Този уикенд, на 23 и 24 юни, предстои едно от

...
Този уикенд, на 23 и 24 юни, предстои едно от
Коментари Харесай

Близо 3000 души ще вземат участие в Обиколката на Витоша този уикенд

Този уикенд, на 23 и 24 юни, следва едно от най-мащабните и всеобщи спортни събития на Балканите. Обиколката на Витоша, известна още като " Витоша100 " ще събере на старт близо 3000 участници. " Това е емблематично за София събитие и радостно е, че от година на година ползата към него нараства. Витоша 100 става все по-популярно освен у нас, само че и в чужбина, това лято надпреварата събира представители на 25 страни. И тази година Обиколката на Витоша е част от самодейност " София - Европейска столица на спорта " и едно от най-важните събития в календара на самодейността. Проектът има за цел да разпространява дейния метод на живот, положителните практики, стратегии и събития с акцент върху всеобщия спорт, спортът покрай дома и върху смисъла на физическата интензивност като приоритет в живота на хората от разнообразни общности, възрасти и обществени пластове. Стремим се да осигурим повече благоприятни условия за софиянци и гостите на града да бъдат измежду планината и природата ", съобщи на конференция през днешния ден Елен Герджиков, ръководител на Столичния общински съвет и ръководител на Фондация " София - Европейска столица на спорта ". На срещата с медиите участва и Анна Пенчева, дълготраен уредник на събитието.
" Интересът към надпреварата е голям и към този момент се трансформира в целогодишно предпочитание за деен живот и предизвикателство към самия себе си. Всеки уикенд виждаме по трасето хора, които непрестанно питат по кое време е Обиколката и чакат цяла година с неспокойствие следващото издание. Искам да благодаря на Столична община, чиято помощ в организацията е голяма, защото това е доста тежко за обезпечаване събитие ", сподели Пенчева, като благодари и на Софийска вода, която подкрепя наградния фонд с 6000 лева
На срещата с медиите участваха и двама от многократните участници и медалисти. Трикратната шампионка и миналогодишна победителка при бегачите Мария Николова разкри детайлности от подготовката си за следващото, осмо нейно присъединяване, а спечелилият бронз преди две години при колоездачите Илко Илиев съобщи, че " това е доста особено предизвикателство, което предизвика всеки да се състезава със себе си. " Като дългогодишни участници двамата получиха ранички от " София - Европейска столица на спорта ", връчени им от Елен Герджиков. Стартът на суперизпитанието за колоездачи е в събота, на 23 юни в 06:00 часа, а стартът на супер маратона за скороходци е същия ден, само че в 23:59 часа. Официалните награждавания са в събота и в неделя от 16 ч. в зоната на старт/финала. Стартът и финалът са на паркинга пред Резиденция Бояна. Тръгва се по бул. " България " по посока на кв. " Бояна ", след това се продължава по пътя за м. " Златни мостове " и по-късно се следва в детайли описания в уеб страницата http://vitosha100km.bg маршрут, оттова може да се смъкна и специфичният файл с GPS следата. Това е доста огромно събитие, изискващо голям запас като организация, единствено за образец - за двата дни ще бъдат обезпечени 25 тона вода за подкрепителните и освежителни пунктове по трасето. Фланелките и тази година са с неповторима направа, с цел да останат като спомен от присъединяване в едно от най-масовите надпревари в България. Очакваните поръчки са за към 1700 колоездачи и над 800 бегачи (скороходци), част от тях - към 120 - ще се измежду най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят Витоша за два дни - първо с велосипед и след това пешком, като в дуатлона на 200 км ще започват над 30 дами. Миналото лято маршрутът бе леко продължен с няколко километра, с цел да може да се приближи оптимално до стоте километра. Отново по трасето ще бъдат построени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Миналата година при велосипедистите първенци станаха гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян, надлежно с резултати 4:20:30 ч. и 5:41:02 часа. При бегачите номер 1 бе Андрей Гридин с 8:43:21 часа, а при дамите Мария Николова победи за трети път в Обиколката, този път с време 9.49:13 часа. Кристиян Кирилов и Виктория Данова станаха първенци в дуатлона на 200 км - композиция от 100 км колоездене и 100 км тичане в границите на два дни. За втората си поредна победа Кристиян приключи дуатлона за 15.32:44 часа. При дамите резултатът на Виктория Данова е 22.43:10 часа. Очакваните приблизителни часове за финиширане и в този момент са почти следните: за колоездачите - мъже 10:00 ч. и дами 11:00 ч. в събота, за скороходците 8:00 часа и за дами 9:00 ч. в неделя.
Това лято измежду участниците се чакат представители на 25 страни, измежду тях и чиновници на доста посолства в София. Най-малкият участник в историята на Обиколката е 5-годишно момче, минало 100 км дружно със своя татко. Преди три години пък 70-годишен човек приключи дуатлона. Проявата още веднъж е оповестена за " съревнование без отпадък ", заради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не употребяват пластмасови чаши за еднократна приложимост и да прибират отпадъците си по време и след надпреварата. В зоната на старт/финала уредниците са подготвили сетове с приятни изненади, игри и забави, където участниците ще могат да релаксират, а посетители и фенове да прекарат приятни часове.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР