Традиционният за родопското село Широка лъка Песпонеделник“ тази година съвпада

...
Традиционният за родопското село Широка лъка Песпонеделник“ тази година съвпада
Коментари Харесай

Песпонеделник в Широка лъка на трети март

Традиционният за родопското село Широка лъка " Песпонеделник “ тази година съответствува с националния празник – трети март (неделя) и придвижването по второкласния път през селото ще бъде спряно от 11 до 12:30 часа, съобщи кореспондентът на .
Очаква се над триста кукери да огласят с хлопки и чанове центъра на селото, с цел да прогонят злото от него.
На втори март, в навечерието на Националния празник, възпитаниците на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства готвят величествен празничен концерт.
На идващия ден, тъкмо преди да дойдат песяците, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Капитан Петко челник.
Маскарадните игри стартират в 11:00 часа с присъединяване на шест кукерски състава - от селата Сушица (Карловско), Сопица (Брезник), Изгрев (Благоевградско), Богданов дол (Перник), Осетеново (Павел баня), а домакини ще са кукерите от Широка лъка.
Кметът на Широка лъка Васил Седянков сподели, че хотелите и къщите за посетители в Широка лъка и близките села са цялостни с туристи към този момент.
„ Гостите на празника са сред 2000 и 4000 души. След като се насладят на дефилето на кукерите, те ще могат да извият кръшни хора по време на националното забавление с оркестър „ Калофер “, уточни още Седянков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР