Този уикенд се проведе 43-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици

...
Този уикенд се проведе 43-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици
Коментари Харесай

Експерти и доброволци от община Козлодуй броиха зимуващите птици по Дунав и Огоста

Този уикенд се организира 43-то Среднозимно броене на водолюбивите птици у нас и в съвсем всички европейски страни. Екипи от над 100 доброволци посетиха всички огромни водоеми в страната, с цел да ревизират какво е положението им, какви типове птици се срещат в тях и да отчетат числеността им.
Екип от специалисти от община Козлодуй и млади природозащитници от Клуб „ Птици, екология и туризъм” към ЦПЛР - ОДК гр. Козлодуй обходиха поречието на река Огоста (от с. Хърлец до с. Владимирово) и сектор от крайбрежието на река Дунав (от гр. Лом до с. Долни Вадин), като записаха доста по-голям брой птици от предходната година евентуално поради по-студеното време, което е принудило птиците да се придвижат от северните страни на юг. Хиляди патици и гъски са предпочели р. Дунав и р. Огоста за своя зимна квартира. Не липсваха и редки и предпазени типове птици като къдроглав пеликан, морски орел, дребен нирец, звънарка, глух лебед.
Около 200 влажни зони по Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и реки и огромни язовири навътре в страната, където зимуват водолюбивите птици, бяха обходени от екипи, сплотяващи редица институции и неправителствени организации в страната. Координатор на преброяването в България е Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Партньори в преброяването са Изпълнителна организация по околна среда, Сдружение за дива природа „ Балкани”, Българска орнитологична централа, Федерация „ Зелени Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и ДПП „ Персина “ – гр. Белене. В полевите екипи участваха и представители на Съюз на ловците и рибарите в България, Министерство на околната среда и водите, клуб „ Скорец “ към Билогическия факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, ДЛС „ Дикчан” с. Сатовча, ДГС – Гоце Делчев, както и специалистите от Община Козлодуй.
Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се организира в интернационален мащаб от 1967 година и е едно от най-масовите събития в региона на природозащитата, включващо близо 15 000 специалисти и доброволци от Европа, Африка и Близкия Изток. То дава оценка за положението на популациите на водолюбивите птици и за положението на местата, където те зимуват, доста от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се прави допълнително от 100 страни и включва към 25 000 влажни зони. Това е информация, която може да бъде доста значима при обмисляне на бъдещи природозащитни действия, а на територията на община Козлодуй попадат 5 предпазени зони от Националната екологична мрежа Натура 2000.
Всички наблюдения ще бъдат въведени в модерната интернет платформа за събиране на данни на Българско дружество за защита на птиците – SmartBirds Pro.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР