Траен устойчив мир е постижим само когато стигнем до сърцата

...
Траен устойчив мир е постижим само когато стигнем до сърцата
Коментари Харесай

Плевнелиев: Траен мир е постижим само когато дадем път не на интересите, а на принципите

Траен резистентен мир е изпълним единствено когато стигнем до сърцата на младежите и когато дадем път не на ползите, а на правилата, съобщи Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, по време на конференцията "Членството в НАТО - ключ към Европейския съюз " през днешния ден в София, проведена от Атлантическия съвет във връзка 70-годишнината на НАТО и 15 години от присъединението на България към алианса.

Около нас царува неустойчивост и напълно обикновено е хората да се тормозят, зависи от политиците да адресират страховете на жителите и да ги вземат решение по резистентен метод, а не да се заиграват с тези страхове, уточни Плевнелиев.

Според него решенията могат да бъдат единствено световни, без значение дали става въпрос за тероризъм, за стопански и финансови рецесии, за миграция.

Когато виждаме голямото опълчване, което не е към този момент по линията леви против десни, а е по линия на демократи против популисти, когато чакаме самото сърцето на европейската народна власт да бъде завладяно от рекорден брой антиевропейци, когато знаем, че идващите избори са от главно значение, зависи от всеки от нас да се изправи пред лицето на жителите и да пази това, което счита, че е вярно за идващото потомство, означи Плевнелиев.
13
НАТО е най-силният в света заслужен съюз на демократични страни, отстояващи правила, а каква по-голяма фантазия от тази за дълготраен мир на планетата, добави той. Популистите не са мощни, тъй като нямат идея, тактика, дълготраен взор, съобщи още Плевнелиев.

Бившият министър председател Иван Костов съобщи, че тревожното му обръщение е, че българската неустановеност в този момент е по-голяма отпреди 15 години. Причините са и българската полтика, само че и в политиката на НАТО, разяснява той. Когато България ставаше член на алианса, предизвестих, че това участие не може да ни помогне да наложим господство на закона, да се оправим с корупцията и проведената престъпност, тези вътрешни дефицити на сигурност не престават да ни държат надалеч от западните демократични стандарти, разяснява той.
13
Външната неустановеност в този момент е доста по-голяма, аргументите са анексията на Крим, последвалата съветска хибридна война против Украйна и наложените в отговор наказания, уточни Костов. Кремъл стартира и ескалира спор с всяка от страните членки на НАТО, сподели той. Според него Кремъл води дифузна война с психически, стопански, политически и кибернетични офанзиви, преследва комплициране, основаване на неустановеност измежду хората, крайната цел е опълчване и разединение в Европейски Съюз и НАТО. Първоначално нямаш единна реакция на алианса, едвам след съвсем три години страните членки дефинираха дейностите против себе си като хибридна опасност, сподели Костов.

Според него българските управляващи са пасивни пред съветската хибридна експанзия против нашето общество и страна и се пробват да не заемат позиция в спора, който Русия е почнала с НАТО.

Посланикът на Съединени американски щати Ерик Рубин означи, че сегашните времена са тревожни и предизвикателни, само че има и някои позитивни моменти, без значение от провокациите и заканите, пред които се изправяме. Според него отбелязването на годишнината на НАТО ни дава опция да препотвърдим споделените полезности, а и да помислим какви триумфи са достигнати, какво не е реализирано и какво към момента би трябвало бъде направено, както и да използваме тази опция да адресираме заканите и провокациите.

Посланик Рубин означи и председателството на България на Съвета на Европейски Съюз и уточни ролята на страната ни във връзка с поддръжката за интеграцията на Западните Балканите. България показва, че схваща значимостта да играе самодейна роля в района като член на НАТО и Европейски Съюз, разяснява посланикът.

Той обърна внимание и на решението за модернизиране на българските военна авиация и изрази мнение, че избирането на F-16 е верният избор.
13
Посланикът на Англия Ема Хопкинс съобщи, че НАТО не е просто военна организация, има и политическа роля. Тя уточни, че би трябвало да промотираме НАТО, да продължим да обясняваме каква е задачата на НАТО, да развенчаваме митовете.

Посланик Хопкинс разяснява, че даже да напусне Европейски Съюз, Англия ще остане обвързвана и ще играе роля в европейската защита.

Александър Йорданов от Атлантическия съвет уточни, че участието в Европейски Съюз минава през участие в НАТО и в Европа се влиза през натовска врата. Според него участието в НАТО на всяка една страна от някогашния комунистически блок би трябвало да бъде изискване за приемане на тази страна в Европейски Съюз, написа Българска телеграфна агенция.
13
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР