Традиционният ресторантьорски бизнес в Южна Корея изпитва сериозни трудности поради

...
Традиционният ресторантьорски бизнес в Южна Корея изпитва сериозни трудности поради
Коментари Харесай

Основателят на Uber се насочва към "облачните ресторанти" в Южна Корея

Традиционният ресторантьорски бизнес в Южна Корея изпитва съществени компликации заради високите разноски за наеми и заплати и все по-малкото клиенти. Промяната е неизбежна и отворя нов тип услуги – " облачни заведения за хранене ", които оферират единствено доставки. От своя страна това пък е " апетитна вероятност " за фирмите за доставки, които разрастват своя бизнес.

Главният готвач Юм Юн възнамерява да закрие ресторанта си в богатия квартал Гангнам в Сеул този месец тъкмо заради упоменатите аргументи. Вместо това Юм, който има съвсем 20-годишен опит в промишлеността, е избрал да продава своите авокадо бургери и гевреци единствено с доставка, наемайки кухненско пространство от 16.5 кв. метра от CloudKitchens на съоснователя на Uber Травис Каланик.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Всеки ден се безпокоя. Не мога да дремя добре, тъй като това не е нещо, което съм правил преди, споделя Юм. Но рисковете са ниски и ще имам опция да опитвам с разнообразни менюта ", сподели той, добавяйки, че наемът му ще падне с към две трети.

Защо обичайното ресторантьорство умира

Южна Корея е четвъртият международен пазар за онлайн поръчки за храна. Увеличението на разноските за артикули и растежът от близо 30% на минималната работна заплата през последните две години подкрепя бързото пренасочване към общи кухни единствено с доставки. Според ресторантьори и вложители тази смяна заплашва обичайна ресторантьорска промишленост.

Южна Корея е първият непознат пазар, който употребява американската платформа CloudKitchens.

" Това, че Каланик и други вложители навлизат в Южна Корея, приказва за привлекателността ни като пазар за облачните кухни. Това е огромен пазар и пораства по-бързо от този в Съединени американски щати ", споделя Джими Ким, основен изпълнителен шеф на капиталовото сдружение SparkLabs.

CloudKitchens и локалните съперници

CloudKitchens - платформата, която предлага и маркетингова поддръжка на притежателите на заведения за хранене, е поделение на споделения снабдител на услуги City Storage Systems. Компанията беше закупена предходната година за 150 млн. $ от Каланик, откакто се отдръпна от Uber. Оттогава Каланик е придобил и английската комерсиална компания FoodStars и се пробва да влага и в Китай.

Скрит в задната улица на Гангнам, първият южнокорейски обект на CloudKitchens отвори през май с повече от 20 обособени кухненски пространства, оповестяват източници на Reuters. Планирани са още 10 или повече търговски обекта, като шест от тях ще бъдат открити тази година, прибавя един от източниците.

Тази година CloudKitchens закупи локалната компания Simple Kitchen, удостоверяват четирима източници, осведомени с въпроса. Simple Kitchen, в която SparkLabs е вложител, сподели преди време, че до края на 2019 година възнамерява да направи 25 клона за 500 ресторанта.

В Южна Корея основен противник е локалната компания WECOOK, която има четири обекта и възнамерява да ги усили до 17 тази година.

Южна Корея, заведенията за хранене и доставките

Докато общите кухни стават все по-популярни в доста страни, в това число в Съединени американски щати и Китай, на южнокорейския пазар от дълго време съществуват заведения за хранене, предлагащи единствено доставки.

Около половината от популацията на страната от 51.8 млн. се намират в Сеул и двата прилежащи града на столицата, а 95% от възрастните имат смарт телефон. В Южна Корея има 127 ресторанта на 100 000 души спрямо 69 за Китай, 57 за Япония и 21 за Съединени американски щати, сочат данни на изследователската компания Euromonitor.

Онлайн пазарът за доставка на храна в Южна Корея се е нараснал повече от два пъти през последните пет години до 5.9 милиарда $, като е по-голям от японския и немския, взети дружно, а пред него са единствено Китай, Съединени американски щати и Англия. Euromonitor чака южнокорейския пазар да нарасне до 9 милиарда $ през 2023 година

Огромният скок в броя семействата от един човек също подтиква взрива в услугите за доставка на храна в страната - пазар, който изправя локалния водач в промишлеността Woowa Brothers против съперници като немската компания за доставки DHER.DE, Uber Eats и новата компания Coupang.

Домакинствата от един човек са 29% от всички в Южна Корея по данни за 2018 година, като съществена причина за това са високите разноски за живот, които вършат брака и децата по-малко мечтани.

Доставките

При услугите за доставка се следи голям напредък. Представител от Woowa, приложение за доставка на храна, съобщи, че от 2016 до 2018 година, приходите са се нараснали четирикратно до 270 млн. $.

Компанията за доставка Delivery Hero, която през декември продаде своя немски бизнес на Takeaway.com за 1 милиарда $, удвоява бизнеса си в Корея, където е вторият ѝ максимален пазар след Кувейт.

Южнокорейската компания Coupang тества услуги за доставка на храна в някои региони на Сеул. Влизането му не се хареса на Woowa, която упреква Coupang, че предлага извънредни контракти в подмяна на понижаване на комисионите, и изиска следствие от регулатора. Coupang съобщи, че води договаряния с Woowa за разрешаване на разногласието, само че отхвърли да разяснява тактиката си за доставка на храна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР