Традиционни шествия по случай Деня на българската просвета и култура

...
Традиционни шествия по случай Деня на българската просвета и култура
Коментари Харесай

Румен Радев: Ако искаме децата да растат с познание, трябва да се борим с невежеството

Традиционни шествия по случай Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност - 24 май се организират в цялата страна.

В София шествието, водено от военния гвардейски оркестър под звуците на химна на светите братя Кирил и Методий се предвожда от президента Румен Радев и министъра на образованието Красимир Вълчев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

„ Събрали сме се да почетем празника на буквите и знанието, на просветата и културата. Повече от век на тази дата загатваме светите братя Кирил и Методий, които почитаме като светци. “

Това сподели президентът Румен Радев в словото си във връзка 24 май.

„ Ако желаеме децата да порастват с знание и култура, би трябвало да се борим с незнанието, сподели президентът.

Той акцентира, че най-важната стъпка е свободата на духа. Нея никой не я дава безплатно. Тя се отвоюва “, сподели Радев.

В празника вземат участие столичният кмет Йорданка Фандъкова,председателят на Българска академия на науките учен Юлиан Ревалски, учени от академията, както и доста деца, които носят флагове, балони и цветя. В шествието се включиха и представители на Българската православна черква, общественици и политици.

Българчета рецитират стихове на Вазов в Мадрид (видео)

„ Ние българите сме народът, който чества писмеността си като народен празник, за мен това е несломимата мощ, която ни води и ни пази “, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.



Тя добави, че точно буквите подсигуряват запазването на нашата еднаквост и са тези живи въглени, които пазят българския дух. Фандъкова напомни, че българската просветителна система има своите доста положителни обичаи, само че в това време тя би трябвало да е отворена за динамичните промени на времето.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК

„ Пред учебните заведения през днешния ден стои предизвикването да отговорят на това време и благодарение на новите технологии да привлекат децата към знанието. В този свят, който отвред ни залива с информация, учителят от дълго време не е единственият и неоспорим източник на познания, само че той е индивидът, който би трябвало да води децата през лабиринта на информацията “, сподели столичният кмет.

10 паметни български думи и техните смисли (снимки)

Красимир Вълчев означи, че точно с помощта на образованието ще пребъдем като общество. Отдавайки дължимото на традицията, министърът обърна взор и към бъдещето на образованието у нас.

„ Ще насърчаваме в по-голяма степен специалностите и профилите, свързани с просвета, техника, технологии, математика, там ще имаме огромен недостиг.

Важно е да осигурим фрагменти за секторите, които генерират висока добавена стойност, които изискват най-много механически, инженерни фрагменти. Тази година преструктурирахме приема, усилваме средствата за тези специалности, спомагателни стипендии осигуряваме “, сподели министърът.

По-рано в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " беше отслужен молебен за 24 май.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР