Традиционно по това време на годината Булгаргаз вече изпраща писма

...
Традиционно по това време на годината Булгаргаз вече изпраща писма
Коментари Харесай

Булгаргаз още не обсъжда с потребителите си доставките за 2023 г.

Традиционно по това време на годината " Булгаргаз " към този момент изпраща писма до своите клиенти с молба да приготвят поръчките си за идната година. В момента това още не се е случило, разяснява ръководителят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев пред БТВ. Според него това може да значи, че газовата компания още няма изясненост какви количества газ ще може да обезпечи през идващите месеци. За Георгиев е притеснителна неналичието на покана, само че на този стадий тя не е съдбовна, тъй като действително графиците за доставки се договарят и създават през септември.

Георгиев уточни още, че топлофикациите в страната не могат да работят без газ - мазутът е различно гориво, само че единствено за незабавни обстановки, и сдруженията могат да работят към 10 дни с него. Дори и цялостно, газохранилището в Чирен може да стигне за към месец, добави той. Съоръжението е с потенциал от 550 млн. куб. метра и оптимален дневен потенциал на рандеман при форс мажор от 4,7 млн. куб. метра. Това обаче би било за къс интервал от време и към половината от дневното ползване на страната в зимните месеци. При естествени условия потенциалът за рандеман от " Черен " е в границите на към 3,8 млн. куб. метра дневно.

България няма да остане без никакви доставки на газ даже и през зимата, тъй като има дълготраен контракт с Азербайджан, по силата на който получава 1 милиарда куб. метра газ годишно, което е към 1/3 от потреблението на газ в страната. В момента " Булгаргаз " води договаряния с разнообразни снабдители, с цел да си обезпечи дълготрайни задължения за доставка на газ, разяснява преди дни ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров. На този стадий няма изясненост какви се разултатите от тези диалози. През юли в микса на газовата компания има газ от шест източника и за първи път " Булгаргаз " разчита на толкоз необятен кръг от снабдители.

В момента газохранилището в Чирен е запълнено до към 1/3 от размера си, което е под междинното за Европейски Съюз равнище. Страните от общността интензивно започнаха да пълнят оборудванията в очакване на прекъсване на съветските газови доставки и сега малко над 60% от оборудванията в Европа са запълнени. В Германия, която е един от най-големите консуматори на газ в Европа, газохранилищата са цялостни до към 65%, само че в Полша равнището на запълняемост е 98%.

В понеделник Европейската комисия подписа меморандум за съгласие с Азербайджан, който планува удвояване на доставките на азерски природен газ до най-малко 20 милиарда кубични метра газ годишно през интервала до 2027 година, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

С понижения Данък добавена стойност повишаването на парното е приблизително 20%

Кремен Георгиев разяснява, че след последното нарастване на цената на услугата на топлофикационните сдружения и намаляването на налог добавена стойност (ДДС) от 20% на 9%, парното и топлата вода ще нарастнат със приблизително към 20 на 100 през новия отоплителен сезон. На 1 юли КЕВР утвърди приблизително повишаване на топлофикационната услуга за страната от 29,73%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР