Традиционният празник на бирата в провинция Бавария - Октоберфест, започна

...
Традиционният празник на бирата в провинция Бавария - Октоберфест, започна
Коментари Харесай

Кметът на Мюнхен отвори първото буре с бира на Октоберфест

Традиционният празник на бирата в провинция Бавария - Октоберфест, стартира в столицата на федералната провинция за 186-ти път. Отдавна той се е трансформирал в един от най-масовите годишни празници в международен мащаб.
По традиция навръх обяд кметът на града - Дитер Райтер, заби канелката в първото буре с бира единствено с два удара със специфичен чук и думите "O'zapft is! ", което в превод от австрийско-баварски акцент значи "Почва се ". Така се дава началото на празненствата. А по традиция първата халба получава министър председателят на Бавария Маркус Зьодер.

Броят на ударите всяка година е тематика за оживени разисквания на Октоберфест. Най-добрият резултат е два удара, само че има и други занимателни случаи. Най-лош е бил резултатът на кмета Томас Вимер, който през далечната 1950 година е имал потребност от цели 19 удара, с цел да забие кранчето.

Продължителността на Октоберфест е 16 дни - от края на септември до първата неделя на октомври. Около 6 млн. гости от целия свят се чака да посетят фестивала в Мюнхен до края му на 6 октомври. Както и в предходни години, поради ограниченията за сигурност, не се позволява внасянето на раници и огромни чанти, а за реда ще се грижат 600 служители на реда.

Във фестивала вземат участие най-големите пивовари в страната. Допълнителните ограничения за сигурност се отразиха и на цените на бирата. Еднолитровата халба, да вземем за пример, коства 10.8 евро, което е с три % повече спрямо предходната година. Обикновено на бирения фест гостите харчат общо 1 милиард евро за пиянство, похапване и сувенири, демонстрират числата от минали години. Освен това Октоберфест обезпечава работа за към 8000 непрекъснати чиновници и още 5000 нещатни сътрудници.

Обикновено часове преди откриването пред основния вход на фестивала се извива дълга опашка. Най-преданите фенове на бирата още през нощта се появяват в региона "Терезиенвийзе ", където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, в това число чужденци, са облечени в обичайни баварски носии.

В Мюнхен има към 400 хотела и хостела с към 60 хиляди кревати, което значи, че на процедура за по-голямата част от туристите няма места за настаняване. Оказва се обаче, че искащите да посетят Октоборфест нямат възражения да си потърсят места в хотели и в околните до Мюнхен градове. Важното за гостите и туристите да са част от това незабравимо прекарване.

Празникът се празнува от 1810 година, когато е проведен за първи път по случай баварската кралска женитба на Людвиг I и Тереза Саксонска-Хилдбургхаузен. Октоберфест се смята за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян единствено 22 пъти поради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на предишния век.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР