимитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази
Коментари Харесай

Истински рекорд за България! Седем щъркела живеят в гнездо

trafficnews.bg

Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година сложиха връх с броя на своите дребни – цели седем! Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците.



Местни поданици всяка година осведомят сдружението за популацията на дребните пернати. По техни данни тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от нормално. По време на мътенето различен мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото. Семейството съумява да прогони натрапника, само че по време на борбата женската оставя яйцата за към час, което е сериозно в интервала на мътене. Въпреки това дребните се излюпват и изумяват селото със своята бройка.

Най-често щъркелите снасят сред две и четири яйца, като има наблюдения и на шест дребни в едно гнездо. Цифрата от седем обаче е изключителна необичайност и до момента не е имало сигурни данни за сходен случай в страната.

В момента седемте дребни щъркелчета са на възраст към месец и половина, а първите им опити за хвърчене се чакат след към две седмици.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР