Този уикенд сме решили да направим разходка в миналото и да

Този уикенд сме решили да направим разходка в миналото и да ...

Уикенд в Калофер.


Този уикенд сме решили да направим "разходка в миналото" и да посетим една старопланинска перла, която не спира да "блести" векове наред, заради славната си история. Затова и се отправяме към Калофер, известен като родния град на славния български поет и революционер Христо Ботев. 
Уикенд в Крушуна
Уикенд в Крушуна

Бягство сред природата

Как да стигнем

Разположен е в подножието на южните склонове на Стара планина в Централна България. Намира се на около 60 км от Пловдив, на около 18 км от Карлово, на около 30 км от Хисаря и на около 160 км от София.

Какво да видим
Снимка 423705

В Калофер не само ще се насладим на възрожденска архитектура, автентични занаяти и прелестна планинска природа, но и ще усетим духа на старите традиции. Разхождайки се по улиците на града, всичко напомня за великите българи, посветили живота си на борбата.

Мемориален комплекс "Христо Ботев"

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" ще прочетем на плочата в подножието на Ботевия паметник, разположен недалеч от централния площад, на хълм в близост до водите на река Тунджа.

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Jenia Georgieva (@jeniageorgieva) на Авг 22, 2017 в 6:18 PDT

Освен прекрасната панорамна гледка, която ще се разкрие пред погледа ни, на върха на комплекса обикновено има свободно пасящи коне и овце, които ни карат да почувстваме живия дух на свободата, криещ се в заобикалящата ни природа.

Национален музей "Христо Ботев

Най-забележителен и величествен е именно този мемориален комплекс на хълма, но няма как да подминем и Национален музей "Христо Ботев, който включва къща-музей "Христо Ботев", изложбена зала, първият бюст-паметник на поета в Калофер, издигнат през 1930 г. и паметникът на майка му Иванка Ботева. 

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Faith Veneva (@faithveneva) на Юли 17, 2016 в 12:44 PDT

Макар къщата-музей да не е родният дом на революционера, защото оригиналната постройка е разрушена при едно от многото опожарявания на Калофер, днешният музей е едно чудесно нейно копие.

Къщата е възстановена по спомените на генерал Кирил Ботев (брат на Христо Ботев) и отворена за посетители на 2 юни 1944 г. Тя  пресъздава автентичната обстановка, в която е израснал Христо Ботев - мястото, където той е прекарал детството си.

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от V A N I N A (@cultureat1am) на Май 12, 2019 в 1:14 PDT

В дома на революционера ще видим и характерни етнографски предмети, между които огнище, чекрък, дървен одър с калоферска черга и писалищната маса на даскал Ботьо Петков.

През 1973 г. до къщата-музей е построена и  изложбена зала, където ще открием единствените запазени лични вещи на Христо Ботев.

Даскал Ботьовото училище
Снимка 423709

Няма как да отидем в Калофер, без да посетим и Даскал Ботьовото училище. Основано е през 1948 г. от самия Ботьо Петков. Днес на първия етаж е разположена Художествената галерия с картини, посветени на Калофер и на Христо Ботев. На вторият етаж пък се помещава Музеят на просветното дело.

Църквите и манастирите

Както много други български градове, по време на турското робство и Калофер е черпел сили за борба чрез вярата. Затова и при всяко поредно изграждане на опожарения град от турците, жителите му първо възстановявали своите църкви и манастири.

Църквата "Св. Богородица"
Снимка 423706

Църквата "Св. Богородица" е разположена в близост до Мемориала на Христо Ботев. Построена е през 1848 г. върху останките на предишна църква и наподобява базилика със сводеста фасада. През 1964 г. е обявена за паметник на културата.

Девически манастир "Въведение Богородично"
Снимка 423713

Девическият манастир функционира като такъв още от основаването си през XVIII в. и макар да е опожаряван три пъти, камбаните му продължават да бият и до днес. В него е учила първата българска учителка Анастасия Димитрова.

Калоферски мъжки манастир "Рождество Богородично" 
Снимка 423714

Намира се на брега на река Бяла река, близо до входа на Национален парк "Централен Балкан". Основан е през 1640 г. Разрушаван е от турците неколкократно и окончателно е възстановен през 1881 г.

Планински туризъм

Малко след Мъжкия манастир започва специално изградената екопътека "Бялата река", която минава през едни от най-живописните местности на резерват "Джендема".

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Petya Valkova (@petyavalkova) на Апр 8, 2019 в 11:27 PDT

Калофер е много популярна изходна точка за практикуване на планински туризъм. Тъй като е в подножието на Национален парк "Централен Балкан", можем да си отделим време и сили и да се качим до най-високия връх на Стара планина - Ботев, или да поне да стигнем до най-високия водопад на Балканския полуостров - Райското пръскало.

Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Петър Стойчев (@pesho88) на Юли 1, 2018 в 1:02 PDT

Местните обичаи

Едно от най-атрактивните и известни събития, обединяващо мъжете от целия град, е хвърлянето на кръста в ледените води на Тунджа на Богоявление и последващото го "мъжко хоро", което също се играе в реката, но това далеч не е всичко.
Снимка 423704

От средата на месец май на туристите се предлага участие в розобер (сега е моментът да се възползване), посрещане на Празника на розата, както и разходка в розоварна, дегустация на розово сладко, сироп и даже ракия от рози.

На 15 август пък се провежда и ежегоден "Празник на калоферската дантела" - прекрасна инициатива, която дава възможност за съхраняването на този занаят.
Снимка 423703

И ако вече нямате търпение да отидете в Калофер, за да усетите революционерския дух, който още живее в града, не пропускайте и да опитате неустоимите местни гозби, като пълнено агне и боб-чорба. Гарантираме, че ще си оближете пръстите. 
Уикенд в Карлово
Уикенд в Карлово

Какво да правим и да видим в града на Васил Левски

Източник: lifestyle.bg