Този уикенд България получи първата доставка на ваксините срещу COVID-19

...
Този уикенд България получи първата доставка на ваксините срещу COVID-19
Коментари Харесай

New York Times: България използва бусове за кренвирши за доставка на първите ваксини

Този уикенд България получи първата доставка на имунизациите против COVID-19 на Pfizer. Доставени бяха 9 750 дози. Преди имунизацията да стартира в неделя, българските управляващи обаче взеха решение да разпространят имунизациите в страната с бусове за кренвирши.
Ескортирани с полиция, няколко хладилни микробуса доставиха имунизациите в няколко града. Разработката на Pfizer/BioNTech би трябвало да се съхранява при рисково ниска температура от -70 градуса по Целзий, с цел да остане ефикасна. Може да се съхранява за температура сред 2 и 8 градуса в рамките единствено на пет дни.

Новината за нетрадиционния избор за превозване провокира вълна от насмешки в обществените мрежи. Появиха се всевъзможни колажи с логото на Pfizer и направени на фотошоп фотоси с наденички и майтапи заляха Фейсбук и Twitter.

Кампанията по имунизирането обаче стартира в миг, в който България е една от страните с най-висока смъртност в Европейския съюз. В страната умират повече от 25 на 100 000 души на двуседмична база, а здравната система изпитва компликации да поеме потока от пациенти.

И до момента в който едни се забавляваха с колажите други показаха терзанията си. Според някои хора това е сигнал, че страната не е добре готова да получи и запази първите ваксини.

“Няма значение дали камионите са с картинки на кренвирши или стекове. Това, което има значение е дали държавното управление прецизно съблюдава разпоредбите за дистрибуцията и надлежно съхранението на ваксината”, показва пред New York Times адв. Мария Шаркова.

Според нея това може да направи България правно уязвима, откакто компанията производител не носи отговорност, в случай че протоколите не се следват вярно. Освен това по думите и случилото се ще ускори скептицизма измежду българите.

“Има доста хора, които нямат общо с антиваксърите, които се двоумят дали да се имунизират против COVID-19. Вместо да се употребява този миг на доставката, с цел да се разсеят страховете на българите, страната се трансформира в обект на подигравки”, добави още тя.

“Българските управляващи знаят от известно време, че имунизациите идват у нас. Смущаваме обстоятелството, че държавното управление реши да употребява камион за кренвирши, вместо лицензирано за разпространяване на термолабилни медикаменти транспортно средство”, добавя Десислава Николова от в. “Капитал”.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери българите, че бусовете са дали отговор на всички нужни за съхранението на имунизацията условия и дефинира като “неуместни” въодушевените от месните салами майтапи. Той даде обещание, че първата партида е била изключение и идващите доставки на имунизацията ще бъдат разпределени посредством превоз, обезпечен от производителя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР