Традиционно, след промените в Изборния кодекс, премахнали ограничението на броя

...
Традиционно, след промените в Изборния кодекс, премахнали ограничението на броя
Коментари Харесай

По традиция: Най-много изборни секции в чужбина ще има в Турция

Традиционно, след измененията в Изборния кодекс, премахнали ограничаването на броя секции отвън Европейски Съюз, и на следващите предварителни избори на 2 април най-вече секции отвън страната ще бъдат открити в Турция.

" В 24 часа на 7 март изтече срокът за подаване на заявки за гласоподаване отвън страната. Подадени са 47389 заявки от 87 непознати страни, като към тази численост се прибавят и 15 броя хартиени заявки, подадени през дипломатически консулства ", показа данните представителят на Централната изборна комисия.

Помолена от  да даде разбивка от кои страни са подавани най-вече заявки, тя уточни - Турция, Обединеното кралство и Германия. Не давайки обаче съответни числа: " На нашата интернет страница - Гласуване отвън страната - Потвърдени заявки, има подробните данни. "

Бърза информация в уеб страницата на комисията демонстрира - заявките за гласоподаване в Турция са безапелационен водач - 28286 броя. 3343 - в пъти по-малко са те за гласоподаване във Англия, а 3289 наши сънародници са изявили предпочитание да упражнят правото си на избор във Федерална република Германия. Това значи, че предвид на числата броят на разкритите секции в югоизточната ни съседка неведнъж ще надвиши този в останалите страни.
 Над 47 300 българи са подали заявки за гласоподаване от чужбина на 2 април
Над 47 300 българи са подали заявки за гласоподаване от чужбина на 2 април

От Турция заявките са над 28 хиляди

До 11 март ще бъде взето дефинитивно решение за броя и местоположението на секциите за гласоподаване отвън страната.

Матева даде обичайно и постоянните данни по подготовка на изборния развой - все още претендентите в листите са 5609, само че действително физическите лица са 4373, т.е. над 1300 претенденти са регистрирани в по два изборни региона. На 18 март изтича и срокът за регистрация за изборите по сегашен адрес, както и за преносима урна за хората в неравностойно състояние.

Освен това - към този момент няма значение какъв брой е огромна секцията, във всяка една, която дава отговор на условията, ще има единствено по една машина за гласоподаване, а не по две в тези с повече човекопоток. Няма проблеми и със отбраната на бюлетините - и хартиената, и тази от машинната.

За видеонаблюдението, което към този момент е наложително във всяка секция, ще дава отговор ръководителят на съответната секционна комисия. За местата, където няма добър или никакъв интернет достъп, което ще направи невероятно следенето на процеса онлайн, е взето решение паметта от камерите да бъде постфактум изпратена на ЦИК за инспекция.
 За изборите властта разчита на отзивчивостта на телекомите
За изборите властта разчита на отзивчивостта на телекомите

Над 3.5 млн.лв. за видеонаблюдението на изборите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР