Традиция е на Бъдни вечер да сложим на трапезата си

...
Традиция е на Бъдни вечер да сложим на трапезата си
Коментари Харесай

Постна содена питка за Бъдни вечер

Традиция е на Бъдни вечер да сложим на трапезата си постна содена питка. Питката се украсява с разнообразни знаци, за здраве и благодат, а в самата питка се поставя паричка за шанс.

Необходими артикули за питката:

350 мл. газирана вода

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

4 с.л. олио

1 равна ч.л. сода бикарбонат

1 с.л. лимонен сок (прясно изцеден) или оцет

16 гр. бакпулвер (1 пакетче)

към 610 гр. пресято бяло брашно

НЕВЕРОЯТНО ВКУСЕН И АРОМАТЕН ХЛЯБ ОТ СПЕЛТА

Начин на подготвяне:

Смесете продуктите в същата поредност. Пресейте бакпулвера и го прибавете в част от брашното. Добавяйте брашното последователно към течните съставки. Омесете меко тесто, отделете дребна част от него, с цел да извършите украсата на питката. В останалата част от тестото сложете паричка, оформете на топка и поставете в тавичката, в която ще печете. Притиснете тестото до момента в който стигне до стените на формата. Аз използвах форма за торта с падащо дъно, с размер 21 см. в диаметър. Може да сложите хартия за печене или да намажете дъното с олио и да поръсите с брашно.

Направете украсата от отделеното тесто. На питката се вършат знаци за здраве и благодат (слънце, кръст, житни класове, птици, грозд, къща и др.).

След като сте подготвени с украсата, намажете питката с малко олио и изпечете в авансово загрята фурна на 170°C, с включени горен и низък реотан, за към 40 минути. След като се изпече, извадете тавата от фурната и напръскайте питката със студена вода. Извадете я от формата и завийте в забрадка, оставете за към 15 минути, с цел да може да омекне добре.

Хапвайте до момента в който е топла!

Приятен вкус!

 

Още от РЕЦЕПТИ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР