Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания

...
Традиционна кушия организира община Вършец на 16 март. Конните надбягвания
Коментари Харесай

За Тодоровден организират конни надбягвания във Вършец

Традиционна кушия провежда община Вършец на 16 март. Конните надбягвания ще са в местността “ Синчово поле ”. Записванията на участниците са в 8.30 часа. В 11 часа е формалното разкриване,съпроводено с церемониален водосвет, а половин час по-късно е стартът на надбягванията.
" Първия съботен ден от Великия пост честваме Тодоровден. Организираме кушии. Възпоменаваме паметта на свети Теодор Тирон и отдаваме респект надлежно на животното, което съпътства от дълбока античност нашето житие… ", сподели кметът на Вършец Иван Лазаров.
Най-бързият кон и ездачът му получават премия 200 лева По 150 и 100 лв. ще вземат тези, които се класират на второ и трето място. Кметът на Вършец ще дефинира и най-красивия кон в кушията, а премията е 100 лева
В цялата страна се чества Тoдоровден, наименуван още Тудорица. Отбелязва се с тържествено удостояване на коня и с бурните български кушии. От дълбока античност при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги водят на водопой. Жените размесват и раздават между тях обредни хлябове като дават от тях и на конете. Вари се жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно съревнование – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава нормално юзда, а неговият собственик – риза или забрадка. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, с цел да честити празника. Ритуалните обредни ястия за празника са питка с квас, чорба от гъби и леща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР