Традиционният френски военен парад на Шанз Елизе за националния празник

...
Традиционният френски военен парад на Шанз Елизе за националния празник
Коментари Харесай

На националния си празник Франция почете борбата с коронавируса

Традиционният френски боен церемониал на Шанз Елизе за националния празник 14 юли през днешния ден отстъпи място на по-скромен церемониал на парижкия площад Конкорд. Той бе проведен, с цел да се отдаде дължимото на активизирането на въоръжените сили и медиците против коронавирусната пандемия, съобщи Франс прес и отбелязва, че сходна смяна в тържествата за националния празник се случва за пръв път от 1945 година.

Днес обаче Макрон ще съблюдава традицията за телевизионно послание към нацията, с цел да показа на французите проекта за възобновяване.
Пред трибуните на площад Конкорд под облачното небе бяха събрани към 2000 бойци - на половина на нормалното.

"На този 14 юли желая, дружно с всички французи и с армията, да отдам респект на медиците и чиновници от всички сфери, които разрешиха на публичния, обществен и стопански живот да продължи ", съобщи Еманюел Макрон в обръщение, оповестено тази заран.

На парада бяха поканени представители на Австрия, Германия, Люксембург и Швейцария, с цел да се изкаже признателност на тези европейски страни, които отвориха лечебните заведения си, приемайки 161 френски пациенти в сериозно положение.

На церемонията тази година нямаше танкова колона, само че имаше въздушен церемониал, започващ с емблематичната "опашка " от наследник бял и червен дим на френската група за въздушни демонстрации. Трима медици бяха качени на борда на употребяваните от групата самолети "Алфа Джет ".

Тази година празненствата във връзка националния празник започнаха с отдаване на респект на военачалник Шарл де Гол, чиято памет се уважава тази година поради три кръгли юбилея: 130 години от рождението, 50 години от гибелта му и 80 от апела за опозиция, насочен на 18 юни 1940 година.

На днешните тържества бяха маркирани заслугите на многото военни елементи, които се включиха в битката с новия ковид. Специално място беше отделено на военните медици. Отчетен беше и приносът на цивилните. Поканени бяха 2500 французи, 1400 от които претърпяха епидемията на първа линия - медици, фамилии на медици, станали жертви на Ковид-19, продавачи в магазини, погребални сътрудници, служители на реда, жандарми и пожарникари и служащите във фабриките, произвеждащи защитни маски или проби за разкриване на заболяването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР