Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Приятно пътуване с децата: как мисията да стане възможна

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.
Лятото несъмнено е сезонът на пътуванията. Удоволствието от идната отпуска или малко отмора обаче може да бъде помрачено от непоносимостта на децата към возенето в кола. При добра подготовка на пътуването, има късмет времето да мине еднообразно прелестно за всички.

Ясно е, че най-трудно е с дребните деца, изключително в случай че още мъчно мога да обяснят какво ги мъчи. При това състояние най-добре за всички е детето да " проспи " оптималната огромна част от пътя.

За задачата е значимо детето да е в столче, което е комфортно за спане, съгласно възрастта му. Ключово е и пътуването да е в часове, в които нормално детето спи. Пътуването нощем също е вид, само че единствено в случай че лидерът е умел и добре отпочинал.

Ако пътуването е денем, е добре преди да потеглите на поизморите детето, с цел да заспи по-лесно. Аз не познавам деца, които да заспят непринудено, само че монотонността на пътуването нормално ги побеждава. За да се случи това би трябвало да се кара гладко, музиката да е релаксираща, а диалозите в салона без особена страст.

 Приятно пътешестване с децата: по какъв начин задачата да стане допустима
© GM

Ако въпреки всичко детето упорства и не се предава можете да пробвате да го приспите с ловкост. Просто му кажете, че в случай че заспи, като се разсъни към този момент ще сте стигнали или ще сте доста по-близо до крайната точка. За по-голяма меродавност даже може да сключите залог с примамлива премия за спечелилия.

Органайзер, цялостен с играчки

Полезен аксесоар за колата е органайзер с доста джобове, който се поставя на гърба на предната седалка. В джобовете могат да се сложат колички или кукли, фигурки и други играчки или предмети, с които детето си играе. Добре за дълги пътувания откъм гърба да има човек, който да е сътрудник в игрите. Ако въпреки всичко се наложи детето да е в колата единствено с водача, оборудвайте автомобила с в допълнение огледало, което дава взор към малчугана.

Ако приказваме за скуката по време на пътешестване при по-големите деца то първо помощници са електронните игри, портативните DVD-плейъри, телефоните, таблетите, заредени авансово с обичани филмчета. Добре е да забравите за тях, в случай че пътят е със завои, тъй като може скуката да бъде сменени с прилошаване и пътуването да стане още по-ужасно и протяжно.

Универсални игри

Независимо дали се кара по автомагистрала или планински път има няколко типичен фамилни игри, който могат да свършат работа, а и ангажират всички пътуващи. Една от най-забавните е " Двадесет въпроса " . Правилата са елементарни - един от играчите си намисля дума и останалите би трябвало да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.

 Приятно пътешестване с децата: по какъв начин задачата да стане допустима
© GM

Друга забавна игра, може условно да се назова " Какво си мисля " . Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял и защо си мисли другият състезател.

" Познай животното " също е класика, помогнала на милиони фамилии. Началото се дава като първият състезател с намисли обещано животно и даде опция на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се единствено с да и не, съпроводени с малко изложение.

" Азбучна игра " предлага много дълъг интервал на развлечение, тъй като може да има доста кръгове, като всеки е за избрана област (животни, страни места, за какво не и марки коли). Играчите би трябвало да споделят думи от определената категория, започващи с авансово уговорена писмен знак от писмеността. Вариант на това развлечение е така наречен верижка - всеки идващ състезател да споделя дума, която стартира с последната писмен знак от миналата.

 Добре е в колата да има цифрови и типичен развлечение.
© Рено

Добре е в колата да има цифрови и типичен развлечение.

" Камък-ножица-хартия " e относително позната игра, само че от нея водачът е изключен по обясними аргументи. Двамата играчи слагат едната си ръка с дланта нагоре, а другата поставят свита в пестник върху нея. Броейки до три, играчите удрят с пестник по дланта и на " три " трансформират юмрука в предмета, в който желаят – камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и междинен пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.

" От уста на уста " е не просто игра за развлечение, като може да се роди даже занимателен фамилен роман, а за какво не и цяла с книга, в случай че пътувате постоянно и играете постоянно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на роман. На основата на това заглавие, идващият състезател стартира с първото изречение – да вземем за пример " Имало едно време... " Tретият състезател продължава със идващото изречение и по този начин нататък.

 Десертчета и сокчета могат да спасят ситуацията за няколко минути.
© Опел

Десертчета и сокчета могат да спасят ситуацията за няколко минути.

Малко хазарт в игрите също е разрешен. Можете да си вършиме с останалите в колата дребни залози, като да вземем за пример какъв цвят (марка, вид) ще е идващото транспортно средство, с което ще се разминете или застигнете.

Има ли игра, има и премия

За да мотивирате играчите, постоянно можете да обявите премия за спечелилия във всяка игра. Децата, които по-скоро избират да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за основаването на дневник на пътешествието, в който да опишат за нещата, които са видели по пътя и/или да създадат албум с картини на видяното от отрязъци от остарели списания. Друга занимателна игра би могла да бъде съревнование по най-бързо казване на имената на градовете, селата и туристическите забележителности, през които минава маршрута.

Организацията на пътуването

За дълго пътешестване е значимо да планирате постоянни " прекъсвания в бокса " за към 15 минути най-вече на всеки два часа, с цел да могат дребните да се освежат. Ако обаче дребните пасажери са заспали е добре да отложите прекъсването, защото то нормално ги разсънва.

Полезно е авансово да се изследва маршрута на пътуването и по-интересните места по него. Така прекъсването за отмора може да се съчетае с разглеждане на нещо забавно, което пък ще даде мотив за разисквания и споделяния на усещания в колата.

Почивките, в които всеки може да похапне, да се поразтъпче в близост и най-важното – да отиде до тоалетната, ще оказват помощ на вас и вашите пасажери да пораздвижат краката си, да изразходват малко от насъбраната сила и не на последно място да прогонят скуката от съзнанието на малчуганите. При продължителни пътувания планирайте прекъсвания към часовете, в които фамилията нормално се храни, с цел да избегнете нуждата от изключителни прекъсвания и да се застраховате против неизбежното мрънкане на гладните деца.

Разбира се, няма по какъв начин в един текст да се изчерпят всички вероятни занимания за деца в колата. Ще е потребно за всички, в случай че употребявате форума под тази публикация, с цел да споделите вашите хитрости.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (33)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР