Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Преходи из дивите планини и скаутски лагери

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " още веднъж се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора. " Лято по вълните " показва хрумвания за това по какъв начин децата да прекарат лятото на море или езеро, на уроци по сърф или ветроходство. " Детски Дневник " подбра няколко от учебните заведения и клубовете.

Скаутски завършения

Централният юношески клуб на скаутите в България предлага разнородни разновидности за детски лагери през летните месеци.

" Планински калейдоскоп в три модула " е градски скаутски лагер, който ще се организира три пъти в границите на юни. Продължителността му е 5 дни и е подобаващ за деца от 6 до 12 годишна възраст. В програмата са включени разнообразни направления в няколко планини, от които Витоша, Стара планина, Врачанския балкан и Лозенска планина. Легарът е без преспиване и е в границите на деня от 8 до 18 ч.

Летният детски лагер " Скаутска земя " още веднъж е подобаващ за деца от 6 до 12 годишна възраст. Освен занимания като спортни надпревари, срещи край лагерния огън и посещаване на забележителности в съответните региони, децата ще минат образование по нощно насочване и профилирани скаутски практики. Лагерът е с дълготрайност 7 дни, а родителите могат да изберат сред четири вероятни разновидността за място - Стара планина, местността Дряновски манастир, Предела и Три буки.

В планината с кану, колело или пешком

Училище за премеждие " Реверсо " провежда детски и приключенско-образователни курсове и лагери измежду природата. Oсновната им цел е децата да се учат посредством прекарвания - игри, завършения и провокации измежду природата, които включват походи, насочване, алпинизъм, спелеология, опознавателни експедиции, каране на каяци, яхти, вело преходи и археология. Училището предлага разнообразни стратегии през цялото лято, като за всеки лагер е посочена възрастта на децата, за които е подобаваща.

 Преходи из дивите планини и скаутски лагери
© Юлия Лазарова

Още през юни уредниците оферират лагера " Приключенска задача в Родопите ", който е подобаващ за деца от 9 до 12 година Основните занимания и действия ще включват екипни игри, изобразяване, работа с глина и естествени материали, въжена градина, пешеходни разходки и преходи, насочване – работа с карти и компас, катерене на катерачна стена.

За по-малките е подобаващ дневния детски лагер " 10 стъпки към природата ". В програмата за малчуганите от 7 до 10 годишна възраст се включват пешеходни преходи и навестяване на естествени и исторически забележителности, начални занимания по скално катерене, спелеология и игри с въжени детайли, наблюдаване на разнообразни скотски и растителни типове и не на последно място игри и занимания.

През месец юли тинейджърите от 12 до 15 години могат да се причислят към лагера " Експедиция След 12 – тайните на траките ", който включва експедиция от хижа Перелик до с. Триград и тридневен палатков лагер до селото.

Рафтинг кемп " Адвенчър нет " провежда шест дневни лагери на Кресна от края на юни до начакото на септември. Приключения с лодки, рафтинг, каяци, въжена градина и стена за катерене са измежду заниманията и заниманията, които предлага лагерът.

Сдружение " Байкария " дават доста благоприятни условия за завършения измежду природата. Техните стратегии съществуват съвсем 10 години и се организират в няколко планини - Родопите, Стара планина, Рила и Пирин. Лагерите са подобаващи за деца от 7 до 16 години, като всеки един от тях носи своята характерност.

Тази година за най-малките " Байкария " оферират " 10 летни стъпки към природата " - дневни занимания, разпределени в две седмици през юни.

" С колела в Родопите - първи стъпки " е стратегия за деца от 10 до 13 години, като единственото условие е те да имат базисни знания в карането на колело. Програмата е стационарна и се организира в региона на горски център " Чатъма ". Малчуганите ще се научат какво е планинско колоездене и каква е техниката при карането по горски пътища, ще схванат по какъв начин да сменят вярно скоростите на велосипеда си, а също и по какъв начин да го поддържат.

За тинейджърите " Байкария " оферират и по-големи провокации - стратегиите " Експедиции " включват пътешествия из планините, като слагат младежите пред разнообразни провокации. Тези лагери развиват умения в катеренето, каякинга, конната езда и колоезденето. Възрастта, на която би трябвало да са децата е сред 12 и 16 години.

" Те имат повече отговорности – да вземем за пример да си приготвят сами храната, бивака, да си носят огромна част от багажа. Това ги кара да бъдат по-отговорни и да се сработват по-лесно и по-добре ", описа за " Детски Дневник " инструкторът на " Байкария " Антония Вичева. Цялото изявление може да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (16)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР