Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура 2019,

...
Този текст е част от специалната тема Ваканция, ура 2019,
Коментари Харесай

Дочка Кирова, консултант: Ученето на чужд език извън класната стая е по-успешен подход

Този текст е част от специфичната тематика " Ваканция, ура 2019 ", в която " Детски Дневник " събира хрумвания за забавни занимания за децата през лятната почивка.

Напоследък от ден на ден деца и родители избират лятото като интервал за проучване на непознат език - езикови ваканции в града, на лагер или в чужбина. За преимуществата и минусите на този избор, както и за новите подходи при ученето на чожди езици " Детски Дневник " беседва с Дочка Кирова, управител езикови курсове и приблизително обучение в чужбина в консултантска организация " ЕДЛАНТА ". От 14 години тя съветва, оказва помощ и провежда езикови ваканции както за деца, по този начин и за възрастни.

Вие, като специалист, по какви критерии помагате на родителите при избора им на езикова ваканции?

- Най-важно е да се съобразим с характерността на детето, с неговите ползи в учебно заведение, в спорта и да сме сигурни, че то ще се усеща удобно и умерено надалеч от околните си. Когато детето е по-малко и пътува за първи път независимо, предлагаме 2-седмична стратегия, която съчетава образованието със занимания и спортни занимания. Целта в този случай е да се построи повече автономия, да се сътвори предпочитание за връзка на непознатия език, да се преодолее езиковата преграда и да се съчетае потребното с приятното.

Подходът при по-големите възпитаници е по-различен. Тук изхождаме от проектите за бъдещо развиване и образование, от нуждата от задълбочаване на знанията по непознатия език, както и за по-високи резултати в учебно заведение и по-добра реализация в бъдеще.

Какви са изгодите от ученето на непознат език през ваканциите?

- По време на езиковите ваканции в чужбина децата получават убеденост освен при общуването на непознат език, само че и се научават на повече автономия и дисциплинираност. Те надграждат своите езикови познания, общувайки със свои връстници от целия свят, и по този метод уголемяват кръгозора си. Целта е детето да се потопи оптимално в естествената среда, където се приказва непознатият език и да повярва в личните си сили, което от своя страна въздейства върху мотивацията за учене.

Как би трябвало да бъде разпределено натоварването на децата през ваканцията?

- Лятната почивка в България е относително дълга, за по-малките възпитаници тя е 3 месеца и половина, а това е много дълъг интервал. Децата на тази възраст бързо отвикват от навиците за учене добити през образователната година. При по-големите възпитаници нормално предстоят изпити, матури, кандидатстване за висше обучение. За нас родителите е значимо да намерим салдото в редуването на отмора и образователни занимания.

След довеждане докрай на образователната година е добре детето да се отдаде на отдих и спорт. През годината децата нямат доста време да спортуват интензивно, а не би трябвало да забравяме, че спортът освен укрепва физиката, само че и оказва удобен резултат на душeвността.

След това може да се провежда езиков курс, който да е по-ваканционен, в композиция с обичан спорт или занимание, или по-интензивен, съгласуван с бъдещите проекти за обучение. Важно е да обсъждаме и беседваме с децата и дружно да чертаем проектите за лятото, а не да постановяваме своите решения.

Какви са наблюденията ви, по какъв начин се развиват през годините методите на преподаване на непознати езици?

- Съвременните методики за проучване на непознати езици са извънредно гъвкави и новаторски. Те изместват фокуса на образование от усвояването на граматически структури и наизустяване на думи и изречения към умеенето да се употребява езика като средство за връзка. През годините, с устремното развиване на актуалните технологии, се наложи нужда от по-ефективна и гъвкава организация на образователния развой.

Обучението по непознат език може да се съчетава с присъединяване в разнообразни действия – спорт, изкуства, програмиране, изобретателно писане, снимка и други По този метод децата развиват умеенето да поддържат връзка на непознатия език и да употребяват непринудено и съответно усвоените структури и лексика. Изнасянето на образователния развой отвън класната стая е доста сполучлив метод, тъй като подготвя ученика към по-свободно и непринудено прилагане на езика.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ваканция, ура 2019 (27)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР