Този текст е част от специалното издание на Капитал Регионален

...
Този текст е част от специалното издание на Капитал Регионален
Коментари Харесай

"Екстрапак" ще строи четвърти завод за над 20 млн. евро

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната.50 млн. евро са вложенията на сдружението от основаването му през 1995 година досега.
Лидерът в произвеждане на чанти и опаковки великотърновската компания " Екстрапак " възнамерява да построи още един, четвърти подред цех. Той ще се разположи на индустриална площадка 2, където е цех 2, в съседство с новопостроената трета индустриална мощ и изграждащия се сега логистичен център на компанията. Инвестицията ще е за над 20 млн. евро, ще е най-мащабна от досегашните и ще започва най-рано през лятото на 2018 година Това заяви за " Капитал " Милен Георгиев, шеф на " Екстрапак ".
Новият индустриален комплекс ще е и най-сложният от осъществените досега планове на сдружението, като ще надгражда насъбрания опит и ноу-хау в региона на опаковките. Предизвикателство този път е обвързвано от използвани бирени бутилки да се създават платове и торбички за многократна приложимост, разкри в задатък шефът на " Екстрапак ". Събирането на бутилките като суровина за производството ще е поверено на други организации. Новият цех ще се разположи в имот от 40 дка, като точните му параметри към момента са в развой на разискване.
" в зареждането

Новопостроеният цех 3
Две години след първата копка на третия цех на " Екстрапак ", профилиран в произвеждане на нетъкан и тъкан полипропилен, първите високотехнологични машини стартират работа през есента на предходната година, а по-голяма част от оборудването е в употреба напълно неотдавна. Очаква се доставката на още една модерна машина.
Завод 3 е със застроена повърхност 7200 кв.м. В най-високата си част височината на постройката надвишава 16 метра. В нея е обособена дребна триетажна част, в която е ситуиран енергийният център, включващ трансформатори, водоохладителни кули, чилъри, които зареждат с топла и студена вода другите машини и канализацията на завода. Към постройката е построен и съседен паркинг. Инвестицията в строителството е за близо 3 млн. евро, а дружно с оборудването доближава 9 млн. евро.
Целият строителен развой се менажира и ръководи от великотърновската компания " Технобилд ". В строителството са взели участие над двайсет компании.

" Откакто е основана компанията, влагаме, на годишна база каквото спечелим, го влагаме. База 1, където се намира първият ни цех, е от 2001 година, компанията е основана през 1995 година и всичко, което сме постигнали като развиване, се случва в границите на 22 години от нулата ", споделя Милен Георгиев. Според него направените през годините вложения досега сигурно надвишават 50 млн. евро.
Освен във Велико Търново, където е ситуирано цялото произвеждане, " Екстрапак " разполага със постройка и склад в жк " Младост " в София.
През юни в цех 1 проработи нова машина за хартиени торбички. Размерът на вложението е 1.5 млн. евро.
В развой на строителство е логистична постройка, ситуирана директно до цех 3 с повърхност 5.4 дка, чието създаване ще завърши през есента. Тя ще обслужва цех 2 и цех 3, не са изключени и партньорства с други компании за отдаване чартърен на свободни площи, като това ще става виртуално и безприсъствено по така наречен модел на аутсорсвана логистика.
" Екстрапак " има осъществени европейски планове по стратегиите " Развитие на конкурентоспособността на българската стопанска система " и " Развитие на човешките запаси ". Има подаден нов план и чака финансиране и през сегашния програмен интервал.
Милен Георгиев, шеф на " Екстрапак ":
Експортът ни е 70%, изнасяме за цяла Европа

Фотограф:
Г-н Георгиев, какво ще създава новият цех 3 и какви са областите на приложение на продукцията?
- Той към този момент създава нетъкан полипропилен и тъкан полипропилен. Това са два съществени типа артикули, само че с доста широчини, размери, дебелини, свойства на материали – мъчно горим, негорим, хогроскопичен, хигрофобен, т.е. доста разнообразни типове. Произвежданата от нас продукция действително е по поръчка на клиента. Той си избира и поръчва дадения материал, който му е необходим от нетъкан и тъкан полипропилен.
Това са платове от синтетична материя, които се употребяват с доста необятно приложение: в строителството - за преградни и подпокривни мембрани, в селското стопанство - за покрития на преди малко засети площи за опазване на влагата, понижаване на изсушаването и преустановяване изкълваването от птичките; в мебелната индустрия – с доста необятно приложение в производството на мека мебел. Други области на приложение са хигиената и медицината – памперси, превръзки, операционни покривала, защитни лекарски маски, консумативи за шапки, калцуни при производствата за внедрен надзор на хигиената. Продаваме на разнообразни компании, които създават матраци, възглавници и така нататък Разбира се, не на последно място от нетъкан и тъкан полипропилен произвеждаме и изнасяме рекламни чанти. Приложенията са доста и разнообразни и това за нас е най-важното.

- Произвеждаме 1000 тона на месец – опаковки и подготвени първични материали - главно платове излизат от трите завода. Само опаковки към 700 тона месечно произвеждаме, което на годишна база прави 18 хиляди тона. Новият цех към момента не е претрупан на цялостни обороти, действа на петдневна работна седмица и двусменен режим. Завод 1 и цех 2 работят на трисменен режим двайсет и четири часа в денонощието.

С пуска на новото произвеждане какви са упованията ви?
- Очакванията са ни да растем нагоре, това произвеждане е неотдавна и още не сме влезнали в темп. Ще е належащо време да се завърти целият този развой с поръчки, материали и цялостна синхронизация. Като всяко произвеждане това също има своите особености: промяна на размери, цветове, не можем когато и да е да ги променим и когато имаме някакъв проект, би трябвало да се вместим в него. В момента не можем да отчетем някакъв огромен растеж и към полугодието той е най-малък в границите на 4-5%. При въвеждането на една нова технология чак на втората година се реализира оптимално потребление.

С какви финансови резултати приключихте предходната година?
- Над 60 млн. лева продажби и към 7-8 млн. лева облага. За тази година сме заложили най-малко това, което е било предходната година. Може да имаме леко нарастване, само че обстановката при нас е в интервал на вложения и в подобен миг нормално нямаме високи резултати, тъй като доста запаси - и административни и човешки, отиват в ръководството на вложенията.

На локално равнище кои компании са ваши клиенти?
- Най-големите ни клиенти са дистрибуторите, с които работим. Те дистрибутират на по-дребни клиенти. От огромните вериги 50% работят с нас. Това са: " Метро ", " Кауфланд ", " Фантастико ", " Мосю Бриколаж " и други Продуктите ни са с високо качество и това е преди всичко. В България работим непосредствено с към 4000 компании, косвено с доста повече. В Западна Европа към 3000 са дейните ни сътрудници, а си кореспондираме с към 30 хиляди. Много малко продаваме на българския пазар, и то главно през дистрибуторите.

Каква част от продукцията ви е предопределена за износ и за кои страни изнасяте?
м
Работим за всевъзможни клиенти, за компании, които имат мощен бранд, като:,,Coca-, за 50% от всички известни фармацевтични компании.

Кое ви отличава от останалите европейски компании в този сегмент?
- Ние сме водачи, само че на пазара не сме огромен състезател, просто тъй като пазарът е доста огромен. Леко различен тип бизнес вършим не като произвеждане, а като метод на предложение. Произвеждаме доста произведения, само че единствено във високия клас, и няма друга компания като нас, която да прави всевъзможни типове материали и видове чанти. Всички други създават 1-2 типа и продават по този начин - от най-високия клас до най-ниския. Ние продаваме хоризонтално – най-високия клас за на всички места, само че без ограничавания на материали, форма, тип, експортни дестинации.

Кой е най-новия ви клиент? Споделете за някои от по-интересните ви поръчки?
резидентът на Малтаервеният кръст в Дания, " Макдоналдс " – Германия
В Исландия съгласно мен имаме високи пазарни позиции. Там всички вестници са пакетирани в наши пликове, без да сме ходили до такава степен. Продаваме на всички места в Малта, в Полша. Вестник " Капитал " също сте наши клиенти.

В какви интернационалните изложби участвате през тази година?
- Съвсем неотдавна се върнахме от едно ревю във Франция, където участвахме с огромен внушителен щанд. Имаше забавни запитвания от клиенти. Общо седем са интернационалните изложби, в които участваме тази година, от които ни следва още едно в Лондон.

С какъв човешки запас постигате всичко това?
- Общо във компанията работят над 720 души. Назначихме нови хора, образоваме ги. За да проработят всички нови вложения на цялостни обороти, ще мине много време, тъй като това са високотехнологични машини, нови технологии, процесът е муден.

С пуска на новия цех какъв брой нови работни места разкривате?
- Около 40, към този момент са попълнени 30 от тях.

Каква е междинната работна заплата във компанията?
- Преди две години разноските ни за заплати бяха към 600 хиляди лева, а в този момент сме достигнали 700 – 800 хиляди лева, което значи приблизително над 1000 лева на човек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР