trafficnews.bgБонус малус ще увеличи бонбоните на катаджиите, твърди застрахователен консултантКолко

...
trafficnews.bgБонус малус ще увеличи бонбоните на катаджиите, твърди застрахователен консултантКолко
Коментари Харесай

Експерти: Катастрофа оскъпява Гражданска по-малко, отколкото 2 пъти да минеш на червено

trafficnews.bg
Бонус малус ще усили " бонбоните " на катаджиите, твърди осигурителен съветник

Колко ще плащаме за „ Гражданска отговорност ”, в случай че бъде призната застрахователната система „ Бонус –малус ”, планът за която е качен за публично разискване на уеб страницата на Комисията за финансов контрол /КФН/?

Според предлаганите промени, първият стадий на системата ще стартира от 1 януари 2020 година, като ще се регистрират осъществените административни нарушавания на водачите, заложени за установяване на " Бонус-малус ".

Реалното потребление на системата би трябвало да започва от началото на 2021 година. Тогава влизат в действие наредбите, които контролират определянето на " Бонус-малус " класа на лидера и притежателя на МПС.

Той се дефинира като се начисляват съответния брой наказателни точки с влизането в действие на всяко наказателно разпореждане, фиш и присъда за осъществените след 1 януари 2020 година административни нарушавания и закононарушения. Всяка една наказателна точка води до прекосяване с един " бонус-малус " клас в по-негативен.

По-справедлива ли е тази система, разяснява пред  TrafficNews  застрахователният съветник Румен Георгиев.

„ Това не е „ Бонус- малус ” система, тъй като няма нищо общо със застрахователната статистика, а единствено с  наказателните постановления на КАТ. Застрахователят е напълно отстранен. Промените не контролират цената и връзките сред потребителя и търговеца, а контролират сигурността на придвижването. И това е генералният проблем ”, изясни Румен Георгиев.

Той даде образец с минаването на червен светофар или неразрешен ляв завой, които съгласно закона за придвижване по пътищата са нарушавания, наказващи се с лишаване на точки и санкция. Но за застрахователя тези нарушения  нямат никакво значение, в случай че не са породени вреди, за които той да е платил.  Компанията обаче ще би трябвало да усили сумата по „ Гражданска отговорност ” за този консуматор.

„ Заплеснали сте се и не сте спазили преимущество на зебра, когато на нея е стъпил пешеходец – ще ви лишават точки, ще платите санкция. Но застрахователя това какво го касае? Да сте блъснали човек и компанията да е изплатила обезщетение по застраховката – не. А за какво би трябвало да ви усилва наградата? Вие сте си платили за това, че сте се разсеяли, идващият път ще сте по-внимателен. Защо би трябвало да плащате повече на застрахователя? ”, недоумява консултантът.

За него е неуместно също, че даже през годината да имате злополука с материални вреди, съгласно „ Бнус-малус ” „ Гражданската ” може да ви излезе по-евтино, в сравнение с в случай че сте минали два пъти на алено или сте настъпили пешеходна пътека.  

„ Имаш тежко ПТП, при което си отговорен и си предизвикал вреда за 100 000 лева  на колата на другия. Имаш акт за това.  Застрахователят е платил задоволително, само че по административното наказателно разпореждане отнетите ти точки са по-малко. И по тази причина за изчисляването на цената на застраховката попадаш в по-благоприятната група. Така Гражданската ти няма да се усили с 400%. А оня, дето е минал на пешеходна пътека, само че няма вреди, ще заплаща с 400% повече.

Затова застраховката не може да се пресмята единствено на база на административни нарушавания. Актовете по закон са едно – лишават се точки, постановат се санкции, само че те не могат да дефинират цената на „ Гражданската ”. Задължително би трябвало да се взема поради и статистиката на застрахователите.  Но защото тя няма никакво значение в плана, просто хората ще заплащат непозволено по-висока цена ”,  категоричен е консултантът.

Така излиза, че за всяко нарушаване ще бъдем наказвани по три пъти – веднъж с лишаване на точки, повторно – с санкция и трети път – с по-скъпа застраховка.

Румен Георгиев разяснява като неуместно и предлагането да се  изисква вписването на всички водачи, които ще ръководят моторно транспортно средство - благосъстоятелност на компания, в застрахователната лавица по " Гражданска отговорност ".

Фирмите, които имат автомобил, би трябвало  да  декларират поименно кои са хората, имащи право да го карат. А в случай че не го създадат, носят отговорност за административно нарушаване.

Изключение се прави за коли за спешна помощ, транспортни средства със специфичен режим на придвижване, благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи, автоинструктори и компании, които са внедрили документ Инженерингова стопанска организация 39001 за качество на пътна сигурност.

Сега служебните коли се наблюдават от Национална агенция за приходите, като се таксуват с така наречен „ налог уикенд ”, в случай че се карат отвън работно време или брачната половинка на шефа употребява колата.

„ Но това  какво общо има това със застрахователната статистика? ”, чуди се Георгиев.  

Според него, в случай че се одобри " Бонус-малус " в настоящия му тип, резултатът ще е, че катаджиите ще ни дебнат на всяка пресечка. „ И с цел да не ви пишат актове, „ бонбоните ”, които давате на катаджиите, ще се усилят. Защото цената на Гражданската ви отговорност ще зависи от фишовете и актовете, които те ви напишат, а не от вредите, които сте създали ”, заключи Румен Георгиев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР