Традиционното изследване на празните опаковки отчита нови рекордно ниски нива

...
Традиционното изследване на празните опаковки отчита нови рекордно ниски нива
Коментари Харесай

Нелегалните цигари на пазара между април и юни са били едва 4.7%

Традиционното проучване на празните опаковки регистрира нови рекордно ниски равнища на ползване на цигари, непредназначени за нашия пазар 4.7% е делът на ползване на цигари, непредназначени за България през второто тримесечие на 2018 година съгласно обичайното проучване на празни опаковки от цигари у нас. Това е спад с 1.1 пункта по отношение на първото тримесечие на 2018 година и е най-ниското равнище на противозаконна търговия с цигари, откогато изследването се реализира в страната. Данните бяха показани на обичайна работна среща, проведена от петте компании от „ Инициативата против противозаконната търговия “ („ Бритиш Американ Табако Трейдинг България “, „ Булгартабак Холдинг “, „ Джапан Табако Интернешънъл България “, „ Импириъл Табако България “ и „ Филип Морис България “) с представители на държавното управление и правоприлагащите органи. Резултатите бяха показани пред министър-председателя Бойко Борисов, основния прокурор Сонир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, шефа на Агенция „ Митници “ Георги Костов и представители на управленията на държавните институции, ангажирани с противопоставяне на контрабандата. По покана на Борисов, на срещата взе участие и основния прокурор на провинция Бавария Рейнард Рьотле, който е на публично посещаване в страната за разискване на двycтpанното съдействие сред България и Германия в противопоставяне на проведената престъпност, корупцията и тероризма.

Резултатите от проучването по градове демонстрират, че делът на ползване на цигари, непредназначени за българския пазар, остава над междинното за страната или се покачва в следните градове:

Изследването за следващ път демонстрира, че главните марките цигари, които се популяризират незаконно, са от вида така наречен „ illicit whites ” (търговски марки без аналог на легалния пазар и основани за противозаконна търговия).

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности за напъните към всички държавни органи, които са съдействали за постигнатите несъмнено отлични резултати, както и към представителите на промишлеността за съдействието. Той увери присъстващите, че напъните и политическата воля за справяне с противозаконната търговия в региона на цигарите, алкохола, горивата и други артикули ще продължат. Тази позитивна тендеция се дължи и на положителното съдействие с промишлеността, което ще продължи и за напред. Г-н Борисов изрази удовлетворение, че с тези резултати страната ни се подрежда преди всичко измежду страните от Европейски Съюз с най-ниски равнища на противозаконна търговия.

На срещата бяха показани извънредно видеа от последните акции на Министерство на вътрешните работи в съдействие с Прокуратурата, Агенци „ Митници “ и други държавни институции по откриване на незаконни заводи за цигари н атериторията на страната. Компаниите приветстваха напъните на държавните органи и подчертаха, че битката с противозаконната търговия с цигари е явен приоритет на държавното управление, което води до все по-устойчиви резултати. Те приканиха фокусът да се резервира и напъните да не престават против. Представителите на бранша споделиха, че в България следва да се вкара една от най-сложните регулации в бранша – система за маркирането и следенето на продуктите и показаха убеденост, че в резултата на взаимната работа с Агенция „ Митници “ системата ще проработи сполучливо и в период. Компаниите подчертаха значимостта на предвидимостта на пазара, която може да се реализира единстевон посредством разговор и обмяна на експертиза във връзка с регулацията и законодателството в бранша.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР