Този закон третира само виновната страна, това е Наказателния кодекс.

...
Този закон третира само виновната страна, това е Наказателния кодекс.
Коментари Харесай

Компенсираха ли промените в НК отхвърлянето на Истанбулската конвенция?

" Този закон третира единствено отговорната страна, това е Наказателния кодекс. Най-важната стъпка е да се поддържа жертвата, тъй че следва доста работа . Това съобщи Мария Чомарова, психотерапевт от " Анимус " по отношение на признатите на второ четене ремонти в Наказателен кодекс, третиращи домашното принуждение .
По думите ѝ с измененията са засегнали 15-20% от нужното, само че те не могат да се сравнят с комплексните ограничения, застъпени в Истанбулската спогодба.
" Липсва най-важното - грижата за фамилията и за децата. В такива фамилии има мощна взаимозависимост. Жените стоят, тъй като нямат опция да излязат отвън фамилията. Една жена мисли първо за децата си, получава се една доста мощна психическа взаимозависимост с изключение на финансовата ", изясни още Чомарова в изявление за bTV и добави, че в този момент законът дава посланието, че насилието в дома е публичен проблем.
Според юрист Боряна Мусева обществото е осъзнало, че лицата, намиращи се в обстановка на психическо, физическо и икономическо принуждение са уязвими лица и такива закононарушения заслужават да се третират с по-голямо наказване.
" Това действително е Истанбулската спогодба в онази нейна част, в която тя третира най-тежките форми на посягане. Всичко преди този момент е отвън , само че това не значи, че нямаме безусловно никаква уредба. "
Адвокат Мусева посочи, че остава казусът със междинните телесни повреди: " Отново зависи от силата на лицето да търси правата си. "
Припомняме, че на 7 февруари Народното събрание одобри дефинитивно на второ четене поправките в Наказателния кодекс за домашното принуждение. Според последните ремонти, направени от правната парламентарна комисия, принудата в изискванията на домашно принуждение ще се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 10 години.
Съгласно новите текстове наказване „ отнемане от независимост “ до 20 години или пожизнен затвор без право на подмяна чакат всеки, направил ликвидиране в изискванията на домашно принуждение. Престъпление, осъществено в изискванията на домашно принуждение се дефинира, като предшествано от редовно практикуване на физическо, полово или психическо принуждение, слагане в икономическа взаимозависимост, наложително ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права. Това определение ще се отнася за случаите, когато закононарушението е осъществено по отношение на брачен партньор или някогашен брачен партньор, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско общуване или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.
Преследването за телесни вреди ще стартира по иск на жертвата и тя няма да има право да го отдръпва. За закана за принуждение е планувано наказване до 6 години затвор, когато закононарушението е ориентирано против личността или парцела на лицето.
За закана в изискванията на домашно принуждение обаче е належащо заканването да е основало състоятелен боязън, че може да бъде осъществено. Следенето става закононарушение, което ще се санкционира с до 1 година отнемане от независимост. Но в случай че е в изискванията на домашно принуждение - наказването е до 5 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР