Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

На гости на непозната баба

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " още веднъж се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.

" Приеми ме на село "

Проектът " Приеми ме на село " стартира през 2013г. в габровското село Новаковци. Възникването му е предизвикано от обезлюдяването на селата в региона. " Селата към Габрово са едни от най-слабо обитаемоте в страната. Там към този момент има единствено възрастни хора, които доста постоянно не съумяват да се оправят сами с ежедневните си грижи и отговорности. " Чрез " Приеми не на село " даваме късмет на децата и юношите да се допрян до традициите на българското село. От друга страна, възрастните хора получават нужната поддръжка, почитание и приятни страсти. ", раказва Габриела Йосифова, която е един от уредниците.

 Според уредниците на
Според уредниците на " Приеми ме на село " децата се усещат по-свободни, когато през лятото са отвън шумния град

Децата се привързват към приемните фамилии

През годините планът набира все по-голяма известност съгласно уредниците. Инициативата предлага 3 типа лагери за деца на друга възраст. По време на престоя си при приемните баба и дядо, младежите получават разнообразни знания, свързани с метода на живот на село. Освен това, съумяват да развият възприятие за ангажираност по отношение на по-възрастните хора. " Най-хубавото е, че децата се привързват към възрастните и даже откакто към този момент се върнат по градовете не престават да си поддържат връзка с тях. Така и децата, и живеещите в съответното село взаимно си оказват помощ. "

 Проектът
Проектът " Приеми ме на село " се организира за седми следващ път

" В днешно време децата са извънредно самотни, тъй като не поддържат връзка задоволително между тях. Това може да е причина за проблеми в бъдеще, защото те нямат построена съответна ценностна система ", разяснява още тя.

Какво следва през идващото лято

Това лято в селата към Габрово ще се провеждат дневни лагери, продължаващи по една седмица. Те са предопределени за деца от региона сред 9 и 14 години. Участниците прекарват целия ден на село, след което се прибират у дома при родителите си. " Децата се усещат по-свободни, като прекарват лятната си почивка отвън шумния град. В селата се вижда близостта сред хората, която е непозната за малчуганите. Различните занаяти, на които се учат им оказват помощ да схванат нуждата от това да се трудят старателно, с цел да реализират мечтаните резултати ", продължава коментара си дамата.

Контактът с животните е най-интересен за по-малките

В предходното издание на плана по-големите участници (15-29г.) са съумели да се допрян до занаятите от местността " Етъра " край Габрово. Имали са опция да се научат на иконопис, дърворезба, грънчарство и по какъв начин се вършат музикални принадлежности. Другите неща, с които младежите се занимават са проучване на обичайни български хора и песни, възстановка на локални традиции и обичаи, както и всички действия от селския обичай.

 В селата участниците учат обичайни български хора и песни
В селата участниците учат обичайни български хора и песни

Най-интересни за по-малките деца се оказват кулинарните занимания и досегът с животните. Докато са при баба и дядо, те научават да готвят обичайните български ястия. " В тази част предстоящо по-активни са девойките. Те записват всичко, което възрастните им споделят. Забелязали сме, че даже откакто завърши престоят им на село, те не престават да търсят бабите, а те им дават скъпи препоръки в готвенето. Всичко минава като един прелестен урок. 8-9-годишните претърпяват ужасно прочувствено контакта с животните. ", описа Йосифова.

 Кулинарните занимания се оказват най-интересни за децата на възраст сред 9 и 14 години
Кулинарните занимания се оказват най-интересни за децата на възраст сред 9 и 14 години

Смартфоните и таблетите остават на назад във времето

По думите на Габриела Йосифова до момента в който са в селата, децата не помнят за телефоните и таблетите си. Единственото, за което ги употребяват е да снимат, с цел да запазят хубавите моменти. " Понякога се срещат и младежи, които не могат да се откъснат от технологиите и обществените мрежи. Според мен обаче би трябвало да се питат родителите за какво ги изпращат даже и тук с таблетите. Очевидно е, че те ги не помнят, когато са ангажирани с разнообразни занимания по през целия ден ", добави още тя.

 Работата в градината също е част от заниманията на участниците
Работата в градината също е част от заниманията на участниците

Извънучилищните действия би трябвало да бъдат подкрепяни

" В учебните заведения прекомерно доста се натъртва на оценките. Да, значимо е децата да учат, само че е належащо да се обърне по-голямо внимание на извънучилищните действия. Трябва да се възпитават на доброволчество от рано. Много постоянно децата имат гении, които не могат да покажат в учебно заведение. От 2013г. до момента, годишно при нас идват извънредно надарени участници, които до този миг просто не са знаели за своите способности. В последно време виждам и че някои от родителите са прекомерно взискателни и лишават значително най-ценното на децата си - свободата. "

За 2018г. " Приеми ме на село " получи премията за предварителна защита на зависимостите, защото планът показва опция на рисковото държание.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (20)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР