Тръбопровод, пренасящ природен газ между Финландия и Естония, се превърна

...
Тръбопровод, пренасящ природен газ между Финландия и Естония, се превърна
Коментари Харесай

Подозрение за саботаж затваря друг европейски газопровод. Ето какво трябва да знаете

Тръбопровод, пренасящ природен газ сред Финландия и Естония, се трансформира във фокуса на интернационално следствие на евентуален акт на бойкот, пораждайки нови угриженост за сигурността на енергийната инфраструктура на Европа година откакто детонации затвориха жизненоважния Nord Поток 1 водопровод.

Gasgrid, финландският газопреносен оператор, съобщи в неделя, че краткотрайно е затворил дългия 95 благи водопровод Balticconnector, минаващ под Балтийско море, заради хипотетичен теч. Ще отнеме най-малко пет месеца, преди тръбопроводът да може да бъде отворен още веднъж, сподели Gasgrid в сряда.

Финландският президент Саули Нинистьо сподели, че приключването на газ, както и повредата на подводен информационен кабел, евентуално са били „ породени от външна активност “. Страховете, че това може да е резултат от нахлуване, способстваха за повишаване с повече от 20% на европейските цени на едро на газа тази седмица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели в сряда, че е значимо да се откри естеството на вредите и по какъв начин са се случили.

„ Ако се потвърди, че това е умишлена офанзива против сериозна инфраструктура на НАТО, тогава това, несъмнено, ще бъде съществено, само че също по този начин ще бъде посрещнато от единен и съдбоносен отговор от страна на НАТО “, сподели Столтенберг пред кореспонденти на среща на върха в Брюксел.

Balticconnector е част от по-широка мрежа, която придвижва газ от Литва, през Латвия, Естония и до Финландия. От април Финландия също употребява тръбопровода за изпращане на газ назад към Естония според от търсенето, доставяйки горивото от нов терминал за полутечен природен газ (LNG) от финландската страна на газопровода.

 Офшорен транспортен съд на финландската гранична защита патрулира в морето на 10 октомври 2023 година, покрай мястото, където Balticconnector е повреден Офшорен транспортен съд на финландската гранична защита патрулира в морето на 10 октомври 2023 година, покрай мястото, където Balticconnector е развален Финландска гранична охрана/AP

Като свързващ водопровод, Balticconnector не внася газ в Европа, нито придвижва доста. С потенциал от 2,6 милиарда кубически метра годишно, той съставлява единствено дребна част от общо 415 милиарда кубически метра газ, доставен на Европейския съюз и Обединеното кралство предходната година — 0,63%, с цел да бъдем точни.

Финландия и Естония също не разчитат изключително на природния газ за своите енергийни потребности, споделят анализатори пред CNN. Освен това Финландия към момента може да доставя газ посредством своя LNG терминал, а Естония към момента е обвързвана с европейската газова мрежа през Литва.

Тогава за какво кофражът на тръбопровода има значение?

Джак Шарпълс, старши теоретичен помощник в Оксфордския институт за енергийни проучвания, има концепция.

Инцидентът е „ по-малко за спиране на доставките на газ в Европа, а повече за покачване на по-големи въпроси по отношение на сигурността и сигурността на офшорната инфраструктура, освен на газопроводите “, сподели той пред CNN, добавяйки, че електрическите и информационните кабели също минават по дъното на Балтийско море.

„ Звънец за паника “

Gasgrid и неговият естонски сътрудник Elering „ видяха необикновен спад на налягането в морския газопровод Balticconnector “ в неделя сутринта, заяви Gasgrid във вторник.

„ Разумно е да се подозира, че повода за случая е щета на морския газопровод “, се споделя в изказване на компанията.

NORSAR, Норвежкият център за сеизмологични проучвания, съобщи във вторник, че е „ разкрил евентуална детонация по финландския бряг на Балтийско море “ наоколо до разваления газопровод и кабел за данни в ранните часове на неделя заран.

Финландските управляващи са почнали наказателно следствие за вероятен бойкот в Balticconnector, до момента в който Естония е почнала наказателно следствие за нередовност на информационния кабел, сподели министър-председателят на Естония Кая Калас пред кореспонденти във вторник.

Властите и енергийните търговци са разбираемо нервни. Преди малко повече от година поредност от детонации раздрусаха тръбопровода „ Северен поток 1 “ — в миналото основната артерия, доставяща съветски газ за Европа през Германия — и „ Северен поток 2 “. Взривовете бяха необятно считани за резултат от бойкот. Все още не е ясно кой стои зад офанзивите.

Симоне Талиапиетра, старши помощник в мозъчния концерн Bruegel, назова неделния случай „ доста значим сигнал за паника “ за Европейски Съюз.

„ Европа не може да си разреши бойкот на своите тръбопроводи и инфраструктура за полутечен природен газ “, сподели той пред CNN. „ Ако сходни дейности се случат на интернационалните тръбопроводи, доставящи газ до Европа от Норвегия или Алжир, това ще има обилни последствия за европейския газов пазар, европейските цени на газа и затова стопанската система. “

Нервен пазар

В един сгънат световен газов пазар, даже относително дребни разтърсвания могат да изпратят вложителите във възбуденост, като покачат цените.

Цените на фючърсите за еталонния газов контракт за Европа скочиха с 15% в понеделник след известието на Gasgrid, че е затворило Balticconnector.

През тази седмица цените се покачиха с повече от 20%, защото новината за затварянето на тръбопровода съответства със известието на американския производител на газ Chevron (CVX), че някои от неговите австралийски служащи възнамеряват да стачкуват този месец.

Ескалиращият спор в Израел, провокиран от смъртоносно нахлуване от бойци на Хамас против израелски цивилни в събота, също породи страхове по отношение на световните доставки на газ. В понеделник, базирайки се на опасения за сигурността, Chevron съобщи, че е затворил находище на природен газ край крайбрежията на Израел - място, което доставя 70% от енергийните потребности на страната за произвеждане на електрическа енергия.

„ Европейският [газ] пазар остава доста стегнат и всяка вест оказва въздействие “, сподели Шарпълс от Оксфордския институт за енергийни проучвания.

— Джеймс Фратър и Шарън Брейтуейт способстваха за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР