Традицията повелява на Бъдни вечер да замесим питка с паричка.

...
Традицията повелява на Бъдни вечер да замесим питка с паричка.
Коментари Харесай

Как да направим вкусна питка с паричка за Бъдни вечер

Традицията повелява на Бъдни вечер да замесим питка с паричка. Ето я и рецептата за погачата.  

Необходими артикули:
1,200 кг. брашно
5 яйца
4 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
2 с. л. захар
1 с. л. сол
1 кубче жива квас
600 гр. топла вода
50 гр. сусам

Начин на подготвяне:
Размиваме маята в топла вода и захар, с цел да активираме дрождите. Оставяме маята да шупне. Разбиваме 4 яйца, 4 с. л. кисело мляко и 3 с. л. олио. Добавяме към тях шупналата квас и сипваме останалата топла вода, 1 с. л. сол и брашното. То се прибавя последователно като се бърка да захванем тесто. Месим и прибавяме още брашно, до момента в който спре да лепи.

Трябва да получим меко еластично тесто. Оставяме го да втаса покрито, до момента в който удвои размера си, на топло. След като втаса, го изваждаме от съда на масата и го разделяме на 4 равни елементи. Премесваме ги и разточваме на кръг всяка една и намазваме с лой. Подреждаме ги една върху друга като разточваме всичките да образуват една кора.

Разделяме кръга на 4 елементи и всяка от тях на 4. С ръце разточваме фитили и връзваме на възел. Поставяме възела с връзката изпод в намазана тава с олио в средата на тавата. Подреждаме останалите към него по същия метод да напълним тавата. Оставяме погачата да втаса покрита с забрадка. След това я намазваме с разрушено яйце и поръсваме със сусам. Печем в авансово загрята фурна на 180 градуса изпод до златист цвят. Проверяваме дали погачата е подготвена като я прободем с дървен шиш, в случай че е изсъхнал, е изпечена. Намазваме погачата с масло до момента в който е топла и завиваме с забрадка.

Да ви е сладко!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР