Този въпрос, помнете ми думата, дали ще е по мое

...
Този въпрос, помнете ми думата, дали ще е по мое
Коментари Харесай

Казармата ще се върне по мое време или след мен, категоричен е Каракачанов

Този въпрос, помнете ми думата, дали ще е по мое време, или след мен – един ден ще бъде решен.
 Как върнахме казармата в... детската градина  Каракачанов предлага предишните непринудено казарма да имат привилегии за работа  Каракачанов пренаписа управническата стратегия: Ще връща казармата
Така министърът на защитата Красимир Каракачанов разяснява тематиката за връщането на наложителната наборна работа. Пред публицисти той даже съобщи, че изследване на Министерството на защитата посочило, че 71 % от българите желали казармата да се върне, а други 82 % били за възстановяване на Трудови войски. ".. които необразованите младежи, които скитат по улиците, пият бира и крадат по дворовете по селата, да отидат да се учат на труд, разум и разсъдък ", аргументира се военният министър.

От думите му не стана ясно каква е фокус групата на интервюираните и до каква степен изследването е представително. На въпрос на публицисти какво е това изследване, Каракачанов изясни, че не може да цитира точни числа " от преди три месеца ".

Той обаче е безапелационен, че въпросът ще бъде разискван необятно и че в действителност издръжката на наборните бойци няма да бъде по-голяма от тази на кадровите военнослужещи. Каракачанов определи като неточност премахването на наборната работа.   

" 28 години в българската войска се вършат неща, които не се съгласуват с военното управление и военната експертиза. Като образец – 2007 година беше взето решение за смяна на Конституцията от Народното събрание за унищожаване на наборната военна работа без това да е в съгласие с военната експертиза и без този въпрос даже да е публично разискван. Видяхме резултатите. Помним, че това беше преди 11-12 години, тогава се обясняваше по какъв начин, да, ние ще махнем наборната военна работа, само че ще има по-малка, само че по-добре платена, по-добре подготвена и по-добре облечена, по-добре въоръжена с съвременна техника войска. От всички тези 4-5 неща остана първото - по-малка и в безусловно право са офицерите и сержантите от запаса, една част от тях, които са пострадали от всички тези промени, които се случваха, са прави да показват това мнение ", сподели Каракачанов, подкрепяйки концепцията за осъществяване на референдум за наложителната казарма.

Според него концепцията за наборната работа не била екзотична и този въпрос към този момент бил решен в редица страни.

" Скандинавските страни възвърнаха наборната военна работа, не приказвам за това, че страни като Гърция и Турция в никакъв случай не са я премахвали. Една страна като Австрия - Австрия!, която е в центъра на Европа, граничи единствено със страни членки на НАТО и Европейски Съюз, има наборна военна работа от 9 месеца и разисква опцията да я направи 12. Значи, австрийците се усещат застрашени и имат потребност да възпитават младото потомство във войнските добродетели и да им дадат опция да се обучат във военно отношение ", заключи министърът.

Той изясни, че преди да влезе в Народното събрание, законът за наборната военна работа ще бъде пратен за разискване със " профилираните организации на запасните военнослужещи ". " След което ще мине през един по-сериозен спор, и едвам по-късно ще го вкараме публично в комисията по защита за гласоподаване. Не изключвам, това което сме мислили, да сме пропуснали нещо. Не изключвам в границите на един необятен публичен спор да се появи някоя друга концепция, която е по-добра, от което ние сме предложили. Не желая да дублирам грешките, които бяха направени преди 12 години – без да се мисли, без да се разисква, без да се разяснява в обществото се трансформира Конституцията. Аз желая да създадем един необятен спор. Нали, в края на краищата, всички приказваме за гражданско общество? ", заключи Каракачанов.

Според него колкото и да коства, сигурността и съществуването на една страна няма цена и наборната работа няма да е толкоз скъпа, " колкото се пробват да ни изясняват някои велики експерти ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР