Този успех се дължеше на комбинацията от сложната система за

...
Този успех се дължеше на комбинацията от сложната система за
Коментари Харесай

Уолстрийт Джърнъл: Израел отблъсна атаката с чужда помощ, но ще се справи ли без нея?

Този триумф се дължеше на комбинацията от комплицираната система за противовъздушна защита на Израел и решаващата помощ, предоставена от Съединени американски щати и други западни и арабски сътрудници. Американски, английски и йордански военни самолети изиграха изключително значима роля в свалянето на безпилотните апарати. Повечето от иранските дронове и ракети бяха унищожени още преди да доближат израелското въздушно пространство.

Въпросът дали Израел и неговите поддръжници ще бъдат в положение да повторят тези дейности при положение на тотална война - иранската офанзива от този уикенд, за която беше ясно обявено авансово, беше противоположното на изненадващо нападание - е отворен, както и способността на Израел да се отбрани без външна помощ.

Това е основно основание, до момента в който Израел и Съединени американски щати търсят способи да реагират на новата стратегическа действителност.

Един тежък удар по иранска територия може да докара до доста по-опустошителен отговор. Но неналичието на какъвто и да е отговор или в случай че той е прекомерно слаб, също може да подкопае възпирането, като направи Израел и други страни по-уязвими за бъдещи ирански бомбардировки.

Системите за Противовъздушна отбрана, изключително Arrow и Patriot, употребявани против балистични ракети, са извънредно скъпи и лимитирани по брой. Конгресът на Съединени американски щати, като забави пакета за военна помощ за Израел, Украйна и Тайван, сътвори в допълнение затруднение.

При офанзивата в събота е употребена единствено дребна част от големия боеприпас от дронове и ракети на Ислямската република. От решаващо значение е, че Техеран държи в запас и ливанската си марионетна мощ " Хизбула ", която разполага с хиляди ракети и снаряди.

И макар че иранските ракети пробиха отбраната единствено няколко пъти в събота, военните на Техеран получиха скъпи сведения, наблюдавайки израелската и американската противовъздушна защита.

" Иран тестваше противовъздушната защита, решимостта на страните от района и на Съединените щати ", споделя Джонатан Шанцър, откривател във Фондацията за отбрана на демокрациите във Вашингтон.

Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война Хосейн Салами показа обстрела в събота като основаване на ново стратегическо уравнение - всяка израелска офанзива против обекти от ирански интерес в района ще бъде посрещната с директна иранска офанзива против Израел. Това, несъмнено, е алена линия, която Тел Авив, който от десетилетия се бори против иранските пълномощници, не може да одобри.

Но при обмислянето на отговор Израел би трябвало да има поради ползите на своите арабски сътрудници като Йордания, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Въпреки националния яд поради убийството на десетки хиляди палестинци по време на израелските военни интервенции в Газа, Йордания и други сътрудници помогнаха на Израел да отблъсне иранските ракети и дронове в събота.

" Нашите районни сътрудници се активизираха макар шестте месеца на доста огромно напрежение сред тях и Израел, както и сред тях и Съединените щати, защото молеха Съединените щати да създадат нещо, с цел да сдържат израелците ", съобщи анализаторът от Съвета за интернационалните връзки за Близкия изток Стивън Кук. Той счита, че колкото страните от района не харесват израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, толкоз още по-малко харесват иранското държавно управление.

Жизненоважната роля, която арабските сътрудници, дружно със Съединени американски щати и други страни, изиграха при даването на разследваща информация, отварянето на въздушното си пространство и, в тази ситуация с Йордания, действителното заличаване на ирански оръжия, евентуално ще им даде ново въздействие върху израелското държавно управление при развиването на рецесията и подготовката на отговора.

Замисълът на иранския удар е значително същият като при някои от огромните съветски офанзиви в Украйна. Първо рой от постепенно движещи се дронове " Шахед ", предопределени да потискат противовъздушната защита и да дефинират местоположението на зенитните батареи, по-късно крилати ракети, последвани от залп от по-бързи балистични ракети, които са известни с това, че мъчно се прехващат.

Мащабът на нападението е един от най-големите в актуалната война. На 24 февруари 2022 година Русия нанесе сред 160 и 200 удара с крилати и балистични ракети по Украйна, която е повече от 20 пъти по-голяма от Израел.

За първи път Русия употребява ирански дронове дружно с ракетни удари при офанзивата на 10 октомври 2022 година - изстреляни бяха общо 84 ракети и 24 безпилотни летателни апарата, като бяха прехванати единствено към половината от съветските ракети.

Въпреки че от този момент Украйна е подобрила индикаторите си за прехващане, множеството съветски балистични ракети поразяват задачите си - контрастност с резултатите от офанзивата в събота. Иранската ракетна технология значително се основава на руска и севернокорейска технология.

Представители на Съединени американски щати обявиха пред " Уолстрийт Джърнъл ", че половината от изстреляните от Иран балистични ракети или не са съумели да се изстрелят, или са паднали на земята, без да доближат задачите си.

Неспособността на Иран да нанесе съществени вреди на Израел заради превъзходната противовъздушна защита " сподели какъв брой слаби са те, когато става въпрос за стандартни военни закани. Това не е нещо ново и по тази причина Иран влага толкоз доста в терористични групировки и разнообразни фракции, които всъщност отслабиха държавната система в Близкия изток... Но те към момента имат способността да сеят боязън и да бъдат източник на огромен риск за района ", съобщи Брайън Катулис, старши помощник в Института за Близкия изток.

Демонстрираната уязвимост на стандартните военни качества на Иран може да докара до опасности от ескалация, предизвести Али Ваез, шеф на плана " Иран " в Международната спешна група.

Тъй като нито прокси офанзивите на Хизбула и Хамас, нито директният удар по Израел наподобяват ефикасни, той споделя, че виновните лица в Техеран може от ден на ден да се ориентират към нуклеарния вид: " Ако стигнат до заключението, че стандартните им възпиращи средства, които са ракетни и безпилотни системи, са в действителност незадоволителни, евентуално ще стигнат до извода, че единственият излаз за тях е крайното въздържане. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР