Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура, с
Коментари Харесай

Ралица Михайлова, психолог: Дайте на детето време за игра, но и не чакайте септември, за да започне преговора

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура ", с която " Детски Дневник " още веднъж се старае да е в интерес на родителите с хрумвания за приятни и потребни занимания за децата през идните три месеца отмора.

С потребни препоръки за родителите потърсихме мнението на психолога Ралица Михайлова. Като част от екипа на Асоциация " Родители " тя се занимава с създаването на материали и запаси за деца, учители и родители, както и взе участие в провеждането на тематични образования и наставнически срещи. Ралица Михайлова работи интензивно по тематиките за поддръжката за родителите като най-прекия път към това децата да порастват здрави и щастливи.

Как се " живее " лятната почивка? Как е най-добре да бъде разпределено натоварването на децата - интервалите на цялостна отмора, умерените занимания, по-активни интервали?

- Ваканцията е може би най-дългоочакваното време от годината за всички възпитаници – претрупани от учебните отговорности, те постоянно свързват този интервал с цялостна независимост и липса на отговорности. Времето от края на една образователна година до започването на новата обаче рядко е изпълнен със сладко нищоправене, което в последна сметка не е и изключително потребно в огромни количества. Ключът е в салдото – през ваканцията следва да има както време за отмора, по този начин и разнородни и забавни занимания, които ангажират времето и вниманието на детето. Заниманията могат да бъдат най-различни – спорт, време измежду природата, свирене на инструмент, уроци по изобразяване, езиков курс...

Добре е да има време и за учене през ваканцията – то е належащо, с цел да може детето да поддържа насъбраните през годината познания, както и с цел да се приспособява по-лесно през септември. Договорете се дружно с детето в кои дни то ще учи, по какъв брой време, по кой предмет. Така то ще следва някакъв темп и е по-малко евентуално да стачкува, когато авансово знае, че има някакво обвързване в този ден.

Важно е родителите да оказват помощ на детето да структурира деня си. В образователен ден то прекарва приблизително 8 часа в учебно заведение – това значи много свободно време през лятото, по тази причина е значимо да се знае с какво ще бъде запълнено, като всичко е въпрос на договаряне на това какво е значимо и за двете страни. В един ден може да има време за разнообразни неща – за игра на компютъра, за игра на открито с другари, за учене, за помагане с домакинските задания и така нататък Разбира се, това не значи детето безусловно да съблюдава непоколебим график по часове всеки ден и по този начин да не може да се почувства свобдно да взема решение по какъв начин да прекарва времето си. А даже скуката не е неприятно нещо, и от време на време в нея се раждат доста изобретателни хрумвания. Важно е обаче детето да има някаква обща рамка за това по какъв начин ще протече денят.

Съобразете дейностите и с интервала от ваканцията – в случай че сте отишли на отмора, използвайте времето, с цел да вършиме неща дружно и с цел да прекарате времето си пълноценно – разхождайте се, плувайте, играйте федербал, посетете някое ново място и така нататък Не очаквайте от детето да взема решение задания по математика тъкмо в тези 7-10 дни, в които сте отишли на море или на планина. През останалото време обаче, когато вие сте на работа, а детето е единствено у дома или за него се грижат други негови близки хора, можете да договорите, че през днешния ден да вземем за пример ще уважи половин час книга по желание.

Има ли верен метод, който да следват родителите на деца в учебна възраст, без да ги натоварват или пък да ги оставят на самотек през трите месеца на лятната почивка?

- В края на образователната година децата нормално са капнали от отмалялост и безспорно почивката през лятото е значима, само че тук идва въпросът кой по какъв начин схваща понятието " отмора " – за някои може да е седене пред компютъра по през целия ден, за други може да е преход в планината, а за трети сънят е най-хубавата отмора.

Добър метод е да има баланс и заниманията да са свързани с това, което желае детето и от което има потребност. Иска да тича и да играе по през целия ден? Чудесно! Мотивирайте го обаче да отдели час, в който да чете или да упражнява непознатия език, който учи. Ако детето прекарва по-голяма част от времето си пред компютъра или телефона, организирайте фамилен пикник измежду природата или игра с другари. Отделете време, с цел да му обясните за какво е значимо да има многообразие от действия, като му оставете пространство да показа с какво би желало да се занимава и какво му е забавно. Дайте време за игра, само че и не изчаквайте септември, с цел да започнете с преговора на знанията – това ще стресира както детето, по този начин и вас.

За какво е време ваканцията за учениците?

- Ваканцията е времето, в което децата да могат да се забавляват и да си почиват интензивно, като ключвата дума тук е " интензивно ". В този интервал те могат да се отдадат на обичаните си занимания, занимания и ползи. Ако към момента нямат такива, ваканцията е един превъзходен интервал, в който родителите да предложат на детето разнообразни действия, тъй че то да откри " своето нещо ".

Ролята на играта в детското развиване, изключително при по-малките деца, никога не трябва да бъде подценявана, а през ваканцията остава най-вече време точно за нея. Чрез играта детето по натурален метод развива своето въображение, показва страстите си, научава модели на държание и взаимодейства със света към себе си, учи се да поддържа връзка по-успешно и с връстниците си. Важно е децата да имат пространство за разнообразни игри по време на ваканцията, колкото и безсмислени да наподобяват те на родителите. В спонтанната игра децата показват себе си и учат по допустимо най-ползотворния метод.

Нека обърнем внимание и на тематиката за игрите на компютъра или мобилните устройства, която постоянно тормози родителите на прага на лятото и вероятността за доста свободно време. Всъщност играенето на видео игри може да има и положителни страни. Както във всичко останало, и тук можете да постигнете удобен резултат върху децата, като има баланс сред офлайн и онлайн заниманията. Част от уменията, които компютърните игри биха могли да развият, са решение на проблеми, логическо мислене, бърз разбор и взимане на решения, памет. Разбира се, това не значи, че детето ще придобие всички тези умения, в случай че седи единствено пред компютъра. Офлайн интензивностите са не по-малко значими и удобни за детското развиване. Балансът сред тях и игрите на компютъра биха съдействали за това детето да усвои разнообразни умения по друг метод, а голямото преимущество на видео игрите е, че детето към този момент ги харесва и се забавлява с тях.

За да бъдете по-спокойни като родители, можете дружно с детето да изговорите избрани правила за прилагане на цифровите устройства по време на ваканцията – кога на деня, за какъв брой време, какви да бъдат игрите.

Всъщност какво е значимо за децата? И по какъв начин да постъпят родителите, с цел да е почтено?

- Децата на друга възраст имат разнообразни потребности, по тази причина е значимо да се подхожда самостоятелно с всяко дете. Малките деца биха имали потребност от повече игра, повече време с родителите, както и от повече ориентиране за това с какво могат да запълнят пълноценно времето си през ваканцията. Отнасяйте се с почитание към техните стремежи и водете разговор, в случай че смятате, че в този миг е значимо детето да чете книга, а пък на него му се играе. Договорете дружно ясни граници и правила за времето за развлечение и времето за учене. Определете и следствията, ако разпоредбите не се съблюдават – по този начин детето ще знае какво да чака. И ги спазвайте, несъмнено.

При юношите разпоредбите също биха свършили добра работа – договорете вечерен час, на кои места може да върви младежът и с кого, кои действия е добре да заобикаля и за какво, какво да направи, в случай че попадне в рискована обстановка. Можете да предложите разнообразни действия на към този момент порасналото дете за ваканцията – съществуват безчет благоприятни условия за летни лагери, езикови курсове, доброволчески стратегии, а за какво не и работа. Това би помогнало да младежа да се ориентира по-добре в това какво му харесва и какво не, както и какъв път да поеме за в бъдеще. Разбира се, свободното време, почивката и заниманията са значими и за юношите, тъй че им осигурете време и пространство и за тях.

Трябва ли да съществува наложителна литература за четене през лятото? Може ли тя да откаже едно дете от четенето?

- Идеята на наложителната литература е да показа на учениците типичен текстове, както от международната, по този начин и от българската литература, в което кардинално няма нищо неприятно. Самият израз " наложителна литература " обаче към този момент буди съпротиви у децата и паника у родителите дали ще съумеят да накарат детето си да прочете всички книги от листата за лятото.

И за децата, и за родителите е значимо да знаят, че има някакъв смисъл от четенето на тъкмо тези книги. Като родители можете умерено да поговорите с учителя на вашето дете и да попитате кои от тези книги са безусловно наложителни и ще бъдат изучавани през идната образователна година. Така може да ви е по-лесно да мотивирате детето да ги прочете. Ако в листата има такива с по-скоро целесъобразен темперамент, заменете ги с други, които детето единствено си е избрало. Задължителната литература няма по какъв начин сама по себе си да откаже едно дете от четенето. Тук идва ролята на родителя и неговото отношение към тази " задача ". В последна сметка по-важно е детето да се научи да работи с един текст и да извлича смисъла от него, без значение дали текстът е част от наложителната литература, или не. Когато детето усвои тези умения, по-късно ще му бъде по-лесно да ги придвижва в друг подтекст.

Тук можете да прочетете препоръките на Ралица Михайлова по въпроса по какъв начин родителят да накара детето си да чете, без да го пресира.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР