Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг

...
Традициите и българските занаятите са живи. Това не е лозунг
Коментари Харесай

Иван Чакъров: Националното изложение на занаятите в Орешак е отворено целогодишно

Традициите и българските занаятите са живи. Това не е девиз или апел, а образно доказателство за това може да се види (и пипне) в Националното ревю на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак покрай Троян.

Комплексът е издигнат през 1971 година. Сега той разполага с 9 изложбени зали на повърхност от 4200 км. м. Всяка от залите е отдадена на избран поминък – описа в ефира на Радио София Иван Чакъров – индивидът който ръководи това красиво място, съчетаващо историята и модерността. Самият той е роден в Ловеч, а ориста и родното място на брачната половинка му го довеждат в Орешак и от 9 години работи тук.

Комплексът работи целогодишно. В него има и особено самостоятелен демонстрационен ъгъл, където посетителите могат (с помощ) да изработят нещо своеобразно и автентично. По този метод те могат да останат освен с прелестните мемоари от визитата си, само че и с един сувенир, съчетал традиция и майсторство. Има зала за текстил, за дърворезба, салон базар, където излагат свои творби над 120 майстори.

 Снимка Във втората половина на предишния век тук са се организирали интернационалните изложения на занаятите (последната е от 1988 година с 25 страни участнички). Постепенно се е формирал фонд от дарени експонати, които всеки може да види когато и да е на годината.

От 2013 година са възобновени интернационалните срещи, в които могат да се видят освен майстори в обичайни национални занаяти, само че има и други форми на изкуството – музикално танцови, имало е дни на арабската кухня…

Опитваме се да предизвикаме интерес, да подтикваме туризма в региона, да покажем цялото разнообразие от живи занаяти – акцентира Иван Чакъров. - Така в действителност традициите и занаятите намират собствен подтик и развиване освен поради създателите си, само че и от до момента на публиката до предметите.

Иван Чакъров споделя и за един от най-атрактивните празници в село Орешак и Троян - Празника на сливата и Сливовата ракия (т.г. ще се организира от 22 до 24 септември). Има и самобитен подем в интереса на хората към занаятчийските занимания, детските летни лагери (често идват деца от чужбина) с образни изкуства.

Чуйте диалога на Лили Големинова с Иван Чакъров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР