Този уикенд сме решили да направим разходка в миналото и

...
Този уикенд сме решили да направим разходка в миналото и
Коментари Харесай

Уикенд в Калофер

Този уикенд сме решили да създадем " разходка в предишното " и да посетим една старопланинска перла, която не стопира да " свети " епохи наред, поради славната си история. Затова и се насочваме към Калофер, прочут като родния град на славния български стихотворец и бунтовник Христо Ботев.
 Уикенд в Крушуна
Уикенд в Крушуна

Бягство измежду природата

Как да стигнем

Разположен е в подножието на южните скатове на Стара планина в Централна България. Намира се на към 60 км от Пловдив, на към 18 км от Карлово, на към 30 км от Хисаря и на към 160 км от София.

Какво да забележим
 Снимка 423705

В Калофер освен ще се насладим на възрожденска архитектура, достоверни занаяти и прелестна планинска природа, само че и ще усетим духа на старите обичаи. Разхождайки се по улиците на града, всичко припомня за великите българи, посветили живота си на битката.

Мемориален комплекс " Христо Ботев "

" Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира " ще прочетем на плочата в подножието на Ботевия монумент, ситуиран близо до централния площад, на рид наоколо до водите на река Тунджа.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Jenia Georgieva (@jeniageorgieva) на Авг 22, 2017 в 6:18 PDT

Освен прелестната панорамна панорама, която ще се разкрие пред погледа ни, на върха на комплекса нормално има свободно пасящи коне и овце, които ни карат да почувстваме живия дух на свободата, криещ се в заобикалящата ни природа.

Национален музей " Христо Ботев

Най-забележителен и възвишен е точно този мемориален комплекс на хълма, само че няма по какъв начин да подминем и Национален музей " Христо Ботев, който включва къща-музей " Христо Ботев ", изложбена зала, първият бюст-паметник на поета в Калофер, повдигнат през 1930 година и паметникът на майка му Иванка Ботева.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Faith Veneva (@faithveneva) на Юли 17, 2016 в 12:44 PDT

Макар къщата-музей да не е родният дом на революционера, тъй като истинската сграда е разрушена при едно от многото опожарявания на Калофер, днешният музей е едно отлично нейно копие.

Къщата е възобновена по спомените на военачалник Кирил Ботев (брат на Христо Ботев) и отворена за гости на 2 юни 1944 година Тя пресъздава достоверната конюнктура, в която е израснал Христо Ботев - мястото, където той е прекарал детството си.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от V A N I N A (@cultureat1am) на Май 12, 2019 в 1:14 PDT

В дома на революционера ще забележим и присъщи етнографски предмети, сред които огнище, чекрък, дървен одър с калоферска рогозка и писалищната маса на даскал Ботьо Петков.

През 1973 година до къщата-музей е издигната и изложбена зала, където ще открием единствените непокътнати персонални движимости на Христо Ботев.

Даскал Ботьовото учебно заведение
 Снимка 423709

Няма по какъв начин да отидем в Калофер, без да посетим и Даскал Ботьовото учебно заведение. Основано е през 1948 година от самия Ботьо Петков. Днес на първия етаж е ситуирана Художествената изложба с картини, отдадени на Калофер и на Христо Ботев. На вторият етаж пък се обитава Музеят на просветното дело.

Църквите и манастирите

Както доста други български градове, по време на турското иго и Калофер е черпел сили за битка посредством вярата. Затова и при всяко следващо създаване на опожарения град от турците, жителите му първо възстановявали своите църкви и манастири.

Църквата " Св. Богородица "
 Снимка 423706

Църквата " Св. Богородица " е ситуирана наоколо до Мемориала на Христо Ботев. Построена е през 1848 година върху останките на предходна черква и прилича базилика със сводеста фасада. През 1964 година е оповестена за монумент на културата.

Девически манастир " Въведение Богородично "
 Снимка 423713

Девическият манастир действа като подобен още от основаването си през XVIII в. и въпреки да е опожаряван три пъти, камбаните му не престават да бият и до през днешния ден. В него е учила първата българска учителка Анастасия Димитрова.

Калоферски мъжки манастир " Рождество Богородично "
 Снимка 423714

Намира се на брега на река Бяла река, покрай входа на Национален парк " Централен Балкан ". Основан е през 1640 година Разрушаван е от турците неколкократно и дефинитивно е възобновен през 1881 година

Планински туризъм

Малко след Мъжкия манастир стартира особено построената екопътека " Бялата река ", която минава през едни от най-живописните местности на резерват " Джендема ".

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Petya Valkova (@petyavalkova) на Апр 8, 2019 в 11:27 PDT

Калофер е доста известна изходна точка за упражняване на планински туризъм. Тъй като е в подножието на Национален парк " Централен Балкан ", можем да си отделим време и сили и да се качим до най-високия връх на Стара планина - Ботев, или да най-малко да стигнем до най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Петър Стойчев (@pesho88) на Юли 1, 2018 в 1:02 PDT

Местните традиции

Едно от най-атрактивните и известни събития, сплотяващо мъжете от целия град, е хвърлянето на кръста в ледените води на Тунджа на Богоявление и последващото го " мъжко хоро ", което също се играе в реката, само че това надалеч не е всичко.
 Снимка 423704

От средата на месец май на туристите се предлага присъединяване в розобер (сега е моментът да се възползване), посрещане на Празника на розата, както и разходка в розоварна, дегустация на розово сладко, сироп и дори ракия от рози.

На 15 август пък се организира и годишен " Празник на калоферската дантела " - прелестна самодейност, която дава опция за съхраняването на този поминък.
 Снимка 423703

И в случай че към този момент нямате самообладание да отидете в Калофер, с цел да усетите революционерския дух, който още живее в града, не пропускайте и да опитате неустоимите локални гозби, като пълнено агне и боб-чорба. Гарантираме, че ще си оближете пръстите.
 Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да вършим и да забележим в града на Васил Левски
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР