Традиционните структури за правораздаване са неспособни да действат изпреварващо на

...
Традиционните структури за правораздаване са неспособни да действат изпреварващо на
Коментари Харесай

Христо Смоленов: Нужна е система за противодействие на радикализацията

Традиционните структури за правосъдие са неспособни да работят изпреварващо на тероризма - борбата против тероризма изисква различен вид предварителна защита. Това сподели специалистът по сигурността Христо Смоленов, предава Агенция „ Фокус " по отношение на опита за атентат в Брюксел във вторник. По думите му терористичната експанзия ни изпреварва.

„ Докато следствието се произнесе за това кой е отговорен, кой е осъществил и кой е стоял зад един атентат, се случват още 10 такива ", разяснява Смоленов. Според него се изисква сериозна приложимост на кибернетични средства и компютри. „ Изисква се методичност, която политическото статукво и конюнктурата не разрешават да се разгърне. Не е полицейска и не е военна задача битката против тероризма. Службите би следвало да излязат от положението на комфорт, че видите ли има построени и полицейски структури, наличие по улиците, което би трябвало да повдига самочувствието на поуплашените жители.

Нужна е система за противопоставяне на терора на европейско равнище. Нужна е система за противопоставяне на радикализацията. Изграждането на такава система е приоритет за Европа, макар че тя си прави „ оглушки " по логиката на тази политическа уместност, която се издънва на доста места по света. Имаме доста съществено съображение да настояваме по време на българското председателство на Европейски Съюз за противодействието против терора, чрез създаване на система на европейска организация и работа от нов вид. Не полицейска, работа, която да бъде по едно и също време осведомителна и самодейна, а не реагираща на протичащото постоянно със забавяне. Вижте какво става със следствието във връзка на атентата, който се случи в Сарафово. Вече правосъдната фаза на този юридически развой не може да стартира по доста аргументи ", добави Смоленов.

Във връзка с това, че опитът на нахлуване на гарата в Брюксел бе разгласен за " нискобюджетен ", той разяснява, че това е доста по-плашещо, защото е подлежащо на масовизация. „ Точно това е новата тактичност и на Ислямска страна и на стратезите, които по-рано създаваха мрежата „ Ал Кайда " и откакто навреме отстраниха Осама бин Ладен, с цел да не основава идеологически контраст на новата ислямска страна, трансфораха този феномен в едно протодържавно формирование със личен бюджет и територия, в която до наскоро живееха над 10 млн. души. Може да си визиите по какъв начин се рекрутира терористична армия въз основата на 10-милионно население, което е подложено на всякакъв тормоз, шантаж, рекет и чисто принуждение.

Ние не трябва да се лъжем. Щетите от случилото се на Брюкселската гара нощес не са единствено материални и не се мерят даже с този скъп еквивалент, наименуван живот. Щетите са върху съзнанието на хората, че живеят в едно добре проведено общество. За мен продължава да е крещяща, неразбираема, скандална обстановка, че не е несъмнено мястото, където е основана и Северноатлантическата отбранителна организация - НАТО, където са основани основни институции на това общество на страни, към което ние към този момент принадлежим ", разяснява Смоленов.

По думите му има неща, които дестабилизират душeвността на обществото и в последна сметка се демонстрира, че по-далечната цел не е просто да се взриви един или различен камикадзе към билетните гишета в гарата, не е просто да се вдигне звук и да се убият няколко души, а да се основава и популяризира всеобщ боязън, който да държи обществото в заложническа позиция и това общество последователно да се пробва да се приспособява към заплахата, като жертва някои от обичайните си, цивилизационни устои.

Той разяснява, че нещата в действителност са комплицирани, защото западното общество демонстрира своята уязвимост, а демокрацията не е в положение да се отбрани и доста хора надълбоко в себе си стартират да се питат това ли е публичният строй, който ни гарантираше богатство, който ни даваше опция да се хвалим, че сме в клуба на богатите. „ Оказва се, че благосъстоянието не е единствената полезност. Оказва се, че тези общества не могат да подсигуряват своята сигурност, тъй като с изключение на всичко друго основават и популяризират съществени свои съперници, като част от схемата за възпроизводство на обществото.

Получава се по този начин, че западното общество е мащеха за своите данъкоплатци, а е в позиция да привилегирова хора, за които не е несъмнено, че няма да донесат още премеждия и гнет. Това нещо би трябвало да се преглежда в ясна връзка с вноса на мигранти, който става на безотговорно ниво ", разяснява Смоленов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР