Традиционно, в условия на висока инфлация, българите залагат на реалните

...
Традиционно, в условия на висока инфлация, българите залагат на реалните
Коментари Харесай

Асен Стойчев: Частното банкиране разширява възможностите за по-добра доходност

Традиционно, в условия на висока инфлация, българите залагат на действителните активи и това е добре изискан капиталов мотив. Те са извънредно консервативни, когато се отнася за спестяванията им. Трябва да отбележим, че последните две години не се вижда никакъв спад в депозитите в банковата система, като те непрестанно порастват. Това беше по този начин през 2020 година, 2021 година и продължава и през 2022 година, като вложенията в различни финансови принадлежности са доста дребен дял от общото благосъстояние на хората и това мъчно се трансформира.

Това съобщи в изявление особено за БГНЕС Асен Стойчев, шеф „ Частно банкиране “ във Fibank (Първа капиталова банка).

Стойчев уточни, че неговите наблюдения за последните две години са, че българите по-скоро влагат в недвижими парцели или в вложения в скъпи метали и злато. „ Инвестициите изостават. Има обаче благоприятни условия, които са по-лесно избираеми за хората. Това са прехвърлянето на еврови спестявания в доларови или инвестиции в капиталово злато. Само тези два разновидността на различна инвестиция можеха да донесат на клиентите ни една добра рентабилност от близо 15 % в един или различен миг през последните 2 години “, съобщи финансистът.

Според него ползата към вложенията в акции и облигации е слаб.
Асен Стойчев
„ Българите мъчно отиват в такава посока, когато приказваме за вложения. Като % на фона на депозитната база в банковата система това са към 3-4 % от всичко, което те имат. Има доста разновидности на пазара като задгранични или локални фондове, само че към момента ползата е релативно слаб “, изясни Стойчев.

С него беседваме и за това по какъв метод гледат българите на частното банкиране. „ Българите не намират частното банкиране за нещо належащо или нещо, без което не могат, и моето предпочитание е да трансформира това “, акцентира той. Стойчев изясни, че частното банкиране е за хора със характерни потребности и по-високи средства разполагаем. Те биха могли да го употребяват като добра опция за по-ефективното и по-доходоносното ръководство на техните налични средства и активи.

„ Богатите българи не вършат изключение от общата маса “, безапелационен е Асен Стойчев.

Той уточни, че по статистика на Българска народна банка депозитите над 100 000 лева и над 500 000 лева също порастват. „ Това значи, че във всички сегменти на банкови клиенти се следи развой на консерватизъм и трупане на запас в наличност и депозити, в сравнение с интензивно вложение. Нещо, което ние се опитваме да променим “, означи финансистът.

Стойчев изясни, че има разнообразни концепции що се отнася до това какво съставлява частното банкиране и какви са характерните потребности на всеки един клиент по отношение на приходите му, вложенията му, спестяванията му и общото му благосъстояние. „ В общия случай българинът не намира съществуването на частен банкер като задоволителен мотив, с цел да заплати, в някои случаи една не доста ниска месечна такса за използването на подобен вид услуга “, посочи той. Според него точно за тези клиенти, банките са създали артикули, които са по-скоро за тези, които са по-чувствителни на тематика цена и разноски. „ Най-често това са пакетни стратегии, предлагащи извънредно атрактивни отстъпки от банкови услуги и артикули - голям брой безвъзмездни заплащания месечно да вземем за пример, безвъзмездни кредитни карти от висок клас и така нататък “, уточни той.

Стойчев даде и повече информация за новата карта World Elite ™ Mastercard ®, която Първа капиталова банка показа преди няколко дни.

„ Това е един артикул, който разработихме взаимно с Mastercard и съм горделив с него заради обстоятелството, че във Fibank успяхме да надградим върху към този момент един извънреден и приключен картов артикул – най-високият от своя клас. Превърнахме го в доста атрактивно и изтънчено банково украшение “, безапелационен е той. Освен физическото изражение на този артикул – съвършена железна кредитна карта, той е и ключът към доста порти в целия свят. Тя е неизменим аксесоар когато става дума за пътувания, които за всички клиенти сключили контракт за новата железна карта са безусловно безвъзмездни до края на 2023 година „ Също по този начин първите 50, които се записват на https://www.priceless.com/fibank ще получат прелестен уикенд за двама в доста изтънчено място. Тази карта дава и безвъзмезден достъп до частното банкиране на Fibank “, разкри той.

Асен Стойчев разяснява и финансовата просветеност на българина.

„ Инвестиционната просвета на българите не се е трансформирала доста през последните 2 години. Те станаха по-запознати с това що е високи лихви, с това по какъв начин пазарната обстановка и среда се разграничава от предходните 5-10 години и по какъв начин това въздейства върху джоба им или върху разноските им по финансиране на покупка на парцели “, съобщи той и добави, че хората не употребяват всички благоприятни условия, които имат и тук е моментът, в който частното банкиране може да е от изгода на клиентите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР