Традицията повелява на Бъдни вечер на трапезата да сложим домашно

...
Традицията повелява на Бъдни вечер на трапезата да сложим домашно
Коментари Харесай

Защо брашното за содената питка на Бъдни вечер се пресява 3 пъти

Традицията повелява на Бъдни вечер на трапезата да сложим домашно приготвена питка от стопанката на дома. Тя би трябвало наложително да е постна, каквито са и всички останали ястия, подредени на трапезата.

В другите краища на страната питката е наричана по друг метод. На доста места е известна като бъдник.
Какви са обичаите, свързани с приготвянето на питката? Най-желаната новогодишна питка
Продукти: 1 кг брашно 1/2 кубче мая 500 мл топло прясно мляко 3 с.л. кисело мляко 3 с.л. олио Най-красивата новогодишна питка - К...
Прочети повече
Много е значимо, когато домакинята стартира да меси хляба, да си измие 3 пъти ръцете. В питката се поставя пара, дрянова клонка и копче за шанс.

Тя се меси рано сутринта, като не се употребяват нито яйца, нито мляко, с цел да не бъде нарушена традицията.

Едно от най-важните неща е брашното за питката да се пресее 3 пъти. От една страна хлябът ще е доста по-пухкав, тъй като в брашното навлизат частици въздух. От друга страна това е част от традицията.
Така баба подготвя питката за Бъдни вечер – златна коричка и мека от вътрешната страна
Постната питка е като кралица на празничната вечеря за Бъдни вечер. Без нея трапезата няма да е същата. Приготвянето на питката си има с...
Прочети повече
Питката за Бъдни вечер се разчупва от най-възрастния мъж в фамилията. Първото парче се слага пред иконата на Света Богородица. Момичетата, които не са омъжени, отделят по един залък от парчето самун и го слагат вечер под възглавниците си. Който момък им се присъни, за него ще се венчаят след време.

Това са част от традициите, свързани със светлия християнски празник – помнете ги и ги предавайте на своите деца, с цел да се запазят във времето!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР