Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и

...
Този уикенд предстои 37-ото издание на едно от емблематичните и
Коментари Харесай

Участник в Джирото стартира в Обиколката на Витоша този уикенд

Този уикенд следва 37-ото издание на едно от емблематичните и най-многобройни като участници надпревари на София - Обиколката на Витоша. Проявата, известна още като Витоша100, е част от самодейност " София - европейска столица на спорта " и отново ще събере няколко хиляди столичани и посетители на столицата, искащи да насочат ново предизвикателство към самите себе си.

Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна, пред Базата на БФС. Тръгва се по бул. България по посока на кв. Бояна, след това се продължава по пътя за м. Златни мостове и по-късно се следва в детайли описания в уеб страницата vitosha100km.bg маршрут, оттова може да се смъкна и специфичният файл с GPS следата.

Стартът на супер тестването за колоездачи е в събота, на 15 юни в 06:00 ч., а стартът на супер маратона за скороходци е също в събота, само че в 23:59 ч. Метеопрогнозата е за ясно и безшумно време, а в ранните часове на събота началото на двудневните съревнования ще даде заместник-кметът на София Дончо Барбалов.
 Очакваните часове за финиширане са почти следните: за колоездачите - мъже 10.00 ч. и дами 11.00 ч. в събота, за скороходците - мъже 8.00 ч. и за дами 9.00 ч. в неделя. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала.

Миналата година първенците при бегачите Александър Спасов и Мария Николова усъвършенстваха върховите достижения от 2017-а с впечатляващи разлики. Спасов си обезпечи успеха с време 8.12:06 ч., което е неповторим връх - с над половин час по-добър от достижението на предходния първенец Андрей Гридин. При дамите Мария Николова отбрани купата си и завоюва за четвърти път при осмия си следващ старт в Обиколката. С резултат 9.37:44 ч. тя усъвършенства с близо 12 минути миналогодишния си връх на надпреварата. При колоездачите най-бързи бяха Александър Алексиев - с връх на трасето от 4.11:00 ч., съвсем 9 минути по-бързо от предходния победител и Ивета Алексиева - с време 6.05:32 ч.
 Супергероите на Обиколката пък бяха Камен Тончев и Боряна Николчева. Те станаха първенци в дуатлона на 200 км - композиция от 100 км колоездене и 100 км тичане в границите на два дни. Камен приключи дуатлона за 15.41:04 ч.,а резултатът на Боряна Николчева е 21.27:03 ч., което е с удивителните час и петнайсет минути по-бързо от предходния връх.

До момента деклариралите присъединяване са близо 2500, осведомят уредниците, които в този момент поръчват още стартови номера. Тези дни ще се включат още състезатели, които в последния миг ще дойдат от провинцията и от чужбина. Ясно е, че на старт ще застанат представители на най-малко 29 страни, част от тях с цели тимове. Общият брой на чужденци се чака да доближи 100, измежду тях чиновници на редица посолства у нас. Над 100 пък ще опитат супер предизвикването " 200 кмУ " - да обиколят Витоша първо с велосипед и по-късно със скороходците.

Сред участниците за първи път ще бъде и най-хубавият ни шосеен колоездач напоследък Николай Михайлов - единственият българин участник Giro dТItalia, състезаващ се от предходната година за португалския отбор Efapel.

Сред куриозите е поръчката на най-възрастния участник тази година. 75-годишният глухоням Васил Грозев се е записал на дуатлон, а най-малките това лято са двама по на 10 години освен това родени на една и съща дата 27 август 2008.- Генко Дойчинов и Евелина Либкнехт. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, минало 100 км дружно със своя татко. Преди три години пък 70-годишен човек приключи дуатлона.

Проявата още веднъж е оповестена за " съревнование без отпадък ", заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не употребяват пластмасови чаши за еднократна приложимост и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. И това лято за реализиране на тази цел ще оказват помощ доброволците по самодейността " Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба ". В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а посетители и фенове да прекарат приятни часове. По трасето ще бъдат построени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Предвидени са и разнородни награди за участниците и феновете, Софийска вода още веднъж ще награди призьорите с ваучери на стойност над 3000 лева Общият награден фонд е над 10 000 лева

Тази година управлението на Природен парк Витоша даде позволение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде " осиновен ", което значи, че маркировката и табелките към този момент ще могат да се поддържат и употребяват от всички искащи целогодишно.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР