Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Ваня Настанлиева, която се радва и натъжава от едни и същи неща

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.

Тук можете да разгледате и събраните от " Детски Дневник " рекомендации на няколко по-големи и други по-малки издателства за книгите за деца от каталога им през 2019 година, измежду които децата могат да си изберат за летните дни вкъщи, край морето, на лагера, в планината, на село и изобщо на всички места, където ваканцията ги води.

Днес ви представяме Ваня Настанлиева - публицист и илюстратор, чиято нова книга " Сам в гората " излезе скоро на български език под марката на издателство " Таралеж ". Това е история за самотата, другарството и потребността да споделяш, в която всяко дете ще открие себе си.

Книгата на споделя за проблемите, свързани с това да си новопостъпил и без другари. Също като самата Ваня Настанлиева преди години, новодошла в непозната страна, без семейство и другари, когато търсела своето място.

" Работех по план и попаднах на забавни обстоятелства за таралежите. Впечатли ме това, че единствено на няколко седмици дребните таралежчета потеглят, с цел да търсят собствен личен дом. Сам се появи като малко таралежче в непозната гора и без другари. Премина през разнообразни обстановки, с цел да откри другари и да се почувства благополучен на мястото, което беше избрал за собствен дом ", споделя авторката.

 Снимка: Издателство
Снимка: Издателство " Таралеж "

Името на таралежчето не е инцидентно, харесала й играта на думи – смисъла на думата " самичък " и името, с което нарекла своя воин. " Това е една история за другарството и какъв брой е значимо то в живота на всяко дете. Исках да опиша, че в живота има моменти, в които всеки може да се почувства самичък, на ново и непознато място. Но в случай че в тези моменти изберем да следваме сърцето си и сме любопитни към новото, не стопираме да търсим, най-после ще намерим това, което ни е липсвало. А от време на време намираме даже повече от това, на което сме се надявали ", мисли Ваня Настанлиева.

По думите й основаването на детски книги е на първо място отговорност. " Причината е, че всяко нещо остава отпечатък в съзнанието на едно дете, по тази причина в моите истории има доста положителни страсти. Старая се да ги сътворявам с доста топлота и обич, чувство за спомен от приятни прекарвания от детството ми, това се усеща от децата. "

Настанлиева работи в разнообразни студиа, детски списания и вестници. В момента живее със фамилията си в Кеймбридж, Англия. Книгите й, някои от които единствено е илюстрирала, а други - напълно авторски, са издавани на немски, британски, тайландски, датски, испански, френски, китайски, а в този момент и на български. Нейни книги са оповестени в Швейцария, Съединени американски щати, Австралия, Англия, Франция, Нова Зеландия, Канада, Китай, Дания, Тайван. Авторката е доста щастлива, че за първи път нейна книга е издадена в родината й.

 Снимка: Издателство
Снимка: Издателство " Таралеж "

В момента довършва последни дребни елементи по третата си авторска книга – " Мо и Бо " – книга Втора. За писане и изобразяване може да я въодушеви най-обикновен ден или преживелица, музика, филм, разходка, дъжд, радостни или тъжни моменти и даже болежка.

" Всичко стартира с концепцията, която може да се появи напълно ненадейно. Често идва под формата на подготвен воин, а от време на време като дума, израз или стих. Докато работя, има моменти, в които развъртвам единствено текста, а в процеса на изобразяване оставям всичко да се случи последователно. За мен това е най-интересният стадий от работата, до момента в който се основават взаимоотношенията сред героите, построяват се техните характери и страсти. Преплитане на действителност и фикция, основаване на история без доста правила. Оставям героите да ме водят ", споделя.

А себе си дефинира като сензитивна мечтателка и създател. Но защото фантазиите са съкровени, не приказва доста за тях. " Могат да ме зарадват доста дребни, даже незабележими или естествени за множеството хора неща: жест, усмивка, топъл спомен, боготворя дъжда, както и снегът. Не бих могла да изброя всичко. А какво ме натъжава? Почти същите неща ", споделя Ваня Настанлиева.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР