Традиционният прием за Националния празник на Емирство Кувейт събра над

...
Традиционният прием за Националния празник на Емирство Кувейт събра над
Коментари Харесай

58 години независим Кувейт

Традиционният банкет за Националния празник на Емирство Кувейт събра над 500 представители на дипломатическите и бизнес среди, дейци на изкуството и културата, учени, публицисти и другари на Кувейт. Празненството се състоя на 21 февруари в хотел „ Маринела ” – София.

Гостите бяха посрещани на входа на зала „ София ” персонално от Негово Превъзходителство доктор Якуб Юсеф ал-Атиики, който с другарска усмивка се ръкуваше и приветстваше всеки от поканените. Бяха изпълнени химните на двете страни, а на големи видеостени се излъчваха филми за просперитета на тази дребна по територия страна, само че намираща се на едно от първите места в света по витален стандарт. През цялото време звучеше достоверна музика, част от античното и модерно песенно творчество на народа на Кувейт.

Името произлиза от арабски и значи „ цитадела, издигната близо до вода ”. От 2016 година Кувейт е с население 4.2 милиона души. Страната е важен производител на нефт и член на ОПЕК, притежавайки шестия по величина петролен ресурс в света. Тази антична земя е била под властта на Вавилон, Асирия, Арабския халифат, Османската империя и Британската империя. От 1961 година Кувейт е самостоятелна конституционна монархия и се ръководи от емир Сабах ІV ал-Ахмад ал-Джабер ал-Сабах.

Гостите получиха в подарък новоизлязлата книга на дипломат Якуб Юсеф ал-Атиики „ Кюрдският въпрос – национални и районни измерения ” (ИК „ Библиотека България ”), преведена на български език от най-талантливия наш преводач Хайри Хамдан.

Редактор и рецензент на книгата е най-значимият арабист у нас проф. д.ик.н. Владимир Чуков, който споделя: „ На фона на значимата научна продукция в региона на кюрдологията, проучването на Д-р Якуб Юсеф Ал-Атиики идва със своите нови акценти и съответни научно приложни приноси.  Тя съставлява самобитна енциклопедия на кюрдския въпрос, който е една непрекъснато изменяща се проблематична обстановка ”. Много български писатели и учени поздравиха персонално посланика за този незабравим теоретичен труд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР